100 000 seere under 12 år følger serien hver dag: Søsken-sex i «Hotel Cæsar»

Søsken-sex i TV 2s «Hotel Cæsar» kommer opp i Verdikommisjonen. Flere reagerer kraftig på hva TV 2 serverer flere hundre tusen lett påvirkelige barn og unge i såpeserien: sex mellom halvsøsken.

ARTIKKELEN ER OVER 20 ÅR GAMMEL

Medlem av Verdikommisjonens styringsgruppe sosiologiprofessor Kari Eidsvåg Wærness kritiserer sterkt det hun kaller spekulativt TV:

- I prinsippet ville jeg ønsket at slikt var forbudt, sier Wærness til VG.

I beste sendetid ruller scener som viser det mange kaller blodskam, over skjermen: Seriens «Lolita»-figur, Charlotte (17), forelsker seg i sin halvbror, Jens August (21). Han forfører henne, og de ender i sengen sammen. Etter hvert innleder de et forhold.

- Dette liker jeg ikke! Utrolig spekulativt at man vil lage pikanteri ut av noe så tragisk. Jeg synes det er smakløst at TV 2 spekulerer i dette, og trasig at de lager glatt underholdning av det! raser Kari Eidsvåg Wærness ved Universitetet i Bergen.

- Hvorfor sprenger TV 2 slike grenser? Er det fordi de vil at vi skal akseptere slike forhold? spør Wærness, og proklamerer at hun akter å ta dette opp til diskusjon.

Seerrekord

«Hotel Cæsar» sendes på hverdager og er blitt en gigantisk seersuksess for TV 2. Sist mandag satte såpeserien ny seerrekord: Nær 700 000 nordmenn så intrigene klokken 19.30. 105 000 av dem var barn mellom tre og elleve år, viser tall fra MMI.

Det omstridte seksuelle forholdet ble innledet i episode 55, som ble sendt i slutten av forrige måned.

- Dette burde TV 2 holdt seg for god til. I ungdomssåper bør det være sunne idealer. Søsken-sex er ikke dét. Handling med slike forhold hører ikke hjemme på den tiden av døgnet, sier forskningsleder Ann-Karin Bleivik i Kristelig Kringkastingslag til VG.

Rollemodeller

Hun peker på at forskning viser at barn og unge ofte bruker personer de ser på fjernsyn som rollemodeller for sin egen identitet.

Om det intime forholdet som har utviklet seg mellom barna til Georg Anker-Hansen (Toralv Maurstad) - Charlotte (spilt av Kristin Frogner) og Jens August (Kim Kolstad) - sier hun:

- Forskningen viser at enkelte som ser disse to, kan bruke dem som rollemodeller.

VG har fått flere henvendelser fra voksne som reagerer på søsken-sexen. En lærer i ungdomsskolen sier han ble gjort oppmerksom på forholdet av en 13 år gammel elev.

- Hun fortalte at «den kjekke Jens August hadde gått til sengs med søsteren sin. Men at de ikke visste at de var søsken», sier læreren til VG.

Årsaken til hans sterke aversjon er at jenta selv er seksuelt misbrukt av et familiemedlem. Hun skal ifølge læreren ha uttrykt begeistring over serien, og ikke sett noe unaturlig i det intime forholdet mellom søsknene.

- Hun så ikke noe galt i det. Og fremdeles er hun i utviklingsstadiet. Det er merkelig at TV 2 får lov til å sende slikt helt ukritisk når det stort sett er unge som ser serien, understreker læreren, som av hensyn til sin elev ikke ønsker navn og sted offentliggjort i VG.

Professor Wærness sier at hun akter å ta opp emnet i Verdikommisjonens styringsgruppe, som ledes av Jan-Erik Langangen.

- Man burde hatt en type «Vær varsom»-plakat for TV. Det er interessant at man ikke har noe etisk råd for slikt, uttaler Wærness.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder