SLITER: Agnete Johnsen, her hjemme i Nesseby i Finnmark for halvannet år siden. Foto: Jørgen Braastad , VG

Agnete trakk seg fra «71 grader nord» – utredes for bipolar lidelse

Allerede i første episode av «71 grader nord: Norges tøffeste kjendis» velger MGP-aktuelle Agnete Kristin Johnsen (21) å pakke sakene og dra.

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over fire år gammel

TV-seerne får et kort møte med popartisten fra Finnmark i realityserien som har premiere på TVNorge i kveld. 21-åringen går på en psykisk smell og bestemmer seg for å reise hjem.

– Det er det beste for meg akkurat nå, forteller hun til de andre deltagerne.

Snart et halvt år har gått siden innspillingen og Johnsen er klar for å utdype hva som skjedde.

– I mange år har jeg slitt psykisk på den måten at jeg ikke klarer å kontrollere tankene som jeg vil. Jeg klarer ikke å tenke positivt og går rett og slett i kjelleren. Alt er negativt, liksom. Et helvete rett og slett, forteller Johnsen til VG.

– Jeg ville ikke havne der hvor jeg var da jeg var 15 år, sier sangeren og sikter til de vonde årene med depresjoner og selvmordstanker.

Intervju med VG Helg i 2014: Som å være gravd ned i et mørkt hull

OPPGJØRETS TIME: Her forteller Agnete Johnsen de andre deltagerne at hun trekker seg. Foto: Skjermdump/TVNorge ,

Før «71 grader nord»-innspillingen i september i fjor, hadde Johnsen gått gjennom en tøff sommer.

– Jeg hadde vært veldig sliten. Det kommer disse periodene, hvor jeg er ganske dårlig. Men jeg tenkte at «71 grader nord» kunne være bra for meg. Jeg trodde jeg var klar for å utfordre meg selv og pushe grenser.

Er til utredning

Johnsen ønsker å si det som det er.

– Det er like greit å være ærlig om hvordan jeg har det akkurat nå, selv om det ikke er så lett for meg å snakke om. Jeg har gått til psykolog siden dette skjedde, og jeg utredes i disse dager for bipolar lidelse, forklarer hun til VG.

Bipolar lidelse er en samlebetegnelse på psykiske helseplager som kjennetegnes ved kraftige variasjoner i oppførsel og humør. Tilstanden pendler ifølge Rådet for psykisk helse mellom dyp depresjon og passivitet til oppstemthet eller mani. Lidelsen deles ofte inn i to kategorier, bipolar 1 og bipolar 2. Felles for begge er depresjonene.

HÅPEFULL: Agnete Johnsen i «71 grader nord» før problemene tårnet seg opp. Foto: Vegard Breie ,

Nederlag

Johnsen var behersket da hun fortalte de andre deltagerne at hun hadde bestemt seg for å trekke seg. Det falt ikke en tåre.

– Ikke der og da, nei. Men etterpå gråt jeg i flere dager. Jeg har slitt med det psykiske i så mange år. Gang på gang har jeg opplevd at plagene har ført til at jeg enten har måttet slutte på skolen eller ikke har klart å håndtere ting. Jeg har ofte følt at jeg har mislyktes, og så skjedde det nå igjen. Det var virkelig et nederlag. Jeg var så innstilt på å komme til finalen, men så kjente jeg at jeg ikke klarte det. Jeg er glad for at jeg trakk meg.

– Vemodig

Det betyr ikke at 21-åringen ikke har kjent på anger i ettertid.

– På en måte angrer jeg, for det var virkelig en opplevelse jeg hadde sett frem til, bare det å få oppleve Norge og naturen på en så spesiell måte. Jeg skulle så gjerne ønsket at jeg hadde kunnet kjøre på og nyte det. Derfor er det vemodig og trist at det ble sånn. Samtidig var det godt å føle at jeg turte å sette grenser. Hadde jeg fortsatt, ville det blitt enda verre.

FØR NEDTUREN: Agnete Johnsen og «71 grader nord»-programleder Tom Stiansen. Foto: Vegard Breie ,

Johnsen føler seg sterk fysisk, men innrømmer at hun gruet seg til utfordringene som inkluderte vann. Allerede før innspillingen betrodde artisten til VG at hun har vannskrekk.

– Jeg er et veldig konkurransemenneske og prøvde å jobbe med meg selv og ha vinnerinstinkt. Av erfaring kan jeg yte mitt beste når jeg setter meg som mål å vinne. Men når hodet ikke er med, bryter jeg meg selv veldig ned. Og her trakk jeg meg så tidlig at jeg aldri rakk å prøve meg i vann.

Trygg foran MGP

Sangstjernen har demonstrert vinnerinstinkt med stort hell tidligere. Hun kan skilte med flere triumfer i reality-konkurranser enn alle de andre kjendisene i høstens «71 grader nord».

Johnsen var bare 14 år da hun sammen med bandet BlackSheeps gikk til topps i «MGPJr» på NRK. Og i 2013 sang hun seg helt til annenplass i «Stjernekamp» på NRK. Året etter danset hun alle av parketten og vant «Skal vi danse» på TV 2.

Ikke bare det – 21-åringen er blant MGP-artistene som 27. februar skal kjempe om å forsvare Norges ære i Eurovision-finalen i Stockholm i mai. Johnsen og låten «Icebreaker» er blant de største favorittene.

– Men hvordan er det med nerver og psyke midt oppe i det?

– Musikken er som medisin for meg. Når jeg får lov til å stå på en scene eller lage musikk, så er det virkelig terapi. Jeg ser frem til å få være i den bobla, svarer Johnsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MGP-HÅP: Agnete Johnsen er blant favorittene. Foto: NRK ,

På scenen føler hun seg nemlig fri og klarer å koble ut tankene på alt annet enn øyeblikket.

– Jeg bare opptrer og nyter. Ingenting kan slå den følelsen. Så jeg føler meg trygg på at jeg kan gjennomføre det. Riktignok har jeg gått noen runder med meg selv og tenkt at jeg kanskje burde ta langfri og bare fokusere på behandling. Men da blir jeg så veldig låst i det å være syk. Og jeg har lyst til å gjøre det jeg elsker å gjøre, nemlig å synge foran mange mennesker, sier Johnsen.

FÅR BEHANDLING: Agnete Johnsen kan få diagnosen bipolar lidelse. Foto: Jørgen Braastad , VG

TVNorge: – Vi respekterer

TVNorge sier til VG at det er leit at Johnsen måtte trekke seg.

– Vi skulle veldig gjerne hatt henne med videre. Men vi er forberedt på ulike scenarioer og har planer for å takle uforutsette hendelser. Vi respekterer deltagernes avgjørelser, og det er aldri viktigere å lage TV enn å ta vare på deltakerne våre, sier pressekontakt Marianne Aambø.

– Selv om Agnete trakk seg, fortsatte vi med våre planer for de neste programmene slik de var tenkt i utgangspunktet. Det var ikke planlagt at noen skulle reise hjem etter det første programmet, så ingen andre ville røket ut ufrivillig, legger hun til.

Johnsen skryter av oppfølgingen hun fikk fra TVNorge, produksjonen og legen som var med på turen.

– De var utrolig flinke med meg. Jeg ble tatt godt vare på.

Det er ikke første gang at en kjendis trekker seg fra den strabasiøse innspillingen. Popstjernen Trine Rein (45), modell Lillian Müller (64) og tidligere fotballspiller Linda Medalen (50) og har alle hatt grunner for å melde pass underveis på grunn av skader eller sykdom.

Skadet brystene: Derfor måtte hun trekke seg

Ingen kvinner

Så langt har ingen kvinner vunnet kjendisversjonen av realityprogrammet. Tidligere vinnere i « 71° nord: Norges tøffeste kjendis» er Harald Martin Brattbakk (44), Pål Anders Ullevålseter (46), Didrik Solli-Tangen (28), Christer Basma (43), Olaf Tufte (39) og Bjørn-Einar Romøren (34).

FØR START: Bak f.v.: Siri Kristiansen, Anders Jacobsen, Cathrine Larsåsen, Hans Petter Buraas, Jonas Bergland, Thomas Ulsrud og Ann Kristin Flatland. Foran f.v.: Erlend Elias, Agnethe Kristin Johnsen og Kristin Størmer Steira. Foto: Matti Bernitz ,

Les også

 1. Cathrine Larsåsen må pumpe brystmelk på TV

  Cathrine Larsåsen (28) og Agnete Kristin Johnsen (21) stiller begge med ekstra utfordringer når de skal knive om å bli…
 2. MGP-kommentar: Ut med balladene!

  Norge bør sende en uptempo-låt til Eurovision i Stockholm. Om vi ikke bestemmer oss for en finsk vri, da.
 3. Agnete Johnsen hadde selvmordsplaner: – Kunne ikke laget Grand Prix-låten uten erfaringen

  Agnete Johnsen (21) slet med store psykiske problemer. Men uten det hun opplevde ville hun ikke kunne laget sitt Grand…
 4. Agnete Johnsen til Melodi Grand Prix

  «Skal vi danse»-vinneren tar for seg enda en TV-konkurranse, etter stor suksess på området fra før av.
 5. Lene Marlin støtter Agnete Johnsen etter åpenheten

  Når «Skal vi danse»-vinner Agnete Johnsen (19) forteller om selvmordstanker, vet Lene Marlin (34) så altfor godt hva det…

Mer om

 1. Agnete Johnsen
 2. 71 grader nord
 3. Reality-TV
 4. TVNorge
 5. Medier
 6. Melodi Grand Prix

Flere artikler

 1. Spoiler-alarm: Ikke les videre om du ikke har sett kveldens episode: Enda en kjendis trekker seg fra «71 grader nord»

 2. Agnete Johnsen ikke til stede på egen prisutdeling: – Må ta vare på meg selv

 3. Grand Prix-vinner Agnete Johnsen sliter mentalt før Eurovision Song Contest-konkurransen

 4. Nadya og Jan Thomas skal gi jernet i «71 grader nord»

 5. Kjendisene får hundretusener for reality - trekker seg uten konsekvenser

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder