DELVIS FINANSIERT: Sesong 3 av TV-serien Lillyhammer ble delvis finansiert av Netflix. Nå krever norske regissører at det settes krav til reinvestering fra aktører som tjener penger på filmdistribusjon. Foto:,NTB scanpix

Norske regissører vil ha noe tilbake fra Netflix

Strømmegiganten Netflix omsetter trolig for rundt 650 millioner kroner i året i Norge. Regissører krever at selskapet må gi en andel til nytt, norsk innhold.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Norske filmregissører krever at de som tjener penger på å distribuere film, som Netflix, må reinvestere en viss prosent av omsetningen sin i nytt innhold, skriver Klassekampen.

På bare to og et halvt år har strømmetjenesten Netflix snudd opp ned på det norske filmmarkedet. 1,2 millioner nordmenn har nå tilgang til tjenesten, ifølge en ny undersøkelse.

Les også: 6 av 10: Ja, vi liker TV-serie maraton

Hvis vi legger tall fra TNS Gallup til grunn, tjener Netflix om lag 642 millioner kroner i året på norske kunder.

– Dette er ganske sinnssyke tall, og de underbygger at Netflix absolutt må investere enda mer i norsk filmbransje, sier Marianne Kleven, forbundsleder i Norske filmregissører.

Netflix har inngått avtaler med flere distributører om å vise norske filmer. Når selskapet kjøper og bruker nasjonalt innhold, må det også bidra til at det blir laget nye norske filmer og TV-serier, mener Kleven.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder