GLADE: Samira Wiley som Poussey Washington får oppfylt en drøm når TV-idolet Judy King (Blair Brown) kommer til Litchfield. Foto: Netflix

TV-anmeldelse «OITNB»: For mye moro

Maktspillet forsvinner nesten i all moroa, men Litchfield
kvinnefengsel er snart tilbake i vant form, klar til å avsløre stadig flere fargerike hemmeligheter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 4 prikker

«Orange Is the New Black», sesong 4

Amerikansk dramaserie i 13 deler

Hele sesongen slippes på Netflix torsdag 16. juni

Fengselet var et nærmest harmonisk sted (til fengsel å være) da vi forlot det i sesong 3. Først og fremst fordi flesteparten av de innsatte plasket lykkelige rundt i en innsjø etter å ha stukket av gjennom et åpent gjerde.

Les også: «OITNB»-stjerne lei av «stygge» roller.

Etter to sesonger med tidvis blodig maktkamp, svingte «OITNB» dypt ned i indre drama i forrige sesong. Og når sesong 4 starter, er det med en så sterk overvekt av komedie at serien nesten tipper over.

«GANGSTA»: Piper Chapman (Taylor Schilling) prøver å verve en bodyguard for å opprettholde ryktet sitt som «bad-ass» i fengselet. Foto: Netflix

I det minste forsvarer den Golden Globe-nominasjonene i kategorien komedie, men ellers sitter mengden komiske momenter, rammet inn av lett slapstick-musikk, som en overdose moro.

Bakgrunn: Anmeldelse av sesong 3: Fengslende fortsettelse.

Heldigvis varer det ikke så lenge. Etter hvert som episodene utspiller seg, får vi både blod og drama tilbake i mindre doser.

(OBS: Neste avsnitt inneholder spoilere for sesong 3)

For det skjedde ting i forrige sesong også: Fengselet ble privatisert, halve staben sluttet i protest, Nicky ble sendt til høysikkerhetsfengsel og Sophia havnet på isolat – og la oss ikke glemme at Piper startet salg av brukte truser og at Alex ble angrepet i drivhuset mens de andre løp til innsjøen.

Flere av disse trådene tas naturlig nok opp igjen i sesong 4. Konsekvensene av at fengselet har blitt et kommersielt foretak manifesterer seg raskt. Dobbelt så mange innsatte sprenger både do- og kjøkkenkapasitet, for ikke å snakke om de innsattes evne til å tolerere hverandre. Ikke at de noensinne var så gode på den biten.

Les også om VGs besøk på «Orange»-settet (krever innlogging).

Taylor Schillings Piper Chapman er dessverre redusert til en parodi på seg selv, der hun innbiller seg at hun er fengselets nye sjef og kun veksler mellom «gangster»- og «jeg er livredd»-uttrykk. Truse-tråden begynner også å miste spenningen. Til all lykke er det andre til å holde på interessen vår.

KONSEKVENSER: Pennsatucky (Taryn Manning) og Big Boo (Lea DeLaria) bondet over en alvorlig hendelse i forrige sesong. Nå får vi se ettervirkningene. Foto: Netflix

Litchfield har fått en ny rødhåret dronning: kjendiskokken Judy King (Blair Brown) gjør både fanger og vakter starstruck og er en av brikkene i det stadig skiftende maktspillet «OITNB»-skaper Jenji Kohan lar utspille seg foran øynene våre.

Les mer: Nedrent av frierier etter «OITNB»-suksess.

Brad William Henke som den nye sjefsvakten Piscatella skiller seg positivt ut i mengden. Og Pennsatuckys historie, som fikk dybde og ikke minst vekket uventet empati forrige sesong, blir også fulgt opp, hvor Taryn Manning makter fortsatt å skinne i sin nedtonede versjon av rollen.

Sesongen får plusspoeng for å starte med et pang, og for å finne tilbake til komikk- og dramabalansen som dro oss inn i første omgang.

Jo da, «OITNB» fengsler fremdeles.

(Anmeldelsen er basert på de fem første episodene)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder