TWITTER-KRITIKK: Mens TV-kritikerne skrøt av serien, fikk «Mammon» kritikk både for å være lite troverdig, for å ha dårlige dialoger og dårlig lydkvalitet. Jon Øigarden spiller hovedrollen. Foto: NRK

«Mammon»-slutt får hard medfart på Twitter

Spenningsnivået i sosiale medier var høyt da siste episode av «Mammon» startet. Mens episoden ble sendt kokte det på Twitter.

Jennifer Bråthen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

NRK-satsningen fikk en varm velkomst av kritikerne da første episode ble sendt i begynnelsen av januar, men i sosiale medier er serien blitt både hyllet og slaktet.

Siste episode var intet unntak.

«Jeg har vært trofast og fulgt med. Forstår fremdeles ikke hvordan NRK kan være stolte av Mammon. Gjennomgående tilgjort og lite troverdig», skrev @unnbjork.

«Mammon tar jo helt AV! Milde MÅNE for en kalkun det har utviklet seg til, også jeg som var så vennlig innstilt etter 1. episode», skriver @pinkcadillac.

Det var ikke alene om den negative kritikken. Flere mistet oversikten over historien og plottet. Da det nærmet seg slutten, rant meldingene inn på Twitter.

@GrethaGordon skriver: «Jeg kan ikke være i målgruppa til #mammon jeg. For dum. Skjønner ingenting».

VIL LÆRE AV KRITIKKEN: Cecilie Mosli har fått med seg både de postive og de negative tilbakemeldingene på «Mammon». Kritikken hun er enig i vil hun ta til etterretning. Foto: Scanpix

Overraskende slutt

«Mammon»-regissøren Cecilie Mosli trodde slutten kom til å overraske seerne.

- Jeg håper at publikum forsto at Stensrud var en sterk brikke i det store spillet. Jeg tror folk hele veien har skjønt at han ikke har rent mel i posen. At Øko-krim sjefen Kristin Borch Juritzen spilt av Andrine Sæther er roten til alt ondt er nok den største overraskelsen.

- Tror du seerne liker slutten?

- Jeg tror folk vil føle at de ikke har fått svar på alt, men ser man serien på nytt vil man faktisk få svar på mange av de løse trådene. Vi viser ikke alle svarene pedagogisk, så noen vil vel kanskje kunne føle seg utilfredsstilt.

Anna Bache-Wiig, som spiller journalisten Inger Marie, synes slutten var artig.

- Jeg synes slutten var gøy, men jeg ble nok meste overrasket over den siste tvisten der det kom frem at det var Øko-krim som var roten til alt ondt.

STOLT AV SERIEN: Anna Bache-Wiig gleder seg til innspillingen av sesong to av «Mammon», og er stolt av den første sesongen. Foto: Javad M. Parsa

På kritikken TV-serien får i sosiale medier, svarer hun kjapt:

- Det skal være litt vanskelig å følge med på en konspirasjonsthriller. Og jeg skal innrømme at jeg måtte følge ekstra godt med i siste episode. Når det er sagt - denne sjangeren skal være innviklet. Det er litt av leken - er ikke dette er rebus folk skal løse, spør Bache-Wiig.

- Jeg konsentrerte meg for å følge historien, og jeg synes episoden holdt meg nysgjerrig hele veien, sier Terje Strømdahl, som spiller presten Tore Verås i serien.

Han mener de som sliter med å følge med bør finne på noe annet.

- Det settes ut en del gåter allerede i første episode. Klarer man ikke følge med på historien kan man heller bake brød, sier han.

Fornøyde fans

Selv om mange viste misnøye over sesongavslutningen, var det også flere som hadde stor glede av den norske krim-serien:

«Klapper høyt for en rå serie! #mammon #nrk #serie #råbra», skriver @LivEngdalLarsen.

«Takk for en flott serie, spenning i 6 episoder. God lyd og historie. Fornøyd #mammon fan her!!», skriver @oeyst.

@Spinalcortex tar også TV-serien i forsvar:

«Skjønner at det er litt kult å kaste seg på klagetoget over #mammon her inne. Jeg gikk aldri på det toget. Herlig med norsk produksjon»

Regissøren bak serien var imidlertid godt forberedt på at det kom til å komme reaksjoner etter siste episode.

- Det er jo nesten en tradisjon at man diskuterer serieslutter. Tenk bare på «Broen» og «Forbrytelsen», sier Mosli.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder