AVVISER ANSVAR: Eyvind Hellstrøm mener næringen har seg selv å takke for den manglende rekrutteringen, og får støtte fra Gastronomisk institutt. Foto: FRODE HANSEN Foto:

Eyvind Hellstrøm om kritikken: - Stakkarslig

TV-kokken mener næringen har skylden for sviktende rekruttering

Får støtte fra Gastronomisk institutt

(VG Nett) TV-kokk Eyvind Hellstrøm er uenig i påstandene om at han fremstiller et urealistisk bilde av kokkeyrket i sine TV-programmer.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I dagens VG presenteres en ny rapport om hvordan matlaging fremstilles på TV, sett i lys av den sviktende rekrutteringen til yrket.

Bakgrunn: Hellstrøm skaper et urealistisk bilde av kokkeyrket

Trendanalytiker Ole Petter Nyhaug mener Eyvind Hellstrøm gir et urealistisk bilde av kokkeyrket, kun preget av stress, hierarki og prestisje.

Eyvind Hellstrøm tar ikke kritikken til seg.

TRENDANALYTIKER: Ole Petter Nyhaug. Foto: ONLIVE RESEARCH Foto:

- Dette er en stakkarslig rapport fra en trendanalytiker som åpenbart har fulgt dårlig med på mine opptredener på TV3, sier han til VG.

Han har laget mat på TV i snart fem år, men legger ansvaret for at færre søker seg til utdannelse som kokk på næringen selv. Siden 2007 har antall søknader til kokkeutdanningene stupt med 40 prosent.

- Det står dårlig til med kokkeutdanningen i Norge, og det kan reiselivet og Horeca (hotel-, restaurant- og cafénæringen) takke seg selv for ettersom det meste av «matlaging» har blitt overlatt til industrien, sier Hellstrøm, og stiller følgende retoriske spørsmål:

- Hvilke intelligente og smarte ungdommer gidder å stå på storkjøkken å varme opp intetsigende industrimat i dag, når verden er fylt med så mange andre fristelser?

Nyhaug mener Eyvind Hellstrøm kan være med å heve statusen til yrket, men at han også skaper et urealistisk og uoppnåelig bilde av det å være kokk.

- Hellstrøm viser et kokkeyrke kun preget av stress, hierarki og prestisje. Det er ingen ungdommer som vil pines og ofre så mye. Det stemmer ikke at det er så slitsomt og hardt å være kokk, og at målsettingen skal være å lage eksklusiv mat på Michelin-nivå, sier Nyhaug.

Daglig leder for Gastronomisk institutt, Leif Andre Pedersen, sier til VG at Hellstrøm har gitt faget høyere status, fått fram hvilke muligheter det gir og vært en inspirasjon.

- Svikten rundt faget handler ikke om ham. Det hadde vært verre uten Hellstrøm, jeg tør ikke tenke på hvordan det hadde vært da, sier han.

- Hva handler svikten om?

- Det handler om at ingenting er satt i system, det er ingen felles målsetting for industrien og de som representerer kokkeyrket. Vi trenger ressurser, og vi må få differensierte kokkeskoler, som gjør det mer attraktivt å komme inn på forskjellige skoler. Vi må ha en lærlingordning som sikrer nok lærlinger, og vi må belyse valgmulighetene for kokker på lang sikt, sier Pedersen.

- I rapporten trekkes det fram at TV-kokkene, som Hellstrøm, viser et urealistisk bilde av yrket, mens programmer som «Hele Norge baker» gir inntrykk av at matglede ikke trenger å få utløp i form av faglært kompetanse. Hva tenker du om det?

- TV-programmene har ingenting med fag å gjøre, de har fokus på underholdning. Jeg tror det er en total avsporing av debatten. Å vise det midt i mellom, hverdagen, har ingenting med show å gjøre.

- Hva må gjøres?

- Vi kan gi barn en opplevelse av norsk mat og det sosiale ved maten gjennom felles måltider på barneskolen. Og så må vi bygge oppunder husstellfaget og få lærere som har fått opplæring i å drive skolekjøkkenet. Så må vi rekruttere på ungdomsskolen og vise hvilke muligheter faget gir, og så må kokkene bli mer synlige, sier han, og fortsetter:

- Fylkeskommunene som har ansvaret for utdanningene må legge til rette for kvalitet. Da kan vi bare se i land rundt oss hvordan de gjør det. Og så må matindustrien komme på banen og jobbe tettere med kokkene, sier Pedersen.

TV3 støtter sin programleder.

- Vi mener at TV3 har bidratt positivt ved å løfte opp fokus på dette yrket og denne bransjen gjennom blant annet Eyvind Hellstrøms programmer, sier programdirektør Åse Bendiksen i TV3 til VG.

- Forfatteren mener kokkeyrket fremstilles svart / hvitt. Må det gjøres på den måten for å lage god TV?

- Vi lager tv-underholdning og ikke rene matlagingsprogrammer. Eyvind Hellstrøms misjon har vært å hjelpe både restauranter og vanlige folk på kjøkkenet, og det har han definitivt lykkes med, svarer Bendiksen.

Hun er heller ikke enig i at «Hele Norge baker» kan senke statusen til yrket.

- Hele Norge baker er et program med amatørbakere, og det har aldri vært fremstilt som noe annet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder