NÅ OG DA: Inger Nilsson (55) vil for alltid forbindes med sin legendariske tolkning av Pippi. Foto:SCANPIX og AFP,

«Pippi» (55) lei av fotomas fra fans

Etter 45 år som Pippi-kjendis har Inger Nilsson bestemt seg for at nok er nok.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den svenske skuespilleren, som har blitt 55 år, er fortsatt fritt vilt for beundrere i alle aldrer. Trykket fra fans som ønsker å bli avbildet sammen med sitt store idol, har de siste årene økt i takt med oppblomstringen av mobilkamera og sosiale medier.

Men nå er Inger Nilsson forsynt.

– Jeg er så lei av alle mobilkameraene, innrømmer Nilsson til den svenske avisen Expressen.

Hun synes imidlertid det er vanskelig å si nei til alle som spør om få ta bilde for å poste det på Facebook og Instagram.

FEIRING: Inger Nilsson møtte Pippi-kopier i Oslo under 100-årsmarkeringen for Astrid Lindgrens fødsel i 2007. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

– Jeg vet ikke om jeg er så modig at jeg tør å nekte, men jeg har lovet meg selv at 2015 skal bli et fotofritt år, sier stjernen.

Vil bli tøffere

Nilsson var bare 10 år da hun debuterte som Pippi Langstrømpe på TV-skjermen i 1969 – og bare ni år da innspillingen startet. De følgende to årene ble det mange filmer om den verdensberømte Astrid Lindgren-figuren.

Den voksne «Pippi» har ikke lagt skjul på at det til tider har vært krevende å finne sin egen identitet.

Men Nilsson har aldri vurdert å flytte fra hjemlandet for å slippe unna presset.

– Livet mitt er jo her, og jobben min. Men jeg må kanskje bli tøffere og tørre å si «Nei, du kan faktisk ikke ta bilde nå».

Og kanskje er hun tøff nok. Da VG møtte Nilsson i Oslo i 2007 – i forbindelse med Astrid Lindgrens 100-årsjubileum – uttalte hun nemlig:

– Egentlig er Pippi og jeg veldig ulike. Men jeg synes Pippi er modig. Hun gjør alltid som hun vil, og akkurat dét har vi til felles.

I et intervju med Expressen i fjor opplyste Nilsson at hun får fire-fem fanbrev hver dag hver dag, og at mange av dem blir tatt vare på og lagret i esker.

På turné

Selv om det har hatt sin pris opp gjennom årene å måtte leve med Pippi-stempelet så til de grader, har Nilsson aldri angret på at hun sa ja den gangen.

– Det kommer jeg heller aldri til å gjøre. Sånn er det, jeg må heller bare finne metoder for å takle det, sier 55-åringen, som i disse dager turnerer i Sverige med sceneoppsetningen «Astrid, jag och dom andra». I forestillingen tar hun for seg nettopp Pippi og forholdet til Lindgren.

Som voksen valgte Nilsson å ta sekretærutdanning. Men hun innså at hun savnet skuespilleryrket, så derfor har hun senere jobbet som begge deler.

De helt store rollene har uteblitt, men Nilsson har av og på de siste syv årene spilt lege i den tyske krimserien «Der Komissar und das Meer». Ellers har hun figurert i en rekke TV-serier, filmer og kortfilmer i Sverige.

VG+:ASTRID lINDGREN VAR ENSOM OG DEPRIMERT (krever innlogging)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder