DIRIGERER TROPPENE: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen har invitert med Kringkastingsorkesteret inn i MGP-varmen igjen. Foto:Roger Neumann,VG

MGP skal gjenskape den «gode, gamle følelsen»

Flere års eksperimentering kulminerte med den laveste seeroppslutningen på 14 år. Nå går NRK «retro» med én storstilt finale – og fullt orkester.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I fjor arrangerte NRK «MGP»-festival med tre semifinaler i løpet av én helg i Oslo. Det endte med den laveste seeroppslutningen på 14 år. I åtte år før det ble det arrangert delfinaler rundt om i landet, til vekslende hell.

Men i år slår statskanalen på stortrommen. Nå satser de alt på ett kort; én storslått finale. Og for første gang siden 1998 skal Kringkastingsorkesteret, KORK, akkompagnere de ti bidragene.

– Vi skal gjenskape den gode gamle Grand Prix-følelsen, med livemusikk og gode artister. Dette er en jubileumsgave til publikum, sier NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen til VG om «nyvinningen».

– Melodi Grand Prix hadde lave seertall i fjor, er det derfor dere gjør noe ekstra?

– Det er selvsagt en målsetting å lage dette til en stor happening, et stort jubileum. Så er det også slik at konkurransen i TV-markedet er tøffere hver eneste dag, det kommer det til å være i år også. Målet er å lage et kjempeshow som mange vil se, sier Eriksen.

Flere jubileer

2015 byr nemlig på opptil flere jubileer i Melodi Grand Prix-sammenheng:

Det er 60 år siden den første internasjonale finalen, og for oss her hjemme er det 30 år siden Bobbysocks vant med «La det swinge» og det er 20 år siden Secret Garden vant med «Nocturne».

Kringkastingssjefen kan imidlertid ikke love at NRK nå har funnet selve MGP-formelen for mange år fremover.

– Det er ikke sikkert! Nå er det et heidundrende 60-årsjubileum, men så jobber Stian Malme og Underholdningsavdelingen hele tiden med å utvikle konseptet. Så det kan komme nye former på hvordan MGP-showet blir laget. Det er ikke utelukket at det blir delfinaler igjen, og vi har også hatt ulike former for publikumsinvolvering, sier Thor Gjermund Eriksen.

KORK var med for foreløpig siste gang i 1998. Og det var internasjonale regler som gjorde at de ble kuttet ut, forklarer prosjektleder for Melodi Grand Prix i NRK, Stian Malme.

– Eurovision tok bort live-orkestre og skulle ha alt på tape, med ferdig innspilt musikk. Det ble et kostnadsspørsmål og da forsvant orkestrene også.

– Betyr det at de som vinner i Norge ikke får med seg KORK i den internasjonale finalen?

– De blir ikke med til den internasjonale finalen. Men vi kan jo håpe at vi inspirerer Eurovision Song Contest til å gjøre det samme. Det er 60-årsjubileum også internasjonalt, men dette er først og fremst en gave til det norske folk.

Har en plan

Thor Gjermund Eriksen er fullt klar over at Melodi Grand Prix til våren kan havne i direkte konkurranse med populære «Hver gang vi møtes» på TV 2, men bedyrer at kanalen ikke kan ta hensyn til det.

– Vi må legge våre programmer på de tidspunktene vi kan. Vi kommer alltid, hele tiden, til å møte sterk konkurranse fra høykvalitetsformater.

Og NRK har en plan for hvordan låtene skal bli kjent blant publikum før de fremføres i finalen.

– Låtene blir gjort tilgjengelig som singler på helt vanlig måte i den sjangeren de hører hjemme. Så folk blir godt kjent med den varianten før den skal vises på TV, stort og flott med KORK, sier prosjektleder Stian Malme.

Han er godt fornøyd med pågangen så langt.

– Det er kommet inn over 800 bidrag så langt i år, og det er høyere enn det pleier å være. Disse blir trimmet ned til ti låter, med en god spredning over sjanger og alder.

Hvilke artister som skal delta, blir ikke avslørt før etter nyttår.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder