Superregissør er «Lilyhammer»-fan

KORTHUSET: Kevin Spacey er gift med Robin Wright i serien «House of Cards». Ekteparet Underwood skyr ingen midler i jakten på makt. Foto: AP

«House Of Cards» vises kun på nettet

LONDON (VG) Den politiske dramaserien «House of Cards» er laget av noen av USAs aller beste filmskapere, men for å se serien må du logge deg inn på internett.

Artikkelen er over syv år gammel

TV-serien vil ikke sendes på tradisjonelle fjernsynskanaler. Samtlige 13. episoder av første sesong blir sluppet samtidig over hele verden på nettjenesten Netflix 1. februar. Dermed kan du se alle episodene med en gang.

- Det kalles seerfråtsing, smiler regissør David Fincher til VG.

Ikke redd seertap

- Jeg tror tiden er inne for å prøve ut noe slikt på denne skalaen. Ideen er at man umiddelbart kan stupe inn i den verdenen vi har skapt, forklarer Fincher. Han er en av verdens mest anerkjente filmregissører og «House of Cards» er hans TV-seriedebut.

- Er du ikke redd for at mange ikke vil få mulighet til å se serien når den lanseres på nettet?

- Nei, jeg er vanligvis redd for at for mange ikke har lyst til å se det jeg lager, ikke at de ikke vil ha muligheten, sier han.

Netflix har betalt 550 millioner kroner for rettighetene og produksjonen. De har allerede forpliktet seg til å finansiere sesong nummer to. Innspillingen av den begynner i mars-april.

Brutal maktkamp

«House of Cards» bringer oss inn en verden av brutal maktkamp og intriger i den amerikanske kongressen. Kevin Spacey spiller den skruppelløse hovedpersonen Francis Underwood som gjør alt for å ta hevn over egen tapt posisjon. Han får god hjelp av sin kone, spilt av Robin Wright, som framstår om mulig enda mer kald og kynisk.

- Hun er makten bak tronen. En mann som kontrollerer alt trenger noen bak seg som er hans vegg i livet. Jeg følte at det var hennes jobb. Hun er som Macbeth, forklarer regissøren.

Serien er en omskrivning av BBCs suksess-serie med samme navn som gikk sin seiersgang på begynnelsen av 1990-tallet.

SNAKKER TIL DEG: Kevin Spacey snakker direkte til seerne i serien. - Jeg elsker ideen om at Machiavelli tar deg under sine vinger og forklarer deg hvordan ting fungerer, sier regissør David Fincher. Foto: AP

Ingen alternativ

Fincher har jobbet med Kevin Spacey både i filmen «Seven» og «The Social Network». Han var aldri i tvil om at Spacey måtte ha hovedrollen.

- Hvem andre kunne spille Francis? Jeg kunne ikke tenke meg noen annen. Vi tenkte faktisk da vi fikk det første manuset at hvis vi ikke får Kevin, så må vi droppe hele greia, innrømmer Fincher.

- Serien er ikke ment å forklare folk hvordan en lov blir behandlet og vedtatt. Den skal fortelle om mekanismene som skjer ved vannkjølerne og hvordan det folk oppfatter som virkelig, blir til virkelighet, forklarer han.

Produsent Beau Willimon (35) har hentet mye inspirasjon til serien fra sine egne opplevelser under arbeid på flere politiske kampanjer for blant annet Hillary Clinton.

- Alt er autentisk

- Det var aldri en karriere for meg. Jeg har alltid vært en forfatter. Når jeg hadde tid, som betyr at jeg var arbeidsledig, og det var en kampanje gående som jeg trodde på og jeg hadde mulighet til å være med, så tok jeg jobben, forteller Willimon til VG.

- Vi har sørget for at alt som skjer i serien er autentisk. Det er enten noe som har skjedd i Washington, som skjer eller kunne ha skjedd i Washington, sier han.

- Vi dramatiserer et ekstremt syn på det politiske landskapet, men alt er troverdig, forsikrer han.

TV-debut

«House of Cards» er hans debut som manusforfatter for TV. Han er tidligere nominert til Academy Award og Golden Globe for filmversjonen «Ides of March» basert på hans teaterstykke «Farragut North».

Manusforfatteren innrømmer at han elsker en annen amerikanske politisk TV-serie «The West Wing» som ble vist på NRK under navnet «Presidenten».

- «The West Wing» handler om gode mennesker som prøver å gjøre gode ting. «House of Cards» er 180 grader forskjellig, sier produsenten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder