DØD: Kjell Arnljot Wig var en legende.
DØD: Kjell Arnljot Wig var en legende. Foto:Knut Erik Knudsen,

Kjell Arnljot Wig er død

TV

Kjell Arnljot Wig er død 90 år gammel. Familien opplyser i en pressemelding at Wig sovnet inn søndag på Bærum sykehus. Han var en av legendene fra fjernsynets barndom. Han var også kjent som  forfatter, blant annet av en biografi om Kong Olav som kom ut i 1977.

Publisert: Oppdatert: 18.01.15 22:43

Familien opplyser i en pressemelding at Wig sovnet inn søndag på Bærum sykehus, melder NRK.

– For mange var han mest kjent som journalist, forfatter og tidligere TV-kjendis, mens han for oss først og fremst var en familiemann med kjærlighet, interesse og respekt overfor sine nærmeste, både familie og venner, skriver sønnene Christian og Ketil A. Wig i pressemeldingen.

Kjell Arnljot Wig ble født 31. desember 1924 i Stjørdal i Nord-Trøndelag. Han og kona Ada var gift i over 65 år.

– Ut over det som står i pressemeldingen ønsker ikke familien å si noe mer, opplyser Christian Wig.

Kjell Arnljot Wig var en av legendene fra fjernsynets barndom. Han er også kjent som forfatter, blant annet av en biografi om Kong Olav som kom ut i 1977.

Wig debuterte på TV allerede i 1960, og ble ansatt som redaksjonssekretær i opplysningsavdelingen i NRK. Men han er best kjent for sin pågående stil som programleder av forskjellige debattprogrammer og da først og fremst «Åpen post» som på midten av 1960-tallet ble sendt direkte fra Centralteatret i Oslo.

Mange vil nok huske en stadig røykende og munnrapp programkleder Kjell Arnljot Wig som ikke lot noen slippe unna. Men han hadde også en form som til tider gjorde ham til en av landets mest utskjelte programledere.

– Han var sylskarp til det siste, sier Carl Erik Grimstad, 1.-amanuensis i journalistikk ved Campus Christiania i Oslo til VG.

Han ble kjent med Wig i forbindelse med et større intervju han gjorde med ham for Aftenposten i 2010 – og holdt jevnlig kontakt med ham inntil kort tid før han døde.

– Når jeg skal se TVs historie i Norge i et fugleperspektiv er det førsteinntrykket fra 1960 tallet jeg tenker på. Husker at vi klarte å få flyttet fotballtreningen for at vi skulle rekke hjem og se «Åpen post» med Kjell Arnljot Wig, fortalte Dan Børge Akerø til VG i 2010 i forbindelse med NRK TVs 50 års jubileum.

Da Kjell Arnljot Wig fylte 70 år, ble han presentert som «Alle tiders bråkmaker» i VG.

– Si navnet. Si Kjell Arnljot Wig, og store deler av det norske folk får en mental adrenalininsprøyting. TV-opplevelser fra 1960- og 70-tallet kommer tilbake på netthinnen og fortsatt kan godtfolk hive seg ut av godstolen og mene noe om det som skjedde. Noen i raseri, men minst like mange i begeistring, skrev VG i 1994.

– Jeg mener at selv den dag i dag holder «Åpen post» mål rent programledermessig. Mange vil fortsatt ha mye å lære av måten Kjell Arnljot Wig stilte spørsmål på. Han var alltid godt orientert, kunnskapsrik og belest, sier Carl Erik Grimstad.

– Jeg brant for å lage programmene så intense og fascinerende så mulig, sa Wig i en dokumentar om seg selv sendt på NRK for fire år siden.

Wig er også kjent for sitt intervju med kong Olav i 1963, som var det første intervjuet med en sittende norsk konge.

Men under arbeidet – og ikke minst under forarbeidet, var det ikke bare ros å få for den unge fremadstormende Kjell Arnljot Wig. Helt på egen hånd og uten sine overordnedes viten, hadde han sendt et brev til Slottet med en intervjuforespørsel hvor han inviterte kongen til «audiens med så å si hele folket ... en opplevelse som ville gå direkte til hjertet og, tror jeg, tjene vårt Kongehus.»

Programmet ble en suksess – og i intervjuet med Carl Erik Grimstad fortalte Kjell Arnljot Wig hvorfor på sin ikke helt ubeskjedne måte:

–Det dreier seg om tillit – og noen faglige håndgrep. Så vidt jeg husker innledet jeg vår samtale med et av verdens eldste sjekketriks. Jeg spurte kongen om hunden hans. Dessuten – vi var jo ingen direkte amatører, akkurat – noen av oss.

Her kan du lese mer om