FINALISTER: Anniken Høve, Jørn Trollebø Kvalheim, Ingvar Olsen,Chinook Lamers og Jesper Jenset gikk alle videre fra fredagens sjette finalerunde. Foto:THOMAS REISÆTER,TV 2

Ingen røk ut av «Idol» - dommerne reddet Chinook

VG anmeldte låt for låt

Jørn, Chinook og Anniken fikk færrest stemmerChinook Lamers (16) klarte ikke å overbevise TV-seerne og fikk færrest stemmer av deltakerne. Dermed valgte dommerne å redde 16-åringen.

Martine Haug Nysether
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Jeg er veldig lettet. Det var ikke greit å stå der alene, og det hadde vært for tidlig å ryke ut i kveld. Jeg er helt ubeskrivelig takknemlig for at dommerne ga meg sjansen til å bli med videre, sier Chinook Lamers til VG.

Fredag kveld var det duket for film-aften i den sjette finalerunden i «Idol», og deltakerne fremførte låter fra kjente filmer.

Da det ble kjent at Lamers måtte forlate musikkonkurransen, valgte dommerne å bruke «vetoretten» sin.

– Det er aldri lett å sende hjem en deltaker og Chinook du har tatt en enorm reise. Jeg vet ikke hva seerene har holdt på med i kveld, men de har i hvert fall glemt å stemme, vi sender deg videre, sa Espen «Dansken» Selvig.

Reprise fra fjoråret

Tone Damli mener fredagens hendelse var en liten reprise av fjoråret, da Astrid Smeplass røk ut av musikkonkurransen.

– Hadde vi hatt denne muligheten i fjor hadde vi reddet Astrid. Det ville vært synd om det samme skulle skjedd med Chinook i år. Hun er en diamant som skinner mer og mer, sier Damli til VG.

«Idol»-dommeren synes det ville vært synd om 16-åringen skulle røket ut i kveld, og Lamers er klar på at hun skal levere en solid opptreden neste fredag.

– Jeg håper jeg klarer å bevise at jeg fortjener å være med videre. I kveld tenkte jeg at nå var det slutt, fordi det har virket som de andre deltakerne er mer populære enn meg på nett. Etter i kveld håper jeg seerne fikk seg et lite støkk, som gjør at de stemmer på meg neste gang, sier en lettet Lamers.

– Lovende

Ifølge VGs anmelder var det Lamers som sto for kveldens beste opptreden. 16-åringen fikk også ros fra dommerpanelet.

– Chinook betalte nok dyrt for et lite fredagstacovennlig låtvalg. Jeg forstår veldig godt at dommerne valgte å beholde henne. I den grad «Idol» er opptatt av «troverdighet», er hun helt essensiell for den. På den annen side: Det er så mye som er lovende med henne at jeg personlig håper hun blir spart for den belastningen det som oftest er å vinne konkurransen, mener VGs Morten Ståle Nilsen.

Fredag kveld fremførte hun låten «Oblivion», og la ikke skjul på at dommernes tilbakemeldinger har betydd mye for henne.

– Det er veldig deilig å få så mange positive kommentarer. Tilbakemeldingene har gjort at jeg har fått troen på meg selv og det jeg driver med, sa Lamers til VG i pausen.

VGs anmelder mener 16-åringen har hatt den største utviklingen av årets deltakere.

– Jeg kjenner det selv, for jeg har blitt mer åpen på scenen. Jeg har fått troen på meg selv og føler meg mye tryggere på scenen, fortalte Lamers.

Dommerpanelet bestående av Tone Damli, Kurt Nilsen, Espen «Dansken» Selvig og Gunnar Greve ga deltakerne tilbakemeldinger etter hver opptreden, og VGs musikkjournalist Morten Ståle Nilsen vurderte alle opptredenene med terningkast.

Er du enig i VGs dom? Diskutér i kommentarfeltet under saken.

Fredagens sending ble ledet av programleder Guri Solberg, som steppet inn for en syk Stian Blipp. Sist fredag var det Jesper, Tara og Anniken som fikk færrest stemmer, og tilslutt ble det klart at Tara Lill Flåten Nicolaisen måtte forlate musikkonkurransen.

Jørn Trollebø Kvalheim (23) ­– «Walk»:

– Dette her var helt konge! Du har funnet din sjanger, nå er du på plass. Og det er helt umulig å ikke la seg rive med, jeg er fan, er dommen fra Epsen «Dansken» Selvig.

– Du kler rocken roll veldig bra. Dette gjør du drit bra, sier Kurt Nilsen, mens Gunnar Greve ønsket å se noe nytt fra 23-åringen.

VG-anmelder Morten Ståle Nilsens dom:

VG:s terninger viser 3 prikker

– Jørn har gjort det skarpt på Foo Fighters-fronten før («The Pretender»). Så hvorfor ikke ta det samme trikset én gang til? Vel, fordi han med hell kunne trengt å få vist frem noe nytt, noe annet. Han virker ustø i det første verset, men på hjemmebane når han kan begynne på skrikesynge (fra første refreng og ut). Han har en smårabiat intensitet, men blir éndimensjonal. Han har en haug energi, og lite finfølelse. Jøssda. Han kan sin Dave Grohl. Men er det nok til å vinne? Spørs.

TERNINGKAST 3: Jørn Trollebø Kvalheim. Foto:Thomas Reisæter,TV 2

Anniken Høve (29) – «9 to 5»:

– Dette er en litt annen sjanger enn vi har sett deg fremføre tidligere. Jeg er litt lei av denne sangen, den er litt oppbrukt. Men jeg synes du gjør det kult, du gjorde en fin versjon, mener Tone Damli.

– Litt enig med Tone. Jeg har sett deg bedre før. I dag safet du, du nailet den, men du fikk meg ikke til å sitte ytterst på stolen, sier Gunnar Greve.

VG-anmelder Morten Ståle Nilsens dom:

VG:s terninger viser 3 prikker

– Anniken bruker mye energi på å turnere Dolly Partons kompliserte, snakkesalige tekst. Vanskelig låt å synge, og hun kommer ikke på innsiden av den. Countryboogien er pur fest, men Høve lar seg stresse. Det er ikke rart. Men det skaper et misforhold i fremføringen. Godt gjort å i det hele tatt komme seg gjennom, dog. Det skal sies.

TERNINGKAST 3: Anniken Høve. Foto:THOMAS REISÆTER,TV 2

Ingvar Olsen (24) – «Little Green Bag»:

– Du er så rå. Jeg ville dratt på konsert med deg når som helst. Hele personligheten din, du har et glimt i øyet, og kudos for fantastisk godt låtvalg, roser Espen Selvig.

– Det er så mye jeg vil si, men oppsummert: Jeg storkoste meg!, er dommen fra Gunnar Greve.

VG-anmelder Morten Ståle Nilsens dom:

VG:s terninger viser 4 prikker

– Det første verset synges med absolutt «cool». Men Ingvar blir naturlig nok litt svett da han må begynne å danse. Det absurde refrenget i den gamle George Baker Selection-slageren får ikke originalens operaaktige løft, og resten av fremføringen handler mer om kitsch og scenografi enn sang, kanskje. Likevel godt på se ham med et glimt i øyet.

TERNINGKAST 4: Ingvar Olsen. Foto:THOMAS REISÆTER,TV 2

Chinook Lamers (16) – «Oblivion»:

– Når jeg så at du skulle synge låten her i dag tenkte jeg «wow, du har lagt listen høyt». Av alle deltakerne som var med i årets «Idol», er du den eneste som kunne nailet denne, mener Gunnar Greve.

– Du skal ha all ære for at du gjorde fremførte denne låten veldig bra. For meg er du en diamant! Og helt til slutt, ansiktet ditt er helt nydelig, kommenterer Tone Damli.

VG-anmelder Morten Ståle Nilsens dom:

VG:s terninger viser 5 prikker

Uhyre spenstig låtvalg. Susanne Sundførs vokale fotspor er mildt sagt store. Men Lamers har noe av den samme klangen, med en ekstra soulkvalitet ved seg. Stemmen høres liksom halvveis slukt ut, som om den kommer fra bak i halsen. Særpreg. Hun er fortsatt usikker foran kameraet, men står rolig og kontrollert i denne i denne dramatiske popstormen, signert M83. «Idol» er glad i «utvikling». Ingen har hatt en mer imponerende sådan i år enn Lamers.

TERNINGKAST 5: Chinook Lamers. Foto:THOMAS REISÆTER,TV 2

Jesper Jenset (17) – «Johnny B. Goode»:

– Dette her var gøy! Du er et fyrverkeri på scenen i dag. Detter var et skikkelig bra låtvalg, dette gjennomførte du med glans, konstanterer Kurt Nilsen.

– Du er et overskuddsprosjekt. Du gir oss masse energi, og i motsetning til mange andre her i dag, som er slitne, spruter du av energi, sier Tone Damli.

VG-anmelder Morten Ståle Nilsens dom:

VG:s terninger viser 4 prikker

– Bransjebakmenn- og kvinner må ha fortvilt over Jensets manglende evne til å skru ballen helt i mål så langt i «Idol». Jeg mener, ingen i konkurransen ser mer ut som et «idol» enn ham. De må også ha blitt nervøse da han valgte seg Chuck Berrys gamle, ekstremt umoderne 1950-tallstraver i kveld. Men dette ble i alle fall imponerende audiovisuell underholdning, komplett med gymnastikk og absolutt dødsforakt på sjarmørfronten. Stemmen hans? Er ikke noe spesielt ved den. Men ingen jobber hardere for å kompensere for svakhetene sine enn ham.

TERNINGKAST 4: Jesper Jenset. Foto:THOMAS REISÆTER,TV 2

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder