NRK-kjendisene samles til fortsatt kamp

I dag har 1700 NRK-journalister vært i streik i en uke. Streikeviljen er fortsatt på topp og journalistene er nå samlet til møte i kulturkirken Jakob i Oslo. Etterpå blir det stormønstring utenfor NRK-huset på Marienlyst.

 • Jørn Pettersen
 • Stella Bugge
 • Tore Kristiansen (foto)

Artikkelen er over to år gammel

NRKJ-leder Richard Aune vil ikke si om det er kontakt mellom partene.

– Har det vært noen bevegelse?

– Det jeg kan si er at vi fra vår side gjør alt vi kan for å løse denne konflikten så fort vi kan, sier Aune til VG.

Det var stinn brakke inne i kirken hvor flere hundre NRK- journalister stilte i oransje streike t-skjorter.

– De som ødelegger NRKS omdømme nå er NRKs ledelse, sa Aune og viste til bruk av halvferdig stoff, beordring av ansatte som ikke er i streik og bruk av forhåndsprodusert stoff laget av journalister som nå er i konflikt.

STINN BRAKKE: Streikemøtet er i gang i kulturkirken Jakob. Møteleder Ole Torp åpnet ballet. Foto: TORE KRISTIANSEN

– Nå skal vi kjøre på!

– Vi er kommet gjennom pinsen med stor fart i streikemaskineriet. Nå skal vi gire opp for alvor, vi skal vise ledelsen at denne streiken ikke går over av seg selv. Nå skal vi kjøre på! Vi skal vise (kringkastingssjef, red anm) Thor Gjermund og de andre at vi såvidt bare har begynt. Folk er med oss, været er stort sett med oss, dette skal vi vinne, sa Aune som ble møtt med trampeklapp.

Det er obligatorisk fremmøte til streikemøtet - og for de som er ved distriktskontorene, blir møtet overført via Facebook. Ifølge arrangøren fra kulturkirken hadde 550 personer møtt frem.

Før de gikk inn i kulturkirken fikk NRK journalistene utdelt to sanger. Blant annet en som het «Litt mer av kaka» av Nikolay Ramm, hvor det det blant annet heter:

Å-å-å

Vi streiker helt til vi kan

Få-å-å

Litt mer av kaka

Å-å-å

Vi streiker helt til vi kan

Få-å-å

Det vi fortjener

Nå er det streikefest

Men før de streikende gikk inn til møtet tok streikeleder Jarle Roheim Håkonsen initiativet til allsang:

– Det er faktisk bønn, vi må ha rettferdig lønn! sang flere taktfast.

NRKJ-leder Richard Aune Foto: TORE KRISTIANSEN

Journalistene ved de forskjellige kontorene samles både på biblioteker og folkets hus rundt om i landet for å få med seg møtet hvor det blir både appeller og underholdning.

– Vi er representert på 50 forskjellige steder rundt om i Norge. På store steder som i Trondheim blir det samling i studentersamfundet - og i Bergen møtes våre journalister i Store Losjen.

Forbannet

NRK-profil Jarle Roheim Håkonsen forteller at de har opplevd et stort rush av folk som spør hva mer de skal gjøre for å få vist hvor forbannet de er.

STREIKEMØTE: Det var trangt i døren da flere hundre NRK journalister skulle inn kulturkirken Jakob tirsdag formiddag. Foto: TORE KRISTIANSEN

– Engasjementet bare øker ettersom folk blir forbannet på hvordan NRK opptrer. Når de sier vi er lønnsledende og ikke skal bli lønnsledende og så sitter de med millionlønninger, da blir vi provosert, sier han til VG.

Aune sier til VG i forkant av streikemøtet at de blant annet skal vise eksempler på den støtten de møter ute blant folk.

– Det varmer, sier han.

– Klarer folk seg på streikebidragene?

– Vi fikk lønn bare noen få dager før vi gikk inn i streiken, så lønnsskontoen var full da vi startet, smiler han.

Spurt hvordan han ville kommentere streiken, sa NRK kommentator Lars Nehru Sand:

– Akkurat nå virker det veldig fastlåst.

– Er det noen slitasje å spore blant de streikende?

– Overhodet ikke. Det er nesten denne uken vi begynner, den første normale arbeidsuken etter pinsen og 17. mai.

Programleder Ingrid Gjessing Linhave Foto: TORE KRISTIANSEN

Programleder Ingrid Gjessing Linhave høstet kjempeapplaus da hun i sin appell fortalte om personer som tjente mer i streik enn som ansatt i NRK.

– Vi er en gjeng som tar jobben vår på alvor. Vi strekker oss stadig lengre og løper fortere og fortere, sa Linhave i innlegget som var spekket med humor før hun avsluttet:

– Jeg er så forbannet!

Etterpå sa Linhave til VG at hun ble så revet med av engasjementet rundt streiken, at hun nesten fikk lyst til å gå inn i politikken.

les også

NRK-streiken på stedet hvil – uenige om sammenligningsgrunnlag

Det har vært dårlig med ferie for Aune i pinsen. Ikke minst har det vært sterke reaksjoner på det mange av hans medlemmer mener har vært streikebryteri fra NRKs side, selv om han bevisst unngår å bruke akkurat den merkelappen på det som har skjedd.

– Jeg bruker bevisst ikke uttrykket «streikebryteri» . Før streiken skrev vi ut alle vaktplanene i NRK, slik at vi hadde oversikt over hvordan dette bildet ville se ut uten oss på jobb. Det har vært mye i gråsonen her. Det gjelder ikke minst 17. mai sendingene. Mye av det som har skjedd frykter vi vil skape gnisninger som gjør det vanskeligere når streiken er over, sier Aune.

les også

Tapte kampen om 17. mai-seerne

Han presiserer at slik NRKJ ser det, er bare kringkastingssjefen – og direktørene som for eksempel kan lese nyheter på radio under streiken.

– Vi har sett eksempler på at det har vært brukt organisert arbeidskraft. Vi ser også at enkelte er blitt beordret til å gjøre våre jobber. Det skjønner vi er en vanskelig situasjon for dem – og fra vår side er det ingen «hard feelings» forhold til det. Så er det også eksempler på medarbeidere som er organisert i andre fagforbund – og de må selvfølgelig gjøre jobben sin, sier Aune.

Samtidig har også flere NRK-profiler vært på lufta med programmer som er innspilt tidligere, mens de selv har stått streikevakter utenfor NRK. Det gjelder folk som Finn Bjelke fra Herreavdelingen og Ronny Brede Aase fra P3 morgen.

Bjelke og makker Yan Friis hadde spilt inn «Herreavdelingens platesjappe» 10. mai, før NRK-streiken var et faktum tirsdag formiddag. Det var et program tydelig rettet inn mot 17. mai, og skulle opprinnelig sendes på nasjonaldagen.

– Jeg synes det er umoralsk og umusikalsk av ledelsen å sende programmet, sa Bjelke til VG.

Mens NRK sparer fire millioner i rene lønnskostnader streiken varer, koster streiken Norsk Journalistlag, hvor NRKJ-journalistene er organisert 1,4 millioner kroner hver dag i streikebidrag. Men med en streikekasse på nesten 80 millioner kroner, har NJ råd til å betale streikebidrag i ukevis.

les også

1700 NRK-journalister ut i streik: – Vi er forbannet og frustrert

En streikende journalist får 770 kroner pr dag i streikebidrag. Dette er skattefritt. I tillegg mottar forsørgere 100 kroner ekstra i forsørgerbidrag. «Ukelønnen» blir da 5390 kroner og eventuelt 700 kroner ekstra i forsørgertillegg. Journalisten skriver at det er budsjettert med forsørgertillegg til 3 av 4 av de streikende.

NRKs journalister som er organisert i Norsk Journalistlag streiket i 1990, 1993 og 2006. I 1990 startet streiken 02.00 natt til tirsdag 19. juni, og den varte i 25 dager. I 1993 startet streiken 20. mai kl. 04.45. Denne streiken varte i tre dager. I 2006 var 1515 NRK-journalister i streik i åtte dager fra 1. juni.

les også

NRK-streiken ruller videre

Da streiken var et faktum forrige tirsdag, sa NRKJ-lederen dette om hvorfor det ble streik:

– For det første ville vi ha en forsikring om kompetanseutvikling for ansatte. Det var de ikke villige til å gi oss. For det andre er det store lønnsforskjeller mellom vikarer, tilkallingsvikarer og andre ansatte, noe vi ønsker å gjøre noe med. Men vi fikk ingen enighet rundt dette heller. Det tredje punktet er økonomibiten. I dag er avstanden i lønn 110.000 fra våre medlemmer, sammenlignet med medlemmer i andre mediehus. Vi har ikke noe mål om å bli lønnsledende, men ber om å ta inn dette forspranget. Heller ikke her ble vi enige, sa Richard Aune.

Mer om

 1. Streik
 2. NRK
 3. Norsk Journalistlag
 4. Thor Gjermund Eriksen
 5. 17. mai

Flere artikler

 1. NRK-streiken koster 1,4 millioner hver dag

 2. 1700 NRK-journalister ut i streik: - Vi er forbannet og frustrert

 3. NRK-streiken ruller videre

 4. Sp ber NRKs fagforening sette inn 17. mai-streikerne: – Viktig for nasjonen

 5. NRK-streiken er over - de ansatte jubler over lønnsøkning

Fra andre aviser

 1. – Jeg beklager overfor publikum

  Aftenposten
 2. Har tidenes fulleste streikekasse. NRK-journalistene kan streike i ukevis før den går tom.

  Aftenposten
 3. NRK-streiken er over

  Aftenposten
 4. NRK-journalister og NRK-ledelsen krangler om streikebryteri-påstander

  Aftenposten
 5. Partene i NRK-streiken om mulig dialog: – Ingen kommentar

  Aftenposten
 6. Jan Arild Snoen kritiserer NRK- streiken: Tryggere jobber, høy gjennomsnittslønn og lavere markedsrisiko.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no