Hivju: – Jeg er glad hver sesong jeg overlever!

Når Kristofer Hivju (37) får «Game of Thrones»-manusene, liker han å begynne bakerst og se om han overlever sesongen. Deretter må han overleve innspillingen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kristofer Hivju og kona Gry Molvær overrasket fansen da de dukket opp på «Game of Thrones»-visningen på Colosseum i Oslo mandag kveld.

For tredje året på rad viste HBO Nordic sesongpremierene av «Game of Thrones» på stort lerret, og sesong 6-visningen gikk av stabelen samme dag som norgespremieren. Ifølge HBO forsvant de 600 gratisbillettene på 20 minutter da de ble lagt ut forrige søndag.

Har du lest: Her er de nye «Game of Thrones»-fjesene.

Som en ekstra overraskelse, dukket altså Hivju opp på den røde løperen. Han spiller wildling-lederen Tormund Giantsbane i den populære serien, og var mye å se på skjermen i sesong 5.

Skaper Tormund delvis selv

– Hva kan du si om Tormund Giantsbane denne sesongen?

– Denne sesongen har Tormund fått folket sitt på den trygge siden av muren, men spørsmålet er hva som er tryggest. Men det har vært en fascinerende sesong, for jeg har kunnet spille på nye strenger ved Tormund jeg ikke visste han hadde, forteller Hivju til VG og utdyper:

Mer om serien: Sjokkscener i «Game of Thrones».

– Én ting som er fascinerende med TV-serier er at du kan gjøre nye ting hver sesong, og en annen ting er at forfatterne ser dine sterke sider, og så skriver de rundt og til deg. Vi begynte med bøkene, men nå er vi ute av dem. Det blir en slags dialog med tilbud man selv gir, så det har oppstått noen morsomme ting som kommer av min dreining av Tormund, og det er veldig gøy!

I AKSJON: Kristofer Hivju som Tormund Giantsbane i kamp mot whitewalkers i sesong 5. Foto: Helen Sloan HBO

De aller ivrigste kunne se første episode av sesong 6, «The Red Woman», fra klokken 03 natt til mandag. I år har hemmeligholdet rundt sesongen vært ekstra strengt, og for første gang fikk ikke en gang anmeldere tilgang til noen episoder i forkant.

Les også: «Game of Thrones» for dummies

– Med alt hemmelighetskremmeriet rundt denne serien, hvordan leser du manuset?

– Vi har akkurat vært i Los Angeles og der er det mange tusen mennesker som spør om ulike ting. Jeg leser hele sesongen, jeg binge-leser, sier Hivju.

– Hva er det første du sjekker?

Han later som han blar gjennom et manus og «scanner» det med fingeren:

– «Bullshit, bullshit, min replikk. Bullshit bullshit, min replikk». Nei da! Jeg leser det fra perm til perm, for å få helheten. Men det er alltid interessant å begynne bakerst og se om man overlever sesongen! Ha, ha, ha!

Les VGs anmeldelse her: Sesong 6: Sjokk og sorg.

Spiser seg opp

OVERRASKET FANSEN: De oppmøtte til sesongpremiere på «Game of Thrones» visste ikke at Kristofer Hivju og kona Gry Molvær skulle dukke opp på Colosseum. Foto: Mattis Sandblad

Hivju sloss mye som wildling-leder, og synes det er en takknemlig oppgave å «omforme» seg til Giantsbane:

– Jeg pleier å gå opp en del for å få ham så svær som vi ønsker, sier han.

– Vi spiser masse god mat, skyter Molvær inn leende:

– Kristofer sier så uskyldig at «Nå skal jeg være Tormund, så nå kan vi bare gasse i oss». Da er det lov å spise alt.

Har du lest: Kristofer skal spille med Will Smith.

– Fett er så takknemlig å legge på seg i motsetning til muskler. Muskler er jo bare masse jobb. Men Tormund sloss hver eneste sesong, og det krever ekstremt mye, faktisk. En ting er at du må ha god kondisjon, men det er også livsfarlig om du er ute av kontroll, så jeg bruker hver sesong på å trene meg heftig opp på å svinge sverdet, forteller Hivju og fortsetter:

– Jeg blir bedre og bedre for hvert år, og det er gøy, for da kan jeg gjøre drøyere og drøyere ting. Men det er jo helt «crazy». Jeg er glad jeg overlever hver sesong! Når du har et tyvetalls mennesker som fekter og holder på, er det lett å få et sverd i skallen. Men det har gått bra til nå!

Skuespilleren opprettet nylig en konto på bildedelingstjenesten Instagram, og delte et bilde der han fekter med drivved med den ene av parets to døtre på 7 og 8 år.

– Blir noen av Game of Thrones-ferdighetene brukt hjemme?

– Jeg må jo lære døtrene mine å kunne forsvare seg med sverd. Det er noe som tilhører skikk og bruk, å kunne forsvare seg om det kommer slemme personer. Da må man kunne dra fram sverdet og kutte hodet av dem. Så det kunne mine døtre fra de var tre, hevder Hivju med et stort flir.

Mer om bokserien: «Game of Thrones»-forfatter utsetter bok igjen.

Imponerte døtrene

– Får barna se «Game of Thrones»?

– Nei, er du «gærn»!

– Det blir lenge til, istemmer Gry.

– Vi har gjort ett unntak, medgir Kristofer:

– Vi så på «Newton» om isklatring, og da sa de «Det kan ikke du, pappa». Da sa jeg «Kan ikke JEG isklatring», og måtte finne frem et klipp der jeg klatret på The Wall og vise dem. Da ble det helt stille – total respekt! Han ler hjertelig igjen.

Hivju er ikke bare aktuell med «Game of Thrones», det ble tidligere i april klart at han også skal spille i den kommende «Furious 8», den åttende filmen i «Fast & Furious»-franchisen som startet i 2001.

Bakgrunn: Hivju får spille mot Charlize Theron.

I filmen, som har planlagt premiere i april neste år, skal Hivju spille en av skurkens håndlangere. Blant motspillerne får han Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Kurt Russel, Jason Statham og Charlize Theron. Filmen skal regisseres av «The Italian Job»- og «Straight Outta Compton»-regissør F. Gary Gray.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder