Slik er årets «Farmen»-gård

Torsdag går startskuddet for årets «Farmen»-innspilling. Det blir trangt om soveplassen for mange av deltagerne.

  • Ingeløw Elise Kopperud
  • Line Orfjell

Artikkelen er over fire år gammel

– Her blir det nok mye fnising etter hvert, sier Gaute Grøtta Grav (36).

Det er bare noen timer igjen til hans niende sesong som «Farmen»-programleder er i gang for fullt, og nå viser han frem et av de viktigste områdene på gården: Soverommet. Der inne skal hele ni av årets 14 deltagere ligge, rimelig tett i tett.

– Jeg har selv prøvesovet en av sengene her. Det er jo nesten en del av jobben, sier programlederen.
Les også: «Farmen»-vinner ble overrasket av bygda

Feminint preg

I fjor ble TV 2-realityen spilt inn på Li Gård på Tangen i Hedmark, men denne gangen skal konkurransen finne sted i et rødt hus ved Løntjernbråten, like ved gullgruvene i Gullverket på Eidsvoll. Etter ti uker kåres en vinner.
Årets bakgrunnshistorie handler om den fiktive gårdseieren Mathilde, som blir nødt til å forlate gården på grunn av sykdom. Dermed må de 14 deltagerne overta driften.

– Gården har et litt feminint preg, nettopp fordi det er en gammel dame som har bodd her, forklarer Grøtta Grav.

Hovedhusets første etasje består av en diger spisestue (hvor storbonden følgelig har sin egen plass ved bordet), et romslig kjøkken og nevnte «sovesal». I tillegg finnes det et mindre, enda mer intimt soverom.

– Der inne er det en dobbeltseng med plass til to – men den er bare 160 centimeter lang og 90 centimeter bred, så det er ikke sikkert den frister!, ler Gaute.
Så du denne? TV 2 kan ha avslørt «Farmen»-vinner for tidlig

Storbondens paradis

Etasjen ovenpå er i utgangspunktet forbeholdt ukens storbonde og vedkommendes to hjelpere. Stuen deres er blant annet utstyrt med en gammel, (nesten) velfungerende grammofon. Inne på det største soverommet kan storbonden breie seg i en bred dobbeltseng.
– Det er lov til å invitere med seg en gjest hit, røper Gaute.

Når deltagerne ankommer gården torsdag ettermiddag, vil de ønskes velkommen av en rekke etablerte beboere. To hester er allerede på plass, mens en purke med syv unger har inntatt bingen utenfor. Ute i hønsehuset tripper hønene, og like ved sitter to kaniner i bur. To kattunger har også meldt sin ankomst. Sistnevnte blir nok en favoritt på gården, tipper programlederen.

– Deltagerne blir gjerne så glade i kattungene at noen tar dem med seg hjem når konkurransen er over, sier han.
Les også: Politisk «Farmen»-oppvask må vente

Kontroversielle deltagere

I tillegg til hovedhuset består gårdstunet av både bakstehus, smie (som også fungerer som snekkerbod) og et lite drivhus. Dagen før dagen er Gaute Grøtta Grav mer enn tilfreds med gjengen som snart er på vei.
– Jeg er veldig fornøyd med årets deltagere. Denne gangen er det et stort spenn i alder mellom dem. Vi har fått med mange sterke jenter, og det digger jeg. I tillegg har vi flere gutter som er redde for dyr, sier Gaute, før han forsetter:
– Dessuten har vi med noen som, i manges øyne, har kontroversielle evner. Det synes jeg er veldig tøft.
1915-livet innebærer følgelig at det hverken er innlagt vann eller strøm på gården, og deltagerne blir pent nødt til å takle utedoen. Til høsten er det 14 år siden Grøtta Grav vant den aller første «Farmen»-sesongen. Ville han blitt med på en runde til?
– Nei, jeg er ikke misunnelig på deltagerne! Jeg blir nok aldri lei av «Farmen», men jeg er veldig fornøyd med den rollen jeg har nå, sier programlederen.
Husker du fjorårets sesong? Pastor-sønn kom ut av skapet

Mer om

  1. Farmen

Flere artikler

  1. Programleder Gaute Grøtta Grav: – Vi forelsket oss i dette

  2. Sjekk forskjellen: «Farmen»-gården er ikke til å kjenne igjen!

  3. TV-anmeldelse «Farmen Kjendis»: Fortsatt greit på landet

  4. «Farmen»-Mari: – Skjønte ikke at jeg hadde tapt

  5. «Farmen»-Gaute røper: Slik blir den nye sesongen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder