UNDERDOG: - Jeg er en underdog fra Østfold, sier Martin Beyer-Olsen som har ambisjoner om å bli kjent for at han er flink. Ikke for å være kjendis. Foto:Mattis Sandblad,VG

Publikumsprisen: – Liker å utfordre spillereglene

Martin Beyer-Olsen: Nominert til publikumsprisen under Gullruten

Martin Beyer-Olsen (34) glemmer av og til at han er på TV. Det jobber han mye med etter at han forlot radioen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Hvordan var din første TV-opptreden?

– Katastrofal! Jeg skulle gjøre Øystein Sunde-parodi i Morten Ramms «Man Show» på TV2. Veldig kjappe nyheter på Sundes måte å synge på, slik jeg hadde gjort så lett som bare det i P3 Morgen. Men foran kamera gikk alt i svart. Jeg rakk å tenke at jeg ikke kunne leve av å være komiker før opptaket endelig satt.

– Hva er det sterkeste du har opplevd på TV?

– Det var å gjøre parodien på Kanye West, etter superstjernens Skavlan-opptreden. Han har jo som kjent en meget visuell profil. Jeg døpte ham om til Kanye Øst og fikk 50 personer til å utføre en idé etter mitt hode. Det er mulig i NRK.

– Hva er det mest utfordrende med jobben?

– Å bli forstått. Jeg liker å utfordre spillereglene, der kan man bomme forferdelig eller treffe veldig. Første runde av «Berrum og Beyer» i 2013 hadde null seere. Så treffer vi nå plutselig veldig med «Norske fordommer».
– Hva har du ofret for TV-karrieren?

– Jeg har iallfall ofret å bo i utlandet. Da jeg gikk på Norges Markedsføringsskole, var vennene mine på skolen halvannet år på utveksling i Singapore, mens jeg var drevet av revy her hjemme og måtte bare bli igjen. Jeg skal ta igjen det med utlandet senere.

– Og hva har du fått igjen for TV-karrieren?

– Det er jo et forholdsvis lite humormiljø i Norge, da er det et privilegium å få lov til å være med på å utvikle norsk humor med kompiser og «de fire store», som Bård, Harald, Atle og Espen fra tid til annen.

– Hva eller hvem har betydd mest for deg?

– Vennegjengen, som jeg har jobbet med å få til å le i 25 år. Blymandag-gjengen, med Odd-Magnus Williamson, Henrik Thodesen, Sigrid Bonde Tusvik, Else Kåss Furseth og Morten Ramm. Vi produserte et show i måneden i åtte år. Og Lars Berrum, som jeg traff på stand-up-scenen i Lillestrøm. Han gjorde ting som bare jeg lo av og etterpå bonda vi veldig!

– Hva er din største TV-tabbe?

– Det er et veldig smilepress i TV2 og jeg er ikke så glad i å smile. I «Torsdag kveld fra Nydalen» hadde vi besøk av Charter-Svein i sofaen. Jeg kjente at han var intenst til stede, mens jeg bare zooma ut, det ble litt overload for meg. Da jeg så på opptaket etterpå, så jeg at jeg overhodet ikke var til stede. Helt utmeldt. Jeg innser at jeg må jobbe mer med å være til stede under opptak.

– Hva ønsker du folk skal tenke om deg?

– At Martin Beyer-Olsen er en fyr som jobber hardt med å få folk til å le på nye måter. «Han der er flink».

– Hva tror du folk tenker når de hører Martin Beyer-Olsen?

– «Hvem er han?», eller «å, ja, det er han som ikke har ansikt». Jeg har jo et ganske anonymt ansikt, men til gjengjeld er det bra for karakterene, mitt ansikt er jo som en fri palett, fri kanvas.

– Beskriv en helt vanlig dag i livet ditt.

– Til frokost er det havregrøt med langkokte flak. Jeg steker havregryna først for å få mest mulig aroma ut av dem. Er det mandag og møte i Underholdningsavdelingen i NRK er det forpliktende å komme med tre ideer som er konkrete og tydelige nok. Er det Lars Berrum og jeg som skal møtes, er det et ustrukturert lunsjmøte og ingefærøl på Colonel Mustard. Der snakker vi om hvordan vi skal overta verdensherredømme humormessig.

– Hva er planene for 2015?

– Vente på avgjørelsen om det blir flere TV-sesonger. Så skal jeg på turne i Sverige med en svensk kollega, Messiah Hallberg, med et nyskrevet show «Politisk autokorrekt».

– Hva liker du best å se på TV akkurat nå?

– «Uaktuelt» på VGTV, spionserien «The Americans» på Netflix og dokumentarer på VGTV. Bare nett-TV på meg.

– Hvorfor skal folk stemme på deg slik at du vinner Publikumsprisen under Gullruten?

– For å heie frem en underdog som har kommet hele veien fra et byggefelt i indre Østfold og får lov til å prøve seg i storbyen.

Juryen ledes av seksjonsleder Øystein Milli i VGs Rampelys-avdeling og består for øvrig av Morten Wiberg (TV-ekspert i Carat), Kristina Nilsen (analysesjef i Retriever), Martin Jøndahl (programsjef i VGTV), Tina Jære Brandt (prosjektleder for Gullruten) og Trine Saugestad Hatlen (produsent i VGTV).

Her er juryens begrunnelse:

Klarer å gi liv til utallige karakterer! Etablerte komikere må passe seg, for Martin er på vei opp og frem i norsk underholdningsbransje. Startet karrieren i radioen, men har hoppet over til TV-skjermen med stor suksess.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder