OMSTRIDT BILDE: Eirin inne i boksen på strømpebildet, hvor hun ble stemplet som «chubby». Foto: TV3

«Top Model»-Eirin (18) kalt lubben: - Jeg fikk angst

(VG Nett) Eirin Hagstrøm (18) forlot TV-studioet i tårer da jurymedlem Christer Falck (41) stemplet henne som «FHM-chubby».

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Top Model - hjemmeside

Modellhåpet fra Grålum utenfor Sarpsborg har fått en tøff start i «Top Model». Ikke bare omtalte kjendisfotograf Marcel Leliienhöf (44) Eirin som «plus size» i første episode . I mandagens sending topper det seg når Christer Falck, som er gjest i juryen, beskriver 18-åringen som «FHM-chubby».

- Jeg fikk virkelig nok. Det ble altfor mange slag i ansiktet, sier Eirin til VG Nett.

For da Christer sa hva han mente om Eirins ferskeste bilde, rant det bokstavelig talt over for 18-åringen. Hun brast i gråt og forlot rommet foran en overrasket jury og måpende deltagere.

VGTV: Se innslaget her

Fikk pusteporblemer

- Der og da følte jeg meg så tråkket på og trykket ned. Jeg fikk rett og slett angst og følte at jeg ikke klarte å puste. Jeg ble kvalm og uvel, betror Eirin til VG Nett om den vonde seansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FIKK NOK: Eirin Hagstrøm forlater juryen og TV-studiet i fortvilelse etter Christer Falcks kommentar. I juryen ser vi, i tillegg til Christer, Christina Placht, Cathrine Aas og Mona Grudt. Foto: TV3


Hun mener at Christer gikk altfor langt, selv om hun forstår at deltagerne må være forberedt på kritikk når de melder seg på en slik konkurranse.

- Jeg ble veldig lei meg og tenkte at dette kunne jeg ikke finne meg i. Sannheten er at jeg ble fly forbannet. Kan han si akkurat hva han vil? Det var veldig sårt for meg. Og hva gjorde Christer i den juryen? Han har jo nesten ingen modellerfaring selv, mener Eirin.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NÅDELØS: Christer Falck var gjest i «Top Model»-juryen. Foto: TV3


Størrelse 36

18-åringen føler at hun ble utsatt for et sterkt kroppspress gjennom TV-innspillingen, og hun mener det var urettferdig. Eirin har kroppsstørrelse 36 og synes selv hun er langt fra lubben.

- Det var et konstant fokus på at jeg var større enn de andre jentene. De slet med å finne klær, og jeg kunne ikke ha på meg hverken det ene eller det andre. Det var veldig mye fokus på at jeg hadde former. Men når jeg ser oss på TV, så er ikke lårene mine veldig mye større enn de som står ved siden av meg, sier Eirin.

Hun stusser også over at kroppsfasongen var et så aktuelt tema siden TV3 på forhånd hadde signalisert at de denne gangen var på jakt etter et bredere spekter av jenter.

FØR START: Sånn så Eirin ut før første makeover i «Top Model». Foto: TV3

- En å peke på

- Hvorfor får jeg så mye pes da? For meg virker det som om de måtte finne en jente å peke på, sier Eirin.

Grålum-jenta sier hun også reagerte på at flere av de tynneste jentene ble oppfordret til å bli enda tynnere.

- Til og med de som var tynnere enn meg, fikk høre at de gjerne kunne gå ned et par-tre kilo, hevder Eirin.

18-åringen opplyser til VG Nett at hun var tynnere før, men at hun de siste årene har fått en kropp hun trives mer med.

- Jeg følte meg ikke bra hverken fysisk eller psykisk da jeg var veldig tynn. Personlig mener jeg at sunnere modeller appellerer mer, sier Eirin.

18-åringen opplyser at hun har fått svært mange støtteerklæringer, deriblant på Facebook. Mange spør «FHM chubby? Hva f... er det?», sier Eirin og viser til TV3s reklame for neste ukes episode. Der vises nemlig glimt fra den omstridte juryprosessen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TÅREVÅT: Eirin Hagstrøm (18) på bakrommet etter at hun gråtende forlot juryen. Foto: TV3


Christer står på sitt

Christer Falck holder fast på at kommentaren til Eirin var hans oppriktige mening. Han synes også at jenter som melder seg på et konsept som dette, må tåle såpass.

- Med FHM-chubby mente jeg at hun var mer glamormodell-sexy enn det som passet på dette bildet, hvor målet var å reklamere for strømpebukser. Hun poserte klønete på bildet.

- Hva tenkte du da hun forlot rommet i tårer?

- Jeg tenkte «skjerp deg».

- Om henne eller deg?

- Om henne. Det går jo ikke an å grine over dette. Da har man ikke noe i et sånt program å gjøre. Jeg synes ikke «FHM-chubby» er et spesielt vondt og krevende uttrykk. Men jeg er innforstått med at mange sikkert er uenig med meg, sier Christer.

- Så du mener at en jente i størrelse 36 er chubby?

- Jeg er ikke så god på tall. Jeg tar det på øyemål, svarer Christer.

- Hvordan reagerer du når Eirin stiller spørsmålstegn ved at du i det hele tatt satt i juryen?

- Jeg har vært modell lenger enn halve livet hennes, i elleve år, fra 1989-2000. Jeg vet ikke hva Eirin mener er mye erfaring, svarer Christer, som opplyser at han også iblant fikk høre at han var for tykk.

- Jeg husker en gang da de måtte teipe fast en valke bak på ryggen min. Jeg aksepterte det. Heller det enn å sultefôre meg.
Christer presiserer at han var med i «Top Model» juryen for å gi sin profesjonelle mening. Hans personlige innstilling til jenters kroppsfigur er en helt annen, hevder han.

- Jeg ville heller valgt en chubby kjæreste enn en radmager modell. Eirin så sunn ut. Sånn sett var hun mer min smak enn de andre jentene.

- Du føler ikke at du er med på å gi et negativt signal til unge jenter som ser på programmet?

- Nei. Er man ikke komfortabel med modellkriteriene, så bør man velge seg et langt mer interessant yrke. Eirin er etter min mening et bedre eksempel på hvordan en person bør se ut, svarer Christer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TRØSTET: Programleder Mona Grudt prøver å trøste en fortvilet Eirin. Foto: TV3

Taus Mona Grudt

Da Eirin spaserte ut fra juryen oppløst i tårer, valgte programleder Mona Grudt å følge etter henne. Modellveteranen og den tidligere Miss Universe-vinneren trøstet så godt hun kunne.

- Du har en flott kropp og et nydelig ansikt. Du må heve deg over dette. Jeg har selv fått beskjed om at jeg er både for tynn og for bred, forklarte Mona til det tårevåte modellhåpet.

Etterpå fortsatte resten av juryseremonien uten Eirin.

Mona ønsker ikke å kommentere denne saken overfor VG Nett. Programlederens agent Friedrich Birkmar sier at Mona ikke vil argumentere mot uttalelsene til gjestene i juryen

- Men hva tenker Mona Grudt, som før innspillingen søkte etter etter bredere spekter av jenter til «Top Model», om at én deltager får så mye fokus nettopp på vekt?

- Som sagt - Mona ønsker ikke å si noe mer om dette. Hun mener hun tydelig har forklart sitt ståsted i forhold til programmet.

Før premieren uttalte Mona til en rekke medier at de bevisst hadde sett etter jenter som kanskje ikke er innenfor de faste kriteriene man ofte ser i bransjen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FØLER SEG IKKE LUBBEN: Eirin på et privat modellfoto - nettopp i strømpebukser, som Christer mente hun ikke passet til. Foto: Jeanett Haslien


TV3 forsvarer

TV3 forsvarer programmets håndtering av deltagerne.

Selv om deltakerne håndterer tilbakemeldinger på forskjellig vis, er dette en av de erfaringene de får med seg videre etter å ha deltatt i «Top Model». I «Top Model»-settingen er dessuten jentene godt tatt vare på, med en egen deltakeransvarlig som de kan snakke med, forklarer informasjonskonsulent i TV3, Line Vee Hanum, til VG Nett.

- Som programleder er ikke Mona Grudt ansvarlig for jurygjestenes uttalelser. Det må TV3 svare for. I episoden forklarer Mona veldig godt hvordan man må takle tilbakemeldinger når man jobber som modell, sier Hanum.

TV3 benekter at det har vært fokus på slanking i serien.

- Derimot har deltakerne blitt oppfordret til å spise sunt og kutte ut sjokolade, brus og gatekjøkkenmat. «Top Model» handler nettopp om å kunne bruke kroppen sin som et levebrød i modellbransjen, da er det naturlig at det blir fokus på hvordan man ser ut, mener Hanum.

Hun legger til:

- Å bli omtalt som plus size i modellverdenen er ikke en negativ betegnelse. Det betyr bare at modellen ikke passer inn i designernes standardkolleksjoner, og TV3 har ønsket å vise et mangfold av jenter.

TV3 opplyser at de ikke har fått noen negative reaksjoner fra TV-seerne på årets sesong så langt.

Les også: Røk ut - fikk modellkontrakt

KRITISK EKSPERT: Jorunn Sundgot-Borgen (49) er ekspert på ernæring, kosthold og spiseforstyrrelser. Foto: Foto:Nils Bjåland

Kritisk ekspert

Jorunn Sundgot-Borgen (49), ekspert på ernæring, kosthold og spiseforstyrrelse, mener det er ekstremt uheldig at en «kjempeflott jente som Eirin» får denne typen kommentarer.

- Det bidrar til at mange jenter som fortsatt er i vekst og utvikling, opplever seg som mislykket når det gjelder egen kropp, form og størrelse. I verste fall kan enkelte dra dette i retning av vanvittige slankekurer og selvforakt for unge jenter som ikke allerede har stor selvtillit i forhold til kropp, vekt og utseende, sier Sundgot-Borgen til VG.

Ernæringseksperten presiserer at hun ikke har sett «Top Model»-programmet, men hun ser likevel utfordringene etter å ha sett bilder av Eirin.

- Noen av utfordringene ligger i at jentene som deltar, ikke kan forberede seg på det sirkuset det er å skulle prestere via kropp og utseende i det offentlige rom. Det å få kommentarer på kropp og utseende er svært sensitivt for de fleste. det blir ekstremt når det i tillegg er prestasjonsvariabler, og resultatene presenteres for alle tilskuerne, mener Sundgot-Borgen.

Hun stiller seg undrende til at norsk modellbransje hevder de ønsker friske, velernærte og gjerne veltrente modeller.

- Det er ikke det inntrykket vi sitter igjen med når vi hører om kommentarer som dette, mener Sundgot-Borgen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HÅPEFULLE DELTAGERE: «Top Model»-deltagerne i Barcelona. - Mine lår ser ikke mye større ut enn de andres, sier Eirin - nummer to fra venstre. Foto: TV3


FHM: - Uhørt

Thomas Strzelecki (41), konstituert redaktør for mannebladet FHM, stiller seg spørrende til Christers uttrykk «FHM-chubby».

- Christer er jo en venn av redaksjonen, og han har til og med jobbet her. Kanskje han blander med oss som jobber i bladet? Christer er også en god, rund gutt, flirer Strzelecki.

Bladredaktøren synes absolutt ikke FHM-modellene er chubby.

- Våre jenter er helt normale, men de som er med i «Top Model», er veldig tynne. Å kalle Eirin i «Top Model» plus size og chubby, er uhørt. Det viser bare hvor syk verden har blitt. Eirin er jo akkurat sånn som norske jenter skal være - hun er flott, sier Strzelecki til VG.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FÅ NYHETER PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder