ENGASJERT: Thomas Felberg, kjent fra «Stjernekamp», er programleder for Tidsbonanza på NRK.
ENGASJERT: Thomas Felberg, kjent fra «Stjernekamp», er programleder for Tidsbonanza på NRK. Foto: NRK

TV-anmeldelse: «Tidsbonanza»: Mimringens makt

TV

NRKs nye fredagstilbud kombinerer spørrekonkurranse med tidsreise, og engasjerer med skamløs fortidsflørt.

Publisert:

«Tidsbonanza»

Norsk spørreprogram i 12 deler

NRK1, fredager kl. 20.55

Programleder: Thomas Felberg

I NRKs nye gullrekke-satsing på fredager, er det nostalgi som står i fokus. «Tidsbonanza» er et spørreprogram som tar for seg ett enkelt år i hver episode, og baserer alle oppgavene på det.

Spørsmålene varierer fra politikk og nyheter, til sport og underholdning og ren synsing. To lag med to deltakere hver konkurrerer om å få flest poeng.

Mer om TV: Disse seriene får du mer av.

«Tidsbonanza» er et veldig likefremt program med enkel scenografi og grafikk: Hvert lag sitter på hver sin side av programleder Thomas Felberg, i én rød og én blå sofa. Når de får poeng åpenbarer poengstillingen seg over lagene, men bortsett fra det er fokuset på interaksjonen mellom lag og «quizmester».

Engasjert

Felberg gestikulerer så ivrig og hyppig at hendene jevnlig sees viftende i skjermkanten også når kameraet hviler på deltakerne. Det kan være distraherende.

Men han fremstår som en jovial og engasjert programleder, som er «på lag» med deltakerne, og som rent fysisk, som det blir påpekt, absolutt kler å hoppe tilbake noen år i tid.

Har du lest denne?: 16 strømmeserier du bør få med deg..

Det er veldig trygt og traust å basere seg på voksne nordmenns favorittaktivitet: mimring. Fra utvalgte år i perioden mellom 1975 og 2008 har «Tidsbonanza»-redaksjonen dykket ned i NRKs rikholdige arkiver og gravd opp klipp som har seerverdi i seg selv. Under vignetten «Kjendistoppen» bys det også på godbiter fra Se og Hørs fargerike oppslag det aktuelle året.

På rundt 40 minutter etableres det hvem deltakerne er, gis glimt av deres forhold til det aktuelle året, og svinges innom en rekke ulike grener før konkurransen avgjøres med en hurtigrunde der det er om å gjøre å svare riktig på flest spørsmål på ett minutt.

Noe uklart

Deltakerne varierer fra veldig kjente ansikter som Solveig Kloppen, til mer kjente stemmer, som P3-programleder Tete Lidbom. Hvor morsomt programmet blir, avhenger selvsagt av hvilke historier deltakerne drar fram, da det er stort rom for flyt av «tankeflukt til fortiden».

Av og til gjør behovet for nedkutting at ikke alt blir like forståelig: Som når Ingrid Gjessing Linhave i program to plutselig sitter med en rød bok i hendene og er midtveis i en historie - og vi aldri skjønner helt hva den røde boken gjør der.

TV-tips: Krim- og spenningsserier du kan strømme.

Selve kategoriene flyter litt i hverandre, og poenggivningen er ikke streng eller konsekvent, men det er heller ikke det viktigste med programmet. I «Tidsbonanza» er det mimringen på veien som er poenget, ikke selve resultatet.

Og det kan ikke være tvil om at det er gøy å se en ung Knut Storberget prate om sex i 1990 iført avklipte olashorts, eller å se Steinar Bastesen omtale Keiko som «60.000 kjøttkaker» i 1998. Så fremt man er gammel nok til å huske årstallet det dykkes i, er videogjensynene i seg selv grunn nok til å se «Tidsbonanza».

Med ingredienser som quiz, jovial quizmester og store doser mimring, vil det overraske meg om ikke NRK treffer seerblink på fredagskveldene.

Anmeldelsen er basert på de to første episodene.

Her kan du lese mer om