DISKRIMINERER INGEN: «Norske talenter» på TV2 slipper til alle. Blant favorittene til dommerne Mia Gundersen, til venstre, Alex Rose'n og Adil Khan, i fjor var innslag med talenter som kunne spille på lufttrykkbor og kvinnetruser, samt synge baklengs. Foto: Jørgen Braastad / VG

DISKRIMINERER INGEN: «Norske talenter» på TV2 slipper til alle. Blant favorittene til dommerne Mia Gundersen, til venstre, Alex Rose'n og Adil Khan, i fjor var innslag med talenter som kunne spille på lufttrykkbor og kvinnetruser, samt synge baklengs. Foto: Jørgen Braastad / VG

Nå skal «Norske Talenter» ut

«Norske talenter»-dommerne Mia Gundersen (50), Alex Rosèn (43) og Adil Khan (29), viser frem talenter som normalt ikke har noen scene. For første gang går TV2-programmet utendørs.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Dette åpner opp for mer spektakulære og større innslag som skateboarding. De tre dommerne går løs på enda en sesong av «Norske talenter».

- Hvorfor i all verden driver dere med dette?

- Fordi det er sinnssykt kjekt. Det å være med å løfte frem andre som har noe å by på, er bare en ren glede, fastslår Mia Gundersen, uten at den økonomiske siden av dommergjerningen er berørt.

I likhet med Alex Rosèn har hun vært dommer samtlige tre sesonger.

- Deltagerne utviser en spontan glede over å få vise frem sitt talent. For deltagerne betyr dette veldig mye. I mine øyne er det viktig å være litt positiv som dommer, ikke bare rive ned, utdyper Alex.

- Ikke alle kan vinne. Jeg kan gi melding om at noe er bra, men dessverre er du ute. Da blir vi litt kompiser. Dette er bedre enn å ødelegge et spirende talent, selv om alt ikke er oppe og står, mener urokråka som etter hvert er blitt en veteran i TV-sammenheng.

- Du knuser ikke folk, altså?

- Nei, og det gjorde jeg ikke i fjor heller. Det er mulig å være streng, men grei, konstaterer han.

«Norske Talenter» er talentshowet med bredest demografi. Programmet er altså jevnt populært i alle aldersgrupper.
I fjor vant 11 år gamle Daniel Elmrhari finalen som ble sett av over en million nordmenn. Eldste deltaker var en 93 år gammel kvinnelig sanger.

- Jeg er vel her fordi jeg har lyst til å representere talentene som ikke har noen scene å stå på, som ikke får den oppmerksomheten de fortjener, forklarer skuespilleren og danseren Adil Khan, som har en sesong av talentkonkurransen bak seg.

- Det finnes ingen Spellemanspris for en sjonglør eller en danser eller en pyroartist. Det ligger så mye blod, svette og tårer bak det de driver med, at jeg føler det er viktig at de kan komme frem og bli verdsatt for sitt talent.

- Min oppgave er å kjempe for «underdogsene», understreker Adil.

- Det var veldig, veldig godt sagt, istemmer Mia.

- Norske Talenter slipper altså til alt og alle, bare folk har noe å fare med?

- Jepp, her kan du delta som menneskelig kanonkule. Du kan også hoppe på ski fra store høyder. For første gang skal deler av konkurransen foregå utendørs, opplyser Alex.

Monster, som produserer TV-programmet, kjører såkalt precasting i april og mail og sender talentspeidere til Tromsø, Bodø, Kristiansand, Trondheim, Stavanger og Ålesund, samt Bergen og Oslo, hvor konkurransene foregår utendørs.

Auditions, med dommerne til stede, finner sted i juni i Oslo. Et hundretalls talenter sendes til en dommercamp, hvor de 45 beste går videre til fem direktesendte delfinaler.

Kun 10 slipper igjennom nåleøyet til semifinalen. De tre beste går til en superfinale hvor vinneren av Norske Talenter 2012 kåres.

Samtidig kan det synes som det er gått inflasjon i talentprogrammer og konkurranser av ymse slag på norske TV-kanaler.

- Hvorfor skal vi bruke tid på «Norske talenter»?

- Fordi dette er noe helt annet. Vi tar, som Adil sier, alle på alvor. Det er plass til alle. Har du øvd lenge og blitt god til noe, samme hva det måtte være, mener Mia.

- Motorsagsjonglering, innskyter Alex Rose'n.

- Så er det bare å komme igjen. Antall søkere går opp år for år og vi vet at konseptet inspirerer talenter, tilføyer Mia Gundersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder