UENIG: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener at NRK har genrebredde som ingen andre, og er dermed uenig i flere av Høyres forslag.

UENIG: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener at NRK har genrebredde som ingen andre, og er dermed uenig i flere av Høyres forslag. Foto:Frode Hansen,VG

Høyre varsler kutt i TV-lisensen

Under en uke før statsbudsjettet legges fram, varsler Høyres stortingsgruppe at NRK må belage seg på lavere lisens i framtiden.

Kristine Hellem Aanstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– NRK-lisensen vokser jevnt og trutt, litt beskyttet fra all annen utvikling i økonomien. NRK kan ikke regne med en tilsvarende vekst i lisensen fremover, sier mediepolitisk talsperson Kårstein Eidem Løvaas i Høyre til Dagens Næringsliv.

Onsdag neste uke legges statsbudsjettet frem, og nå ønsker Løvaas en diskusjon rundt finansieringen av NRK. Han utelukker ikke lavere NRK-lisens i fremtiden, melder NTB.

- Jeg ønsker en debatt rundt hvor mye penger vi bruker på NRK. Jeg tror vi kan få et fullverdig og godt NRK-tilbud, men med å bruke mindre penger sier han.

Ulike finansieringsmåter

VARSLER KUTT: Mediepolitisk talsperson i Høyre Kårstein Eidem Løvaas mener at NRK ikke kan regne med samme vekst i lisensen som tidligere år. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Til VG forteller han at han mener at NRK de siste årene har vært litt skjermet fra den økonomiske virkeligheten.

- De har hatt en vekst som ligger over prisvekstene, og dermed har de sluppet unna å gjøre de samme harde vurderingene som andre mediehus har måtte gjør, sier Løvaas.

- Den digitale hverdagen er en av hovedutfordringene for papiravisene, og nå må man finne en forretningsmodell som gjør at man tjener penger. En hindring for flere er at det ligger mange nyheter og godt stoff fra hele landet gratis ute på nrk.no. Hvis en lokalavis skal forsøke å tjene penger på de samme, blir det vanskelig.

Han ønsker nå at man kan se på ulike måter å endre NRK-plakaten, og også andre måter å finansiere NRK på.

- Flere bruker i dag nettbrett, mobil og PC til å se på TV, og det kan få konsekvenser for de fremtidige inntektene til NRK og lisensinntektene vil falle. Derfor må vi se om vi kan løse det med å ha brukerabonnement med pålogging på nettsiden deres, eller om det skal være en post på statsbudsjettet, sier Løvaas til VG.

Vil utfordre NRK

Sveits er det eneste landet i Europa der innbyggerne betaler mer for offentlig kringkasting enn i Norge. Etter Norge følger Storbritannia og Østerrike.

- Folk elsker NRK, og jeg elsker NRK – for de fyller allmennkringkastingsrollen svært godt. Det er alt ved siden av jeg ønsker å utfodre dem på. Hva skjer hvis de får strammere økonomiske rammer. Hvordan vil de spisse virksomheten sin da?

- Uenig

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen uttaler til DN at han er uenig i en rekke av Løvaas utspill om NRK.

- Jeg er veldig uenig med ham når han sier at NRK blir mer og mer lik kommersielle aktører. Det er det nesten bare hans arbeidsgiver i P4 som har hevdet, før i dag, sier Eriksen.

Han bestrider også påstandene til Høyres mediepolitiske talsperson om hvor stor veksten i lisensen har vært, og henviser til at ekstra tilskudd og utbygging av infrastruktur for DAB-radio får veksten til å virke større enn den er.

VG har forsøkt å få tak i kulturminister Thorhild Widvey (H), men uten hell. Til DN har hun fortalt at hun ikke å kommentere saken i forkant av fremleggelsen av statsbudsjettet.

(VG/NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder