BLIR VOKSNE: Vilde, Noora, Eva, Chris og Sana i «Skam». Foto: NRK

Ulrikke Falch legger seg langflat etter homospøk

Da «Skam»-skuespillerne i går fikk spørsmål om hva de tror rollefigurene gjør i fremtiden, serverte Ulrikke Falch et svar hun angrer på.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det var på et «Skam»-panel under Nordiske Seriedager arrangert av Aftenposten at flere av skuespillerne, samt produsent Marianne Furevold-Boland, var samlet torsdag kveld.

Les mer: Josefine etter Noora-reaksjoner: – Jeg fikk sjokk

Mot slutten, etter å ha snakket mye om spesielle øyeblikk fra innspillingen av de fire sesongene, får skuespillerne et spørsmål fra salen om hva de ser for seg at rollefigurene deres gjør om fem-ti år.

– Isak er blitt frisk og begynner å ligge med Vilde i stedet, lyder svaret fra Ulrikke Falch, som spiller Vilde i serien.

Skuespilleren legger umiddelbart til:

– Homofili er ikke en sykdom!

Vekker reaksjoner

Uttalelsen om homofile Isak (spilt av Tarjei Sandvik Moe) ble raskt fanget opp av «Skam»-fans, og på Twitter har fans fra mange land diskutert «forsnakkelsen». Noen mener Falch må unnskyldes fordi hun sikkert var nervøs, mens andre fnyser og sier de har vanskelig for å tro at hun virkelig sa det hun sa.
Se også: Medieforsker Synnøve Skarsbø Lindtner ved Universitetet i Bergen har forsket på ungdomsserien Skam (artikkelen fortsetter under video):

Sier unnskyld

Også på Falchs egen Instagram rant det i går kveld inn kommentarer fra utenlandske «Skam»-fans, som reagerer på det de mener var en altfor drøy fleip, og at hun «denne gangen har tråkket over en grense».

Senere på kvelden postet Falch selv en fyldig beklagelse på Instagram, hvor hun har over én million følgere. På engelsk skriver hun at hun gjør sitt beste for å sympatisere med alle seksuelle legninger samt menneskerettigheter, feminisme, kvinnesak og funksjonshemmede.

«Noen ganger driter jeg meg ut. Jeg vet at jeg bare har kjærlighet og godhet i hjertet mitt, men jeg innser når jeg har gjort noe feil. Jeg er veldig lei meg hvis jeg har fornærmet dere, og jeg vil selvsagt holde kjeft i fremtiden. Jeg klyper meg selv i øynene, fordi dette var en virkelig grusom og støtende spøk. Jeg stopper nå», skriver 21-åringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Unwoke bitch right here. I try my best to emphasize LGBTQ rights, human rights, feminism, disabled human rights, minorities rights, and womens rights. And sometimes I fuck it up. I know I only have love and kindness in my heart, but I understand when I have done something wrong. I am really sorry that I offended you, and I will ofcourse shut up in the future, and pinch myself in my eyes because that was a really terrible and offensive joke. Ill shut up now.

Beklagelsen har i skrivende stund fått over 41.000 likerklikk, mens over 600 har skrevet kommentar under posten og nærbildet av Falch.

De aller fleste takker TV-kjendisen for at hun kryper til korset, mens enkelte mener at hun burde vite bedre i utgangspunktet.

Får spørsmål om legning

På sin Insta-story fredag presiserer Falch at spøken var rettet mot homofobi – ikke mot skeive selv. Hun sier også at hun selv er en del av LGBTQ-miljøet.

Da VG møtte Falch på «Jævla homo»-premiere tidligere i uken, sa hun at hun selv har opplevd å få spørsmål om legning:

– Ja, det kan til tider være et tema. Men jeg tenker at det ikke er så viktig, at jeg ikke skylder noen å ha en merkelapp, og så lenge jeg er komfortabel og har det bra med meg selv, så er det samme hva andre kaller meg, sa skuespilleren da.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Torsdag kveld røpet Falch og Tarjei Sandvik Moe at de faktisk spurte serieskaper Julie Andem om å få lov til å «hooke» i serien.

Rollefigurenes fremtid

Moe påpekte i praten torsdag at han går på Nissen videregående skole fremdeles, så han tror Isak om ti år også henger rundt der - og jobber.

Tarjei til erotisk thriller: – Jeg liker ting som er litt tøft. røft og mørkt

– Jeg går på skolen fortsatt og er fanget med rollefigurene, påpeker han.

– Isak er blitt vaktmester, skyter Falch inn.

VIKTIGE TEMAER: Venninnene støtter opp om Noora når hun mistenker at hun er utsatt for et overgrep og trues i etterkant. Foto: NRK

Ina Svenningsdal er sikker på hva som skjer med «Jente-Chris»:

– Hun har flyttet til Gran Canaria, slår hun fast og utdyper:

– Hun er bartender der og har møtt en ekte spanjol.

Les også: «Skam»-Sana drar rett i militæret

Carl Martin Eggesbø som spiller Eskil har også en formening om hva rollefiguren kan finne på:

– Det hadde vært kult om Eskild ble helsesøster på Nissen. Jeg tror han hadde gjort en god jobb som helsebror. Han har nok vært praktikant noen år, og så tatt over arven etter helsesøster. Vi får se om ti år – i «Skam» sesong x, sier han.

Josefine Frida Pettersen er noe mer usikker på hva Noora vil finne på.

– Hun raller vel rundt med William. Det hadde vært koselig det. Hun holder litt taler til folk, foreslår skuespilleren.

PÅ FEST: Josefine Frida Pettersen alias Noora og Ulrikke Falch alias Vilde på finalefest i sommer. Foto: Helge Mikalsen VG

Vil være med i «Skam»-film

På spørsmål fra panel-moderator og innholdsansvarlig i Aftenposten TV, Jonas Brenna, om hva skuespillerne hadde svart om serieskaper Julie Andem hadde ringt og spurt om de var klare for «Skam – The Movie», svarer de:

– Ja, sier Pettersen.

– Er det animert? Det hadde vært litt gøy, jeg kunne gjerne dubbet en film, svarer Eggesbø.

– Jeg kan jo ikke si noe annet enn ja, sier Svenningsdal.

Moe er derimot noe mer tvilende:

– Jeg hadde sagt: Hvorfor skal du lage «Skam - The Movie»? Det pleier statistisk sett å gå dårlig med sånne film-versjoner av serier. Men om hun hadde hatt troen på prosjektet, hadde jeg sagt ja. Du gjør jo det Julie ber deg om, konkluderer han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder