KOLLEGER: Grynet Molvig og Tommy Körberg spiller de fraskilte foreldrene til hovedpersonen Sonja i «Gåsmamman». Begge har jobbet med mange av de samme musikerne tidligere, men Grynet sier det blir liten tid til mimring mellom opptakene. Foto: C More/ TV 2

Grynet: – Selvfølgelig har jeg angret!

Grynet Molvig (73) sier det å nyte livet - og en fet hamburger - holder henne gående. Å hoppe i fallskjerm har hun sluttet med.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

14-timers arbeidsdager er ikke uvant kost for den 73-årige skuespilleren. For øyeblikket er hun i gang med å spille inn sesong to av den svenske spenningsserien «Gåsmamman», mens sesong én nå har hatt premiere i Norge.

– Jeg blir hentet klokken 05.30 om morgenen, og i blant er jeg ikke hjemme før 18-19 på kvelden. Men jeg har ikke innspilling hver dag, dette er ingen hovedrolle, men en bra rolle med muligheter til spennende scener, forteller Grynet over telefon fra Stockholm.

Leste du: Angrer på røykereklame.

«Gåsmamman» hander om Sonja Ek og ektemannen Fredrik. De har godt med penger og lever et ganske bekymringsløst liv, helt til hun oppdager hvor pengene egentlig kommer fra. Molvig spiller Sonjas mor Klara, mens sanger og skuespiller Tommy Körberg spiller hennes fraskilte mann.

Nyter livet

– Og ved siden av har jeg vært på turné med «Høstsonaten» av Ingmar Bergman i hele høst og vår. Nå er jeg ferdig for sesongen, men skal fortsette i høst, i tillegg til teater. Så jeg får håpe helsa holder, sier Molvig.

– Hva gjør du for å holde deg i form?

– Jeg trener litt pilates, svømmer og er mye ute. Jeg har ikke bil og sykler i stedet. Jeg forsøker å spise sunt, men jeg har ikke noe imot en fet hamburger med pommes frittes! Jeg nyter tilværelsen. Jeg er flink til å nyte, det er det som holder meg oppe!

– Hopper du fremdeles i fallskjerm?

– Nei, det har jeg sluttet med. Det var i 40-åralderen. Da tok jeg et hurtigkurs og hoppet 10 eller 12 hopp – presisjonshopp, men det har jeg sluttet med. Jeg var redd for høyder, men ville utfordre min egen redsel og gå rett inn i det verste jeg kan tenke meg. Men det er en lang historie, avbryter Grynet før hun fortsetter:

MGP: Grynet Molvig under den norske Melodi Grand Prix-konkurransen i 1965. Foto: Erik Thorberg NTB scanpix

– Akkurat nå har jeg nok med å lære meg teksten utenat. Jeg pugger og pugger manus. Det går langsommere med årene å få smelt teksten inn.

Fikk du med deg: Katarina Flatland: – Jeg er litt rusa på forelskelse.

Siden hun var tenåring har Molvig jobbet som først sanger, så modell og deretter hovedsakelig som skuespiller, i både Norge og Sverige.

Flere roller for eldre

– Når du ser tilbake – hva var det avgjørende øyeblikket i karrieren for deg?

– Det har vært mange avgjørende valg for hvilken retning jeg skulle gå, fra popartisten til revy, til cabaret, til teater og til film. Det er mange forskjellige valg som har gjort meg den jeg er.

– Har du angret på noen av dem?

– Ja, selvfølgelig har jeg angret! Man kan ikke leve et liv uten å angre noe, men uten de valgene hadde jeg vel ikke vært meg. I det store og det hele har jeg tatt det gode med det onde.

– Du har hatt en lang karriere i Sverige og har vært gift svensk. Hvorfor ble det Sverige?

– Det ble Sverige fordi jeg ville utvikle meg videre fra den popstjernekarrieren jeg hadde. Jeg var «Grynet popjenta», og jeg ville videre. Så fikk jeg utfordrende tilbud i Sverige både innen teater og film som jeg ikke fikk i Norge, og grep de mulighetene. Fremdeles er de morsomste jobbene i Sverige.

– Det snakkes mye om at det er få roller for kvinner over en viss alder. Hvordan har du opplevd det?

– Jeg vet at det er sånn, og det er nok både i Sverige og Norge. Når man begynner å nærme seg 50-årene blir man usynlig og de store rollene forsvinner, sies det. Jeg har ikke vært like etterspurt hele mitt yrkesliv, men ikke direkte plaget av det. Det er morsomt at jeg fremdeles får utfordringer i arbeidslivet – det er jeg takknemlig og glad for, sier Molvig.

Norske skuespillere: Slåss mot damefilmstempel.

Nå mener hun derimot at det begynner å bli et større rolletilbud igjen.

– Eldre damer tror jeg har det lettere enn dem mellom 50 og 60 år. Etter det begynner det å bli lett igjen. Jeg får trøste meg med det!

Ball på slottet

80-tallet: Grynet Molvig i 1987. Foto: Trond Solberg VG

Og det er ikke bare jobbene som er morsommere i Sverige. Da svenskekongen feiret 70-årsdag nylig, sto Grynet på gjestelisten.

– Hvordan er en bursdagsfeiring på det svenske slottet?

– Det er helt fantastisk, det går ikke an å beskrive. Ball på slottet er «helt underbart», sier hun med et smil i stemmen.

Mer om bursdagen: Svenskekogen feiret med «Dancing Queen».

– Hva gjør du helst når du ikke jobber?

– Jeg er veldig glad i å være ute i naturen om det er vær til det, og Stockholm er jo fullt av vann, så det er mange muligheter til båtturer. Jeg liker også å være sammen med gode venner, og skvaldre med gode venninner, spise godt og nyte livet.

– Hva ser du helst på TV selv?

– Ha-ha. Jeg er av typen som når jeg først setter meg ned, blir sittende og se alt mulig. Jeg er for lat til å reise meg. Jeg er veldig glad i serier som «Downton Abbey», «Mr. Selfridge» og historiske ting. All flukt fra virkeligheten er bra! Man blir så oppdatert av nyheter og aviser, det får man innprentet så veldig, så alt som løfter blikket tas i mot med takk!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder