TV-VETERAN: Signe Tynning, her på et bilde hjemme i Porsgrunn for en tid tilbake, forsikrer at hun selv alltid har blitt tatt vare på i TV 2. Men hun etterlyser variasjon i TV-ruten. Foto: Nils Bjåland
TV-VETERAN: Signe Tynning, her på et bilde hjemme i Porsgrunn for en tid tilbake, forsikrer at hun selv alltid har blitt tatt vare på i TV 2. Men hun etterlyser variasjon i TV-ruten. Foto: Nils Bjåland

Krever flere kvinnelige programledere over 50

Signe Tynning: - Min plikt å si ifra

TV

TV 2-programleder Signe Tynning (50) vil ha debatt om bruk av kvinnelige programledere.

Publisert: Oppdatert: 14.03.13 12:55

«God Morgen Norge»-programlederen har nettopp rundet 50, og i et åpenhjertig intervju med bladet «Alt for damene» snakker Tynning blant annet om savnet etter flere kvinnelige programledere på samme alder.

- Jeg skal se den kvinnen - bortsett fra Karen-Marie Ellefsen - som er programleder etter fylte 60. Det tror jeg ikke vi kommer til å oppleve. Jeg ser jo tydelig hvilke type kvinner det er som velges ut til å være programledere til nye konsepter, ikke sant? Dette bør vi ha en debatt om. Men det er få som tør si noe, for da blir de kalt «sutrete», sier Tynning.

- Er du selv redd for å bli byttet ut?

- Nei, jeg har ikke fått signaler om det. Jeg blir godt tatt vare på. Men generelt tror jeg vi voksne kvinner i NRK og TV2 går rundt og kjenner på dette. Det tror jeg ikke våre mannlige kolleger gjør, svarer Tynning til «Alt for damene».

Sexobjekter

På spørsmål fra bladet om hun mener kvinner blir sett på som sexobjekter, svarer hun:

- Ja. Og jeg liker ikke tendensen til at kvinnelige programledere skal posere, sier hun, og forklarer også følgende:

- Derfor legger jeg ikke skjul på at jeg bruker hold-in. Jeg er bevisst på å fremstå som normal. Tross alt ser jeg ut som de fleste andre norske kvinner på femti, sier Tynning.

Tynning utdypet i går uttalelsene overfor VG.

- Vi har veldig få kvinner i TV-ruten som er 50 pluss, men tenk på alle mennene. Jeg mener ikke at TV-seerne ikke liker tynne, unge programledere, men det er et overdrevent fokus på kvinners utseende. Bare se så mye bladene skryter av kvinner som har gått ned i vekt! Så flotte de blir da! Det bør være rom for voksne kvinner og kvinner med former. Vi trenger mangfold, fastholder Tynning.

Etter 18 år i TV 2 og 13 år i «God Morgen Norge» er hun trygg nok til å ta kampen.

Er ikke sutrete

- Det letteste for mange er å la være si noe og late som det ikke er et problem at det er lettere for menn å få jobber, fordi de ikke måles etter utseendet på samme måte.

Det er viktig for Tynning å presisere at hun selv aldri har fått negative signaler fra kolleger og sjefer.

- Dette er like mye et spark til blader og produksjonsselskap, sier hun til VG.

LES OGSÅ: DETTE MENER ANDRE TV-KVINNER

DISKUTER: Si din mening i avstemningen til høyre i artikkelen og kjør debatt i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

Tynning innrømmer at det koster henne litt å etterlyse debatt.

- Jeg har gått i et par år og kjent på det og kommet frem til at jeg synes det er min plikt å si fra. Jeg måtte trykke på denne knappen. Vi kvinner får ofte høre at vi sutrer, er misunnelige og har panikk for å bli tatt av skjermen når vi nevner dette, men jeg føler meg veldig trygg på at jeg ikke er panisk. Og jeg vil ikke bli oppfattet som sutrete - for det er jeg ikke, sier hun.

Pene, spreke og flinke

Porsgrunnskvinnen mener det er påfallende at programlederne i nye konsepter ser «fortreffelige ut både når det gjelder kropp og ansikt».

- Og de er gjerne i en spesiell aldersgruppe. Sånn må det til dels være, siden TV er et visuelt medium. Jeg mener heller ikke at disse kun blir ansatt etter utseende - de er både pene, spreke og flinke og har alt på stell. Men vi må ha variasjon.

- Du ser ikke på dette som en evig, nytteløs kamp?

- Det er ingen som vil gå rett inn i denne diskusjonen. Derfor blir det aldri en reell debatt. For meg er det likevel viktig å yppe litt og ha det i bakhodet. Med min fartstid føler jeg at jeg kan gjøre det. Noen kan mene at det er strategisk lite lurt, men jeg gjør det likevel, sier Tynning til VG.

- Betyr dette at du helst vil sitte på «God Morgen Norge» når du blir 60?

- Nei, det er jeg 100 prosent sikker på at jeg ikke gjør. Det vil bli slitasje for seerne. Man må ha fornyelse. Men har jeg fortsatt ideer og lyst til å lage TV, så håper jeg å få mulighet.

- Du tror ikke kvinner selv legger så stort press på seg at de er med på å skvise seg ut av skjermbildet?

- Kanskje begrenser vi oss selv, men jeg tror det henger sammen med at vi har et større utseendepress. Da skjer det ubevisst noe med oss.

TV-topper: - Alder og kjønn er uvesentlig

Programdirektør i TV 2, Pil Gundelach Brandstrup (38), stiller
seg uforstående til problemstillingen.

- TV 2 velger sine programledere ut fra faglige kriterier og etter hva som til enhver tid passer i henhold til det gitte programkonseptet. Alder og kjønn er selvsagt uvesentlig, sier Brandstrup til VG.

Programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk (44) hevder det samme.

- Jeg håper kvinner i NRK ikke føler at de har noen grunn til å være redde for å bli byttet ut. Vi er opptatt av å ha menn og kvinner uansett alder på skjerm. Det er kvalifikasjonene som teller og ikke datoen på fødselsattesten.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Her kan du lese mer om