SUKSESS: Skuespillerne i «Skam», her fra sesong 2. Foto: NRK

Slik lagde de «Skam»

Sesong 3 skrives nå ** Skuespillerne påvirker karakterene **Noora må vise svakheter

BERGEN (VG) Manusforfatter Julie Andem begynner nå å skrive sesong 3 av «Skam» - og åpner opp om historien rundt Noora og William.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Folkene bak «Skam» stiller sjelden opp til intervjuer, men under Mediedagene i Bergen lettet manusforfatter og regissør Julie Andem på sløret under en panelprat.

– Historien om Noora og William er ferdig spilt inn. Det skjer, fortalte Andem til en fullsatt sal i Grieghallen fredag.

Mer om «Skam»: Skuespillerne snikfotografert og oppsøkt hjemme.

I et intervju med Rushprint har hun tidligere sagt at hun var villig til å la seg påvirke av målgruppen når det gjaldt hva som skulle skje med kjæresteparet Eva og Jonas i sesong 1. Men det kommer altså ikke til å gjøres noen endringer i historien om rollefigurene Noora og William i sesong 2.

– Det var kanskje litt klønete sagt av meg. Veldig mange i målguppa ville at Eva skulle blitt sammen med Penetrator-Chris, men det hadde blitt en helt annen historie, sa Andem.

«SKAM»-PRAT: VG Helgs Marte Spurkland intervjuet manusforfatter og regissør julie Andem og netthistorieprodusent i NRK P3, Mari Magnus. Foto: Ingvill Dybfest Dahl VG

Hun er for tiden i innspurten på sesong 2, som går på NRK og de digitale flatene i disse dager. I dag kommer den niende av 12 episoder i sesong 2.

På spørsmål om hvor mange sesonger det blir av «Skam», svarte regissøren:

– Det vet vi ikke, det er ikke bestemt, men vi kan si at det kommer en sesong 3. Jeg skal begynne å skrive den før sommeren.

Har du lest: Det blir enda mer «Skam».

«Skam» når seerne hovedsakelig på sosiale medier og NRKs nettspiller. Gjennom uken poster rollefigurene i serien oppdateringer på sine sosiale medie-kontoer. Enkeltklipp legges ut på «Skam»s nettside, og hver fredag får seerne som insisterer på lineær-titting klippene samlet i en episode på NRK3. Den publiseres også på NRK TV, som er tilgjengelig både via nettet og egen app.

Manusforfatter Andem jobber tett med netthistorieprodusent i NRK P3, Mari Magnus, som også var til stede på panelpraten ledet av Marte Spurkland.

Slik lagde de «Skam»

Under praten fortalte Magnus hvordan hun hadde gjort research for serien for å få språket og miljøet mest mulig autentisk på målgruppen som er ungdom fra 15 år:

– Vi brukte en metode fra IT-verdenen som heter NABC (Needs Approach Benefit Competition), som er brukt mye i NRK Super for å utvikle nye konsepter, sier Mari.

– Men vi har ikke brukt den «rent». Metoden går ut på dybdeintervjue én for å hente inn masse informasjon i en målgruppe. Men vi har dybdeintervjuet mange, påpeker Andem

– Vi lette etter intervjuobjekter over hele landet. Jeg snakket med dem i timesvis og ba dem beskrive dagen sin fra de sto opp til de la seg, forteller Magnus.

Har du lest: «Rulling», «konsept» og «dekknavn»: Slik er russen 2016.

På spørsmål om noen av funnene overrasket dem, svarer Andem:

– Det var masse! Det er også masse jeg hadde glemt fra min egen ungdomstid. Jeg skjønte ikke hva de snakket om i begynnelsen, med «rulling» og «rulleplass». Da jeg gikk i førsteklasse på videregående var det viktigste å få seg kjæreste, og han skulle gjerne være en tredjeklassing. Men det viktigste nå er å få rulleplass og rulle med en russebuss. Da jeg spurte hva vitsen var, var det å ta bilder av det og legge det ut på Instagram.

SESONG 2: Noora, som spilles av Josefine Pettersen. Hun er nominert til Gullrutens Publikumspris. Foto: NRK

1200 prøvespilte

Alle skuespillerne i serien spiller fiktive rollefigurer, og VG har tidligere omtalt hvorfor det er så viktig for å NRK å skjerme de unge skuespillerne.

Men å finne skuespillerne i første omgang gikk ikke så lett som man kanskje skulle tro. Ifølge skaperne slet de med at NRK ikke ble forbundet med noen serier for ungdom.

Bakgrunn: Derfor skjermer NRK «Skam»-skuespillerne.

– Vi gikk enormt bredt ut for å finne riktig cast. Jeg tror vi var på samtlige videregående skoler i Oslo og Akershus og forsøkte å huke tak i folk. Vi var også på Insta og mange kanaler for å prøve å finne folk der. Men i begynnelsen gikk det ganske tregt - målgruppen bruker jo ikke NRK, forteller Magnus.

– NRK hadde jo ikke laget noe for dem, så mange trodde dette skulle bli en ny «Jenter», sier Andam.

– Men til slutt hadde vi 1200 ungdommer inne til audition, påpeker Magnus.

Startet med Noora og William

De to gikk også litt inn på enkelte av rollefigurene i serien, og hvordan historien deres ble som den ble. Andam avslørte at Noora og William, en historie som først utfolder seg i sesong 2, var det aller første hun skrev i serien.

– Noora og William var de første karakterene jeg skrev. Jeg var veldig gira på å fortelle den, men de trengt en historie for å skape den kjemien. Det kunne ikke skje i sesong 1.

I etterkant av at feministen Noora falt for «fuckboyen» William, har det blant annet kommet kritikk for at Noora skal ha «mistet sin feministiske styrke».

– Om ikke Noora haddde hatt noen svakheter, kunne hun ikke hatt noen sesong, da hadde vi ikke hatt noe å fortelle. Behovet vi fant vi skulle dekke i målgruppen, handler om ikke å skape ideealer som er helt uoppnåelige: Vi må prøve å vise nyanserte karakterer og at de også kan være svake. Da tror jeg målgruppa kan tenke at de også kan være sterke, selv om de ikke klarer alt de tenker de burde klare, fastslo Andam.

I AKSJON: En scene fra sesong 2. Foto: NRK

William

Også rollefiguren William har fått en god dose kritikk for oppførselen sin. Han tegnes som en arrogant drittsekk, i hvert fall i begynnelsen.

– Vi har snakket om at vi burde lage en graf over når blir folk glad i William. Personlig ble jeg det i episoden «Help the Penetrators», men han får mye motstand, sier Magnus.

VG+: Slik er «Skam»-stjernene (krever innlogging).

– Og han fortjenere mye motstand, det er veldig bra at de diskuterer ham, innskyter Andam.

Hun tar ham likevel også noe i forsvar:

– Alle karakterene i «Skam» har gode og dårlige siter. Jeg har ikke tenkt mye på hverken herskeketeknikkene Noora bruker mot William, eller at William skal være manipulerende. Det mange gutter gjør i den målgruppen er at de ikke svarer på meldigner og er konfliktsky. Der kan de lære noe av William – han er konfronterende og tar runden.

Sana

Om Sana, sier manusforfatteren dette:

Hun er først og fremst veldig strategisk og viljesterk. Hovedpoenget med Sana var å prøve å lage en muslimsk karakter som velger sitt eget forhold til religionen. Hun tror og har en sterk tro, men hele pakka som kulturen kanskje prøver å presse på henne, trenger hun ikke å forholde seg til.

Eva og Jonas

– Overgangen fra ungdomsskolen til videregående - det å skulle finne en ny plass i et nytt samfunn, og å skulle navigere i det – det er det Eva driver med når serien starter, sier Andem.

– Jonas finner en identitet i oppfatningen av hvordan verden skal være, mens Eva ikke har det og står i de usikkerhetene.

Hun forteller at selv om rollefigurene var skrevet før skuespillene kom på plass, får de absolutt påvirke dem de spiller.

– Før vi castet noe som helst, var rollefigurene skrevet. Jonas var en idealist på papiret. Vi hadde så mange forskjellige Jonas-kandidater. Vi låner litt av skuespilerne, og Marlon som spiller Jonas er veldig kul og litt hipster, så vi lånte det fra ham, forteller Andem.

– Var Eva og Jonas en oppvarming før Nora og William? Spør Spurkland.

– Det kan jo skje store greier etter Noora og William også, påpeker serieskaperen.

«Skam» er nominert i tre kategorier under kveldens TV-prisutdeling «Gullruten», i tillegg til at rollefiguren Noora er nominert til publikumsprisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder