TV-HØYTID: Ingrid Gjessing Linhave og Kåre Magnus Bergh forteller at julen også er med på å forsterke savnet etter de som ikke lenger er blant dem. Foto: FRODE HANSEN

Ingrid og Kåre Magnus kjenner på savnet i julen

- men skal gi norske TV-seere julestemning

I julen blir vi minnet om dem som ikke lenger er blant oss. Det gjelder også Ingrid Gjessing Linhave (35) og Kåre Magnus Bergh (34).

  • Sofia Storhaug
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Norges mest sette juleprogram - «Kvelden før kvelden» - på NRK skal i år ledes av Ingrid Gjessing Linhave og Kåre Magnus Bergh.

Linhave var tidligere i år programleder for «Sommeråpent» på NRK, og har siden høsten regjert «Nitimen» på radiokanalen P1.

Både Bergh og Linhave har jobbet sammen før i «Melodi Grand Prix Junior». Nå gleder de seg til å spre norske kokketradisjoner, julemusikk og faste ingredienser som «Grevinnen og hovmesteren» ut til norske hjem.

- Morsommere med barn

Til tross for mye latter og smil TV-profilene imellom kjenner de også på savnet etter venner og familie som ikke er blant dem lenger. Spesielt kjennes julen tom uten svigermor og bestefar.

- Min svigermor, moren til mannen min Jakob, døde da jeg var gravid med første barnet mitt. Og selvfølgelig savner vi henne veldig. Savn blir jo for alle ekstra tydelig i julen, forteller Linhave til VG.

I GOD TID: Ingrid Gjessing Linhave startet med juleforberedelsen allerede i januar. Foto: FRODE HANSEN

Selv om barna aldri har møtt farmoren, passer Linhave og ektemannen på å bevare de gode minnene om henne.

- Vi snakker mye om henne, og jeg føler barna mine kjenner henne selv om de aldri har møtt henne. Hun er et naturlig samtaleemne både i hverdagen og i julen. I julen er det mange man savner. Julen er tiden for å kjenne på at det er mange som skulle vært her fortsatt. Venner, familie, og besteforeldre.

Bergh nikker enig med, smiler litt og forteller om den gode tiden rundt julebordet med morfar.

- Jeg husker så godt julaften da morfaren vår leste opp juleevangeliet. Med hedmarksdialekt og mørk og bred røst skapte han en egen julestemning. Han betydde mye for både meg og hele familien.

Tapet av svigermor og morfar merkes ekstra godt i julehøytider, og det er ofte tungt å kjenne på lengselen, men Linhave ser også gleden i savnet og forteller at julen har fått en sterkere betydning etter at barna hennes ble født.

- Julen har forandret seg helt utrolig etter at jeg fikk barn. Før orket jeg ingenting og brukte julen til å slappe av, for jeg følte at det å studere, eller det å jobbe, var så slitsomt. Nå må jeg le ved tanken på meg selv den gangen. Med barn i huset er julen morsommere. Det er en egen magi med jul og barn.

Startet tidlig

Juleforberedelsene begynte hun allerede med i januar

- Jeg elsker det. Jeg har et svart hull i personligheten min, og det er at jeg elsker kjøpesentre, og for å ikke få dårlig samvittighet og kun kjøpe til meg selv, handler jeg litt julegaver hele året. Da slipper jeg stresset som følger med desember.

Men selv om julehandelen er unnagjort før sommeren, innrømmer TV-profilen at julen med alle dens forberedelser lett kan gjøre nervene litt tynnslitte.

Sovner til rakettene

- Man blir jo utrolig sliten. Det er så mye som skal ordnes og fikses. Familielivet blir jo et eget AS (aksjeselskap, red. adm.). Spesielt i feriene, så nyttårsaften er jeg helt ferdig. Da sovner jeg omtrent til rakettene.

Linhave var lykkelig da hun ble spurt oml å lede «Kvelden før kvelden» og skal prøve å tulle fra seg til sendingen. Hun vil også gjerne fokusere på kontrastene ved julen og synes det er flott at flere dekker bord for ensomme.

- Det er jo skrevet mye om det. Og i «Kvelden før kvelden» er det viktig å inkludere de som er alene i julen. Programmet kan jo kanskje gi en følelse av å ha selskap og bli husket på.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder