PROGRAMLEDER: Jakob Oftebro innbyr til Aamnda-sjow fredag 26. august i Haugesund. Foto: TV2

Han leder årets Amanda-show

Jakob Oftebro skal lede årets Amandashow, vår hjemlige filmbransjes svar på Oscar-utdelingen

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det blir kjempegøy, sier Jakob Oftebro (29) med entusiasme. – Dette er den største feiringen i våre branjse. Det skal være fest og farger; en super hyllest til alle kollegene i norsk film. For meg er det en stor ære, jeg er vokst opp med Amanda, fortsetter skuespilleren.

Les om fjorårets Amandapriser: «Børning» tok storeslem

Pappa fikk Amanda av Diana Ross

Han er faktisk vokst med Amanda, en ti kilo tung stor statuett som sto på hylla hjemme det året han ble født. Det var andre år Amanda-statuettene ble delt ut. Den norske filmfestivalen - og Amandautdelingen - var lagt til Kristiansand. Vinner av årets beste mannlige skuespiller var Nils Ole Oftebro, Jakobs far. Han fikk prisen for innsatsen i Fjernsynsteatrets «Du kan da ikke bare gå».

– Jeg har jo skjønt i etterkant at det var en helt spesiell utdeling. Selveste Diana Ross fikk æren å å dele ut prisen til beste mannlige skuespiller. Og det var altså pappa som fikk prisen. Jeg tror mange misunte ham og få et kyss på kinnet av henne.

SEIERSKYSS: Diana Ross ga Nils Ole Oftebro et kyss på kinnet da hun ga ham Amanda-pris i 1986. Foto: NTB/SCANPIX Foto:– Det morsomme er at den gang var stauten veldig tung, Diana Ross klarte nesten ikke løfte «damen». De måtte slutte å lage Amanda så tung. Men vi hadde den i stua, et skikkelig fint kvinnfolk, flott og prangende, fortsetter Oftebro.

Dette er snart 30 år siden, og nå skal Oftebro junior stå som vert for Amanda-showet fredag 26. august på TV2 som avslutning av årets filmfestival i Haugesund.

– Det er de nominerte og vinnerne som skal hylles. Men som programleder må du jo by litt på deg selv. Jeg skal bruke en del av sommeren på å forberede meg. Snart blir nominasjonene offentliggjort og da vet jeg bedre hvilke personer jeg kan spinne noen kommentarer rundt, sier Oftebro.

PAR: Jakob Oftebro med kjæresten Iben Akerlie under fjorårets Amanda-show. Foto: NTB/SCANPIX Foto:

Han har tidligere delt ut to Amandapriser. I forbindelse med lanseringen av Kon-Tiki for noen år siden, delte han ut pris for beste lyd. I fjor delte han ut prisen for beste birolle sammen med lillebroren Jonas.

Snømannen

Men noen egen Amanda-nominasjon har han ikke fått.

– Det er kanskje ikke så rart. De største rollene har jeg hatt i danske filmer. Det hadde vært kjempegøy å få en stor norsk rolle, jeg håper jo på det. Det er riktignok ikke priser man tenker på når man spiller en film, men en pris er likevel alltid en bonus, mener Oftebro.

Det siste året har han vært på filmlerretet blant annet i de danske filmene «Gullkysten» og «Tordenskjold og Kold» og den norske «Birkebeinerne».

Les også: Jakob Oftebro i ny NRK-thriller

Han har spilt inn TV-serien «Monster» og filmen «Mesteren», med blant andre Ane Dahl Torp og Søren Pilmark. I tillegg har han spilt etterforsker Skarre i filmen om Harry Hole, «Snømannen».

– Det var veldig artig å være en del av et så stort maskineri. Jeg tror det gikk kjempebra. Regissør Tomas Alfredson er en dødsbra mann å jobbe med. Så får vi ser hvordan det går når filmen er ferdig, sier Ofterbro.

Så du denne? : Jakob Oftebro klar for «Snømannen»

Til høsten venter to nye danske prosjekter, TV og film. Sommeren byr på en del forberedelser til Amanda-festiligheten i Haugesund.

– Jeg har fulgt med på Amanda-showene siden jeg var liten. Nå vil jeg bidra til at det blir et fantastisk show, sier Jakob Oftebro.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder