TVILSOM PASTOR: Dominic Cooper som pastoren Jesse Custer i «Preacher». Foto: Joe Pugliese AMC/Sony/Viaplay

Uansett vær - her er sommerens beste TV-tips

Sommer er slett ikke bare synonymt med sol og friluft. Også i sofaen kan du ha en fengende opplevelse – om du velger de rette seriene. Her er VG s TV-tips for sommeren.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Vi har samlet 12 anbefalinger av serier du kan strømme, uansett vær: Åpne verandadøren og slipp sommerluften inn mens du dykker ned i forfriskende fjernsynsopplevelser!

Utvalget er gjort av TV-journalist og anmelder Ingvill Dybfest Dahl.

Flere TV-tips: 16 strømme-serier du bør få med deg.

FOR REGNVÆRSDAGER:

1. Uansett hvor varmt det er, slår vi ikke heten i «Indiske somre», en britisk serie som blander drama og historie med stormaktspolitikk og lidenskapelige intriger. Handlingen er lagt til kolonitidens India på tidlig 1930-tall og følger både pripne briter og skeptisk lokalbefolkning gjennom sommeren i Simla, ved foten av Himalaya-fjellene. Med Julie Walters i spissen som syrlig overklassebrite og Nikesh Patel som den lokale sekretæren som prøver å stige i gradene, er «Indian Summers» en severdig affære.

Hele sesong 1 er tilgjengelig på TV 2 Sumo og amerikansk iTunes. Enkelte episoder er tilgjengelige på NRK TV.

HETT: Både sinn og temperatur koker i «Indiske somre». F.v: Madeleine (Olivia Grant), Ian (Alexander Cobb), Dougie (Craig Parkinson), Sarah (Fiona Glascott), Leena (Amber Rose Revah), Ralph (Henry Lloyd Hughes), Cynthia (Julie Walters), Aafrin (Nikesh Patel), Alice (Jemima West), Sooni (Aysha Kala), Darius (Roshan Seth) og Roshana (Lilette Dubey). Foto: Matt Brandon og Josh Barratt All3 Media

2. «Younger» er den nye serien fra «Sex og singelliv»-, «Beverly Hills 90210»- og «Melrose Place»-skaper Darren Star, og byr først og fremst på skamløs lettbeint moro. Vi følger 40-årige Liza, en nyskilt tenåringsmor som sliter med å få jobb etter skilsmissen fordi hun har vært hjemmeværende de siste årene. Etter en serie avslag i forlagsbransjen fordi hun er «for gammel», skaffer Liza seg en ny identitet som 26-åring og vips har hun en jobb. Men når hun får venner og ny, ung kjæreste, blir det vanskeligere og vanskeligere å opprettholde livsløgnen. Kjappe episoder på 20 minutter gjør «Younger» til lettsvelgelig underholdning. Både Hillary Duff og Thorbjørn Harr er med på leken.

Sesong 1 og deler av sesong 2 er på TV 2 Sumo.

LEVER EN LØGN: Sutton Foster som Liza og Hillary Duff som hennes kollega Kelsey i «Younger». Foto: ENDEMOL/TV 2

Harr om kyssescenen med Duff: – Man pusser tennene litt nøye.

3. «UnREAL»: Et fascinerende og underholdende sort komi-drama om produksjonen av en «Ungkaren»-aktig realityserie, «Everlast». Denne fiksjonsserien er både skarp, mørk og morsom og passer utmerket også for dem som IKKE liker realityserier. Shiri Appleby spiller TV-produsenten Rachel som er berømt som en slags «deltaker-hvisker» for sin evne til å manipulere, men regnes som ustabil etter et direktesendt sammenbrudd.

Sesong 1 og starten av sesong 2 er tilgjengelig på amerikansk iTunes.

FORAN KAMERA: Shiri Appleby som Rachel Goldberg og Freddie Stroma som ungkaren Adam Cromwell i «UnREAL». Foto: TV 2

FOR SOLSKINNSDAGER:

1. «Springflo» er en ny svensk krim i en varmere tone enn «Broen». Den følger politistudenten Olivia som får i oppgave å se nærmere på en 25 år gammel uoppklart drapssak der en kvinne ble begravet levende på stranden og druknet i springflo. Handlingen er lagt til sommeren, og vi får med oss en mengde mystiske og blodige historietråder som muligens skal samles etter hvert som puslespillet faller på plass.

De seks første episodene av totalt 10 ligger på NRK TV og er tilgjengelig i fire uker til.

Les anmeldelsen her: Ny og grusom krim fra Sverige.

UMAKE PAR: Julia Ragnarsson spiller politistudenten Olivia og Kjell Bergqvist den tidligere politietterforskeren Tom Stilton. Foto: Ulrika Malm SVT

2. «Preacher» er en ny og brutal, mørk humorserie fra Seth Rogen og Evan Goldberg. Den er basert på tegneserien ved samme navn og balanserer mellom sjangrene drama, skrekk, komedie og sci-fi. Dominic Cooper spiller den forsofne pastoren Jesse, som får livet snudd opp-ned etter at han bokstavelig blir fylt av en hellig ånd og kan befale folk til hva han vil. Med i miksen er også en irsk vampyr og en flørtende yrkeskriminell, og det hele må bare oppleves!

Sesong 1 er i gang på Viaplay og på amerikansk iTunes.

DRIKKEGLAD VAMPYR: Joseph Gilgun som den irske vampyren Cassidy. Foto: Lewis Jacobs Foto: AMC/Sony/Viaplay

3. Fikk du ikke med deg «The Night Manager» på TV 2 i påsken, har du fremdeles sjansen. Denne elegante, Bond-lignende krimserien byr på både spionspenning og sparring mellom Tom Hiddleston og Hugh Laurie, og anbefales for alle agentelskere.

Sesong 1 er på TV 2 Sumo.

Mer om serien her: Engasjerende TV-fortelling.

NEMESIS: Tom Hiddleston som Pine og Hugh Laurie som Roper i «The Nifght Manager». Foto: Deswillie DLW

FOR OVERSKYET:

1. «O.J.: Made in America»: Drøm deg bort i virkeligheten med en av de beste (og lengste) dokumentarseriene tilgjengelig. Sportskanalen ESPN har kokt sammen hele 450 minutter ren magi om O. J. Simpson og drapssaken på 90-tallet. Her følger vi både konstruksjonen av superstjernen O. J., bakteppet med LA-politiets voldshistorie mot svarte, rettssaken og O. J.s fall i etterkant. En litt slapp slutt hindrer ikke denne serien fra å skinne gjennom sommerskyene.

Tilgjengelig på amerikansk iTunes.

STJERNE OG MISTENKT: Dokumentaren handler om O.J. Simpson, her i retten i Las Vegas i mai 2013 der han senere ble dømt for medvirkning til ran og kidnapping. Foto: Ethan Miller Ap

2. «Outlander» er en saftig godbit av en serie. Ikke la deg avskrekke av tidsreise-elementet, for «Outlander» er først og fremst et spennende historisk drama fra det skotske høylandet på 1740-tallet. At hovedpersonen er en britisk sykepleier som via noen Stonehenge-aktige steiner forsvinner fra mannen sin i 1945, er bare et bakteppe. Den fargerike historieveven som trer frem med uavhengighetskrig, staute skotter i kilt og en gryende romanse er seriens velsmakende innhold.

Sesong 1 er på Netflix og amerikansk iTunes. Viaplay har både sesong 1 og 2.

KOSTYMEDRAMA: Tobias Menzies som Jonathan «Black Jack» Randall., i en av de to rollene han spiller i «Outlander». Foto: Ed Miller AP

3. «The Magicians» må du like fantasy for å like. Serien er basert på boken ved samme navn av Lev Grossman, og dreier seg rundt Quentin Coldwater, en ung mann som alltid har vært fascinert av fantasybøker og magi, og som etter et opphold på psykiatrisk sykehus snubler over et universitet for trolldomskyndige og finner ut av magi er virkelig. Selvfølgelig er det også langt fra ufarlig, og han og en gruppe studenter befinner seg snart i en kamp på liv og død med en motstander kalt «The Beast».

Sesong 1 er tilgjengelig på HBO Nordic.

LEKER MED ILDEN: Fra venstre: Olivia Taylor Dudley som Alice, Jason Ralph som Quentin, Jade Tailor som Kady og Arjun Gupta som Penny i «The Magicians». Foto: Carole Segal Syfy

Flere krimserie-tips får du her.

NÅR DU ER FAMILIEFAST PÅ HYTTA:

1. Den eldre generasjonen kan forsøke seg på «Roots», nyinnspillingen av den ikoniske 70-tallsserien om Kunta Kinte som blir røvet fra livet i mandinka-stammen og solgt som slave i USA. Blant annet Forest Whitaker, Laurence Fishbourne, Jonathan Rhys Meyers og Anna Paquin dukker opp i denne dramatiseringen av Alex Haleys skjellsettende bok.

Tilgjengelig på HBO Nordic.

HISTORISK: Forest Whitaker som Fiddler i «Roots». Foto: HBO Nordic

Les 5-er-anmeldelsen: Familiesaga farget i blod.

2. Jo da, det er forslitt, men har ikke foreldregenerasjonen fått med seg «Skam» ennå, er sommerferien tiden for å se seg opp på hva alt oppstusset handler om. Gjør det for alle del bare ikke SAMMEN med ungene, men hold deg til ditt eget nettbrett!

Sesong 1 og 2 ligger på NRK TV og egner seg godt til «bingewatching».

PAR I HJERTER: Noora (Josefine Frida Pettersen) og William (Thomas Hayes) i sesong 2 av «Skam». Foto: NRK

3. Ungdommene kan forlyste seg med endetids-fantasyserien «The 100». Her følger vi en gruppe på 100 ungdomskriminelle som blir sendt fra en døende romstasjon tilbake til en radioaktiv jord for å være forsøkskaniner på hvorvidt mennesket kan overleve der eller ikke. Ungdommene er ikke så kriminelle, og jorden viser seg å være langt fra så utdødd som man trodde. «The 100» er full av spenning, maktkamp og romanse.

Sesong 1 og 2 er på Netflix. Sesong 3 er på amerikansk iTunes.

SPENNENDE: Eliza Taylor spiller Clarke Griffin, Bob Morley spiller Bellamy Blake og Marie Avgeropoulos spiller Octavia Blake i «The 100». Foto: Warner Brothers

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder