TV-anmeldelse «The Crown» sesong 3: «Middelalderdronningen»

Sesong tre av «The Crown» viser et gammeldags kongehus som sakte imploderer.

«The Crown», sesong 3
Britisk dramaserie i 10 deler
På Netflix søndag 17. november (hele sesongen)
Skapt av: Peter Morgan
Med: Olivia Colman, Tobias Menzies, Helena Bonham Carter m.fl.

VG:s terninger viser 5 prikker

Pundet sliter. Forholdet til Europa er ikke helt på topp. USA er ledet av en løsmunnet klovn. «Har det noensinne stått dårligere til med dette landet?», undrer Prins Phillip mot slutten av sesongen. Tja, mon det.

les også

Helena Bonham Carter (53) stormforelsket i forfatter (32)

Nei, det er ikke november 2019. Vi er i 1965. Lyndon B. Johnson er cowboy i Det hvite hus, og dronning Elizabeth er blitt for gammel til å spilles av Claire Foy.

WHAT?: Dronning Elizabeth (Olivia Colman) er streng. Og litt rettferdig. Foto: NETFLIX

Samtlige hovedroller er byttet ut.
Samtlige til det bedre.
Ikke at de eksisterende på noen måte var svake, men denne sesongen gnistrer i skuespilleriet.

Olivia Colman har alt mestret britisk dronning i en av årets bedre filmer («The Favourite») og gjort seg bemerket som psykopatisk kunstnersvigermor i «Fleabag». Hun spiller vår tids dronning mer konservativ og til tider mindre besluttsom enn Claire Foy. Sesongen rundes av med jubileet for hennes første kvarte århundre som regent.

les også

TV-anmeldelse Orange Is the New Black Sesong 7: Oppholdstillatelse i virkeligheten

WHAT ...: Prinsesse Margarat (Helena Bonham Carter) viser det siste innen sigarettmunnstykker. Foto: NETFLIX

Tobias Menzies er en bitrere, mer elitisk korrekt Prins Philip enn Matt Smith. Dessuten er han passe snarlik den ekte hertugen av Edinburgh.

Både på innsiden og utsiden.

Josh O'Connor («God's Own Country») leverer prins Charles, helt ned til originalens noe levjete kroppsholdning og joviale enfoldighet. Han strides primært med sitt krøkkete forhold til sin mor og sitt fremtidige embete. I tillegg til at kjærligheten ikke helt virker å være hans ting.

les også

Gillian Anderson blir Margaret Thatcher i «The Crown»

Helena Bonham Carter som levemennesket prinsesse Margaret er derimot en helt gjennomgående perfekt casting. En kjederøykende blandingsmisbruker, hvis lodd i livet er at hun ikke er født først. I tillegg til å være ganske tørst. Hun ligner kanskje mer i ånd enn i utseende, men pytt.

Det er slike kreative friheter som gjør «The Crown» til noe mer enn bare tant og prakt fra innsiden av Buckingham Palace. På samme måte som vi ikke kan vite om hvordan de private dialogene var - og enda viktigere - om de noensinne har funnet sted. (Det har de garantert ikke).

WHAT IF?: Prins Charles (Josh O'Connor) klarer nesten å sjekke opp Camilla Shand, senere Parker Bowles, senere hertuginne av Cornwall. Foto: NETFLIX

Som vanlig trenger ikke episodene inntas i rekkefølge, eller binges, men heller nytes som de lekre, mettende konfektbitene de er. Dialogene hagler. Foto er fabelaktig. Utsnittene er nesten uten unntak upåklagelige og pragmatisk kostbare. Skuespillerne er, som sagt, praktfulle.

les også

Hun er den nye prinsesse Diana

Serieskaper Peter Morgan skriver periodedrama slik det kunne ha skjedd. Der de historiske milepælene er plassert riktig, men enkelte ganger gjort mye større enn de egentlig var. For eksempel et Lord Mountbatten-ledet statskupp. Som i virkeligheten nok ikke var noe annet enn litt høylytt drømming i en sherrybasert herreklubb. Her strekkes det opp til ren regjeringskrise.

Og man mer enn aner at grunnmuren i dette kongelige reisverket er på vei til å falle sammen. Men at det på mirakuløst vis holdes oppe av en rettferdig, men for det meste ganske streng, dronning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder