TILBAKE I STORFORM: Winona Ryder prøver desperat å spore opp sin savnede sønn i Netflix-perlen «Stranger Things».
TILBAKE I STORFORM: Winona Ryder prøver desperat å spore opp sin savnede sønn i Netflix-perlen «Stranger Things». Foto: Curtis Baker Netflix

De 20 beste seriene i 2016

TV

2016 var et godt år for TV-drama. VG gir deg årets største
seriehøydepunkter.

Publisert: Oppdatert: 28.12.16 14:02

Det var året vi fikk norsk krigsdrama fra samtiden, sci fi-skrekk som alle elsket og opptil flere knallgode serier om O. J. Simpson.

De lineære kanalene er kanskje ikke hva de engang var, men innholdet blomstrer som aldri før. I TV-serienes nye gullalder kommer perlene, om ikke på en snor, så i en digital strøm.

Film- og TV-anmelder i VG, Ingvill Dybfest Dahl, har gått gjennom nye tilskudd og nye sesonger i 2016, og presenterer her et utvalg av de aller beste.

Diskutér gjerne dine seriefavoritter fra året som har gått i kommentarfeltet nederst!

1. «Stranger Things», sesong 1

Min aller største favoritt i 2016 må bli denne Netflix-produserte nostalgi-godteskåla av en serie. Én ting er at Winona Ryder returner til skjermen i storform, men de unge skuespillerne står fram som stjerner i det som er noe så motsetningsfullt som en varm sci fi-grøsser om familiebånd og vennskap. «Stranger Things» har absolutt noe å by på også for ikke-sci fi-fans, og er verd å se for 80-tallsreferansene alene.

Tilgjengelig på Netflix.

Har du lest: Nå kan du se på Netflix uten nett.

2. «The Night Of», miniserie

En av de mer elegante krimseriene jeg har sett i nyere tid. Nå «Rogue One»-aktuelle Riz Ahmed skiller seg ut som Nasir som våkner i leiligheten til en brutalt drept kvinne og så ferskes av politiet med en kniv på innerlomma. Historien er en dvelende oppnøsting av «gjorde han det eller gjorde han det ikke?» mens Naz blir stadig mer herdet av fengselslivet. Forsvareren spilt av John Turturro og etterforskeren spilt av Bill Camp er storspillende lyspunkter i denne mørke, briljante serien.

Tilgjengelig på HBO Nordic.

Winona Ryder til VG: – 30-årene var vanskelige for meg.

3. «Transparent», sesong 3

Jeg oppdaget ikke denne perlen av en serie før i år, men da var det til gjengjeld kjærlighet ved første blikk! Den «lille» Amazon-produserte serien med Jeffrey Tambor i hovedrollen som den aldrende familiefaren som etter en livstid i skapet bestemmer seg for å leve som kvinne, er stor fortellerkunst. Foruten Tambor, som har vunnet to Golden Globes for rollen, er persongalleriet med ekskonen, tre barn og deres utfordringer også ytterst severdig. En nydelig, original, trist og varm serie.

Tilgjengelig på Viaplay, og sesong 1 på amerikansk iTunes.

4. «Black Mirror», sesong 3

Som opprinnelig «Black Mirror»-skeptiker, ble jeg omvendt i 2016. Denne «serien» er egentlig en samling enkeltstående filmer, som har det til felles at de har et skarpt satirisk blikk på dagens samfunn. Sesong 3 leverte to favoritter: Åpningsepisoden «Nosedive» om Lacie som gjør alt for å få likes og høy score i sosiale medier – med katastrofale konsekvenser, og sci fi-kjærlighetshistorien «San Junipero». Er du småbekymret for datastyring, overvåkning og virtuell virkelighet, er det bare å la seg skremme inn til margen!

Tilgjengelig på Netflix.

5. «Westworld», sesong 1

Den kom sent på året, men godt, HBOs nye storsatsning. «Westworld» er også en sci fi-serie som tøyer sjangre og appellerer like mye til dem som liker et finurlig drama, eller en blodig western. Som en «Deadwood» møter «A. I. kunstig intelligens», utforsker serien etiske og moralske problemstillinger rundt underholdningsindustrien og kunstig intelligens. Anthony Hopkins, Ed Harris og vår egen Ingrid Bolsø Berdal er blant skapningene som avdekker stadig nye lag i denne overraskende friske fortellingen.

Tilgjengelig på HBO Nordic.

Har du lest: Ingrid Bolsø Berdal: – Jeg har fått en nydelig kjæreste.

6. «The Night Manager», miniserie

Danske Susanne Bier har regissert spionspenningen signert John le Carré som kom til påske. Tom Hiddleston stjeler rampelyset som en Bond-lignende hotell-nattevakt i serien som også markerte Hugh Lauries retur til TV etter «House». Hiddleston spiller den noe tilfeldige undercover-agenten Jonathan Pine, mens Laurie er hans nemesis, den våpenselgende filantropen Richard Roper. Vil du ha elegant spenning i omgivelser du lett mister pusten av, er dette serien for deg.

Tilgjengelig på TV 2 Sumo til mars 2017, og på amerikansk iTunes.

7. «American Crime Story: The People v. O. J.Simpson», antologiserie

I juni kom endelig denne perlen av et rettssaksdrama til Norge. «The People v. O.J. Simpson» er en dramatisering av en bok om O.J.-rettssaken, men er langt fra tørr. Fortellingen drypper av rasisme, sexisme, klasse, systemmanipulasjon og mediemakt, og er fascinerende forførende fra første stund. Sarah Paulson er utsøkt som aktor Marcia Clark, mens Cuba Gooding Jr. går bananas som O. J. selv.

Tilgjengelig på amerikansk iTunes.

Mer om TV: 16 strømmeserier du bør få med deg.

8. «Nobel – fred for enhver pris», norsk samtidsdrama

Per Olav Sørensens dykk i uvant farvann i norsk TV-historie: norsk deltakelse i Afghanistan, ble en helstøpt spenningsserie i høst. Med Aksel Hennie, Tuva Novotny og Anders Danielsen Lie i spissen utforsker serien temaer som krigsdeltakelse, korrupsjon, familiebånd, vennskap og hva opphold i stridsområder gjør med deg.

Tilgjengelig på NRK TV.

9. «The Crown», sesong 1

Historisk drama er blant det britene gjør best, og «The Crown» er intet unntak. Serien som følger livet til dronning Elizabeth II, er en vakker og velskapt affære. Claire Foy, kjent fra «Upstairs Downstairs» har rollen som den unge kvinnen som blir dronning som følge av at onkelen ville gifte seg med en skilt amerikansk kvinne. I sesong 1 følger vi Elizabeth i årene like før og etter kroningen, og det er et fascinerende skue å se henne finne rollen som regent for et helt imperium.

Tilgjengelig på Netflix.

Les mer: Nordmann fotograf i «The Crown».

10. «Skam», sesong 3

2016 var også året som først ga oss Nora og William-feber og deretter fikk flere generasjoner til å felle tårer over Isak og Even. Sesong 3 tok opp både homofili og psykiske lidelser, og avsluttet med så vakre TV-øyeblikk at det gjorde vondt i sjelen. En serie som har klart å treffe flere generasjoner – og tydeligvis på opptil flere kontinenter, er det bare å ta av seg hatten for – og ikke minst benke seg for å se om du har klart å la være.

Tilgjengelig på NRK TV.

Har du lest: Tiril (17) og pappa (41) anmelder «Skam».

11. «Game of Thrones», sesong 6

Maktkampen ruller videre i Westeros, men sesong 6 ga lenge etterlengtet «pay off» for dem som har lest bøkene: Nesten alt var uvisst. Flere overraskende dødsfall, en gjenforening og Sansas hevn over sin voldtektsmann gjorde sesongen til en grøssende fryd å følge.

Tilgjengelig på HBO Nordic og amerikansk iTunes.

12. «Girls» sesong 5

Det var nok av dramatikk i sesong 5 av «Girls». Marine var gifteklar, Shoshanna testet ut livet i Japan og Jessa og Adam testet ut kjærligheten. Ikke minst var det deilig å se en litt mindre nevrotisk Hannah enn i tidligere sesonger, selv om det selvfølgelig ikke hindret henne i å vikle seg inn i flere severdige og ytterst underlige situasjoner.

Tilgjengelig på HBO Nordic og amerikansk iTunes.

13. «Preacher», sesong 1

En brutal og mørk humorserie fra Seth Rogen og Evan Goldberg. Den er basert på tegneserien ved samme navn og balanserer mellom sjangrene drama, skrekk, komedie og sci-fi. Dominic Cooper spiller den forsofne pastoren Jesse, som får livet snudd opp-ned etter at han bokstavelig blir fylt av en hellig ånd og kan befale folk til hva han vil. Med i miksen er også en irsk vampyr og en flørtende yrkeskriminell, og det hele må bare oppleves!

Tilgjengelig på Viaplay og på amerikansk iTunes.

14. «UnReal» sesong 2

Et fascinerende og underholdende sort komi-drama om produksjonen av en «Ungkaren»-aktig realityserie. Fiksjonsserien er både skarp, mørk og morsom og passer utmerket også for dem som IKKE liker realityserier. Shiri Appleby spiller TV-produsenten Rachel som er berømt som en slags «deltaker-hvisker» for sin evne til å manipulere, og hun når nye bunnpunkter i sesong 2.

Tilgjengelig på TV 2 Sumo og amerikansk iTunes.

15. «Billions», sesong 1

Utpressing, hemmeligheter, sex og skandaler er banale ingredienser som kombineres med en viss originalitet i «Billions’» intense maktspill blant finanseliten i New York. Det er bare å la seg rive med når Damian Lewis og Paul Giamatti sparrer så det slår gnister.

Tilgjengelig på HBO Nordic.

Malin Åkerman om å være svensk i Hollywood: – Vil lære opp sønnen i svenske drikketradisjoner.

16. «The Americans», sesong 4

Serien følger en tilsynelatende erkeamerikansk kjernefamilie under den kalde krigen, sånn bortsett fra at Elizabeth og Philip Jenner egentlig er russiske spioner og den kalde krigen både varm og blodig. I sesong 4 ble det falske familielivet ytterligere komplisert av at datteren Paige delte hemmeligheten deres, og at flere store prosjekter sprakk fra hverandre i sømmene.

Tilgjengelig på Altibox og amerikansk iTunes.

17. «Outlander», sesong 2

Min store «guilty pleasure»! Her gjelder det å ikke la seg avskrekke av tidsreise-elementet, for «Outlander» er først og fremst et spennende historisk drama fra det skotske høylandet på 1740-tallet. At hovedpersonen er en britisk sykepleier som via noen Stonehenge-aktige steiner forsvinner fra mannen sin i 1945, er bare et bakteppe. Den fargerike historieveven som trer frem med uavhengighetskrig, staute skotter i kilt og en virvelvind-romanse er seriens velsmakende innhold.

Tilgjengelig på amerikansk iTunes.

18. «Kalde føtter», sesong 6

Nok en «guilty pleasure». 13 år etter forrige sesong, kom en ny runde med det som var min britiske favoritt-vennegjeng på 2000-tallet. Gjensynsgleden var stor da Adam tok turen tilbake til Manchester og havnet i nye forviklinger med sin noe dysfunksjonelle venn Pete og den håpløse snobben David. Jeg skal innrømme at det nok er nostalgifaktoren som får denne serien på listen.

Dessverre akkurat utløpt på NRK TV.

19. «Quarry», sesong 1

Krim i 70-tallskoloritt som følger den hjemvendte Vietnam-veteranen Mac Conway, etter hvert kalt Quarry, når han kommer hjem til Memphis. Bølger av negativitet slår i mot ham samtidig som han sliter med mareritt om krigsopplevelsene, og forsøker skape et nytt liv for seg og kona. Etter at kameraten roter seg inn i en kriminell gjeng, dras Mac motvillig inn i leiemorder-verdenen. Mørk og velspilt stemningsthriller.

Tilgjengelig på HBO Nordic.

20. «Narcos», sesong 2

Sesong 1 av «Narcos» var en av 2015s beste serienyheter. Dramaserien basert på narkokongen Pablo Escobars liv var som en smektende samba for synsnerven. Sesong 2 fulgte opp som en femretters fjernsynsmåltid, med dop, drap, familie, politikk og lidenskap som ingredienser malt sammen i et velkomponert TV-kunstverk.

Tilgjengelig på Netflix.

Her kan du lese mer om