Ny sesong av «Broen: – Sagas fortid rulles frem

Manuset måtte skrives om * Saga får ny makker

MALMØ (VG) Saga Noréns mamma dukker opp i tredje sesong av den populære krimserien «Broen», røper hovedrolleinnehaver Sofia Helin.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tirsdag var det pressetreff i Malmö, etter mandagens gallapremiere med visning av de to første episodene.

Sverige og Danmark får gjensyn med «Broen» 27. september, mens nordmenn må holde pusten ytterligere ett døgn – til 28. Veteranene Sofia Helin, som spiller hovedrollen Saga Norén, og manusforfatter Hans Rosenfeldt røper følgende om den nye sesongen:

– Dere kommer til å få se mange ting fra Sagas fortid rulles fram. Blant annet kommer hennes mamma, sier Helin til VG.

– Man kommer til å kjenne seg igjen når det gjelder sakene og en komplisert etterforskning, det vil være mange historietråder, og selvfølgelig Saga. Og så blir det selvsagt mye nytt, i og med at vi bare har Saga igjen av duoen Saga og Martin. Det blir som en «nystart», sier Rosenfeldt.

Store endringer

Det var i fjor sommer det ble kjent at Kim Bodnia som spilte Sagas makker Martin Rohde i de to første sesongene, var så misfornøyd med hvordan rollefiguren hans utviklet seg at han han hoppet av «Broen» 3. Rosenfeldt kalte frafallet «et sort hull» på SVT.

«BROEN 3»-GJENGEN: Fra venstre: Linn (Maria Kulle), Claes (Reuben Sallmander), Saga (Sofia Helin), Lise (Sonja Richter), Freddie (Nicolas Bro) og Henrik (Thure Lindhardt). Foto: BALDUR BRAGASON, FILMLANCE INT./NIMBUS FILMS Foto: ,

– Hva var den største utfordringen med at Martin Rohde forsvant?

– Det var vel at vi hadde skrevet ganske mye av manuset med ham i, så vi måtte skrive om en del. Men vi hadde allerede bestemt oss for at dette i stor grad skulle være Sagas sesong, og drapssakene ble ikke påvirket av hvilke politifolk som etterforsker dem. Så den største utfordringen var å tenke «Hva kan «Broen» være om det ikke er Martin og Saga?», og så måtte vi løse det på en tilfredsstillende måte, forteller manusforfatteren og legger til:

– Jeg mener det kanskje er den beste sesongen vi har laget.

– Blir det en sesong 4 av «Broen»?

– Det håper jeg virkelig, om vi finner en historie som er god nok – og om pengene er på plass, sier han.

Les også: Blir grillet om Saga Noréns sexliv

Enn så lenge har nykommer Lindhart nok med sesong 3:

– Det blir helt vilt spennende, lover han.

Nye fjes

En rekke ferske skuespillere i serien hadde tatt turen til Malmö for å snakke om den nye sesongen – til tross for at det er svært lite de har lov snakke om.

På den offisielle plakaten for serien, kan vi se en mørkhåret Thure Lindhart blant de nye fjesene. Dansken er kjent fra «Flammen & Citronen», der han spilte mot Mads Mikkelsen, han var også å se som Chartrand i «Engler & Demoner» og som Firuz i «Furious 6».

– Hva kan du si om din rollefigur?

– Jeg kan røpe så mye som at han er dansk som meg, og han heter Henrik. Så kan jeg ikke si mer, sier en smilende Lindhart.

Les også: Norsk kritikk mot «Broen»-Saga: – Ufølsom

Maria Kulle, kjent fra «Fire nyanser av brunt», «Maria Larssons evige øyeblikk» og TV-serien «Fröken Fridmans krig», er om mulig enda mer ordknapp.

– Jeg kan si absolutt ingenting. Det tør jeg ikke, da vet man ikke hvordan det kan gå, så jeg forsøker å holde meg. Men jeg er med, så for meg blir det veldig spennende!

Anmeldelse: «Broen» 2: Deilig utilpass

LIGGER DÅRLIG AN: Offeret i første episode, en dansk feminist. Foto: CAROLINA ROMARE, FILMLANCE INT./NIMBUS FILMS Foto: ,

Sterk oppfordring til Norge

Sofia Helin måtte forlate pressedagen for å rekke innspilling av sesongpremieren på «Skavlan», der hun er gjest med blant andre Kofi Annan for å prate om flyktningkrisen. Da hun møtte VG hadde hun en klar oppfordring til Norge:

– Først må jeg få si: Norge, kom igjen, dere må ta ansvar! Dere har selv vært utsatte, nå må dere ta dere sammen! Dere er så jæ … rike i Norge, nå må dere begynne å ta imot folk, hører dere?

Handling sesong 3:

Arbeidere på en byggeplass i Malmö finner en kjent dansk feminist drept – iscenesatt sittende ved et bord med dukker og iført klovnesminke. Saga får saken og tvinges til å samarbeide med en ny dansk etterforsker, Hanne, som igjen sliter med å akseptere Sagas særegenheter. Også deler av Sagas fortid kommer fram i lyset, når moren tar kontakt for første gang på 20 år. Det er familien som er kjernen i de/den kriminelles plan denne gangen. Og som vanlig står en rekke liv på spill. (Kilde: NRK)

Handling sesong 2:

Sesong 2 starter 13 måneder etter hendelsene i sesong 1. Denne ganger er det et stort tankskip som holder på å kollidere med Øresundbroen. Når kystvakten border skipet, er det tilsynelatende forlatt av mannskapet, men de finner tre svenske og to danske ungdommer, rammet av en mystisk sykdom, lenket sammen under dekk. Saga Norén får ansvaret for etterforskningen, og kontakter etter hvert en plaget Martin Rohde. Snart forstår de at ungdommene på skipet bare er starten på en større kriminell plan, og oppnøstingen blir et kappløp med tiden. Mot slutten foretar Saga seg noe som får enorm konsekvens for Martin. (Kilde: Nimbus film)

Handling sesong 1:

En død kvinne blir funnet midt på Øresundbroen, nøyaktig på grensen mellom Sverige og Danmark. Det viser seg at kroppen består av to deler – hvorav den ene er dansk og den andre svensk. Dermed må politi fra begge landene samarbeide i etterforskningen, og det fører svenske Saga Norén, en egenrådig etterforsker med Asbergers syndrom, sammen med Martin Rhode, en avslappet livsnyter fra København-politiet. Gjerningsmannen deler etter hvert biter av planen sin i mediene, og Saga og Martin må jobber under et enormt tidspress for å avverge flere dødsfall. Mot slutten tar sesongen en svært personlig vending for én av dem. (Kilde: SVT)

SESONGKLARE: Dag Malmberg og Sofia Helin. Foto: CAROLINA ROMARE, FILMLANCE INT./NIMBUS FILMS Foto: ,

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder