NORSKE MODELLHÅP: Moteblogger Janka Polianni (i midten) flankert av årets norske «Top Model»-deltakere.
NORSKE MODELLHÅP: Moteblogger Janka Polianni (i midten) flankert av årets norske «Top Model»-deltakere. Foto: TVNorge

TV-anmeldelse «Top Model»: Former og fiskeslam

TV

«Top Model» innfrir som en realitystudie i intriger, gruppementalitet og sjalusi. Men innpakningen er kjedeligere i den «formfulle» runden.

Publisert:

TV-PREMIERE

«Top Model»

Nordisk modell-reality i 24 deler

FEM, tirsdager og torsdager kl. 21.30

Etter tre års fravær fra skjermen har «Top Model» har gått fra TV3 til TVNorge – rettere sagt FEM, og modellspirene har gått fra modellspinkle til såkalt formfulle. At modellene, som mange har størrelse 38 eller 40, er blitt kalt nettopp det, har allerede før premieren skapt reaksjoner.

Har du lest: «Top Model»-deltagerne vil ikke kalles «pluss size».

Årets utgave er også en skandinavisk samproduksjon: Det er 18 jenter fra Norge, Sverige og Danmark som skal knive om å få modellkontrakt og en undertøyskampanje. Denne gangen deler dommerpanelet også på programlederjobben:

En bestemt Lina Rafn representerer Danmark, blogger Janka Polliani er Norges smilende, lavmælte bidrag, mens en gjenganger i «Top Model»-sammenheng, Jonas Hallberg, er Sveriges flamboyante flaggskip.

Hallberg er som vanlig den som leverer det tabloide trøkket. Står serien litt stille, er det bare å klippe inn noen «Oh my god!», «Go home bitches» og «Det finns tits, curves och ass», signert svensken.

Fikk du med deg: Tyra Banks fikk barn med sin norske kjæreste.

Norwenglish

Det skal sies at «Top Model» lenge har vært et konsept som matcher Hallberg i drama, glam og «over the top»-het – og ikke minst i tendensen til å blande engelsk inn i samtlige setninger. For det er jo umulig å si «forskjellige shapes» eller «curvy season» på norsk eller svensk (i moteverdenen, må vite).

Men til tross for flere kurver, former og variasjon, fremstår denne sesongen som en mye gråere, nedtonet variant enn vi er vant med. Jo da, deltagerne bor i et stort hus i Lisboa med basseng og boblebad, men vi ser mer loffing i sofa eller seng enn boltring i bad.

De brå bybilde-klippene med rykkete zoom til teknotoner gjør ikke underverker for å øke glamourfaktoren, ei heller en photoshoot i fiskeslam. Fortellerstemmen kunne lett solgt husmorsprodukter på 50-tallet, men glir ikke lekent inn i «Top Model» 2016.

Det skal sies at de første episodene har den utakknemlige oppgaven med å etablere 18 ukjente ansikter samt nytt dommerpanel. Det pleier å bli mer fart og farge når utfordringene kjøres i gang for alvor og flere faller fra.

Tyra Banks: «Top Model» må fornyes.

Og allerede i episode tre kan vi forvente forvandlingsøkten hos frisøren. Den har jeg til gode å se ikke levere Gullruten-verdige TV-øyeblikk når tårer faller i takt med håret.

Intrigene lever

De mest interessante realityingrediensene er her fremdeles: Det går bare ti minutter inn i første episode før vi ser de første saltvannsstripene i en øyekrok – og følelsene eskalerer til stortuting innen slutten av episoden.

Danskene og svenskene har problemer med å forstå nordmennene. Jentene har problemer med å forstå hverandre. De er enige om at alle kvinner i alle fasonger bør løfte hverandre opp i stedet for å trykke hverandre ned, men samtidig er det selvsagt noen som må ha rollen med å mislike – og noen må ha rollen med å føle seg misforstått.

Og fremdeles er det noen som ikke skjønner at du ikke vinner «Top Model» om du lager drama fordi du må holde i en fisk.

Her kan du lese mer om