MOTSVAR: Linn Skåber lar ikke Harald Eias kronikk «Menn som elsker menn» stå ubesvart. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Skåber og Eia i heftig kjønnskrangel

Eia: – Ville støtte feminister

Harald Eia (49) mener menn setter mer pris på ros fra menn enn fra kvinner. Nå har Linn Skåber (45) tatt kraftig til motmæle.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Menn som elsker menn» var tittelen på komiker Harald Eias kronikk på NRK Ytring publisert 1. november. Her konkluderer han med at menn setter langt mer pris på ros fra andre menn enn fra kvinner.

«Ros fra damer er rubler. Mennenes anerkjennelse: Dollar», skriver komikeren.

«Nå skal jeg fortelle om noe viktig, men som kanskje vil gjøre litt vondt. Men siden ingen andre menn gidder å gjøre det, så får jeg ta møkkajobben. Jeg skal nemlig fortelle om hvorfor jeg bryr meg mer om Otto Jespersen enn om Linn Skåber. Jeg skal fortelle om menn som er mest interessert i andre menn. Menn som derfor overser og ikke lytter til kvinner», skriver Eia i sin kronikk.

Husker du denne? Harald Eia skapte storm med «Hjernevask».

Eia forteller til VG at han ønsket å støtte de feminister som i mange år har påpekt at det finnes strukturer som gjør at menn er mer opptatt av å gi og få oppmerksomhet av andre menn enn av damer.

– Jeg tenkte at det ville være frigjørende at en mann sa at det var sånn, altså fastslå at «de er ikke paranoide». Men nå har jeg plutselig blitt mer i tvil, for mange ble så sinte på oss, sier han, og fortsetter:

– Men selv om mange menn sier det ikke stemmer, så tror jeg likevel feministene har rett i at menn har en tendens til å rotte seg sammen. Det er så lett å se mange steder, som i styrer, hvor menn søker og ansetter hverandre.

Sigrid Bonde Tusvik: Eias briller har flekker av sæd.

Får svar på tiltale

I kronikken bruker Eia seg selv som eksempel, og sier at han heller vil ha skryt av Otto Jespersen og Knut Nærum enn fra Linn Skåber og Henriette Steenstrup.

TIDLIGERE STUNT: Harald Eia tisset i studio 1 på NRK under innspilling av «Brille» i 2013. Foto: Mattis Sandblad , VG

«Sannheten er at selv om jeg synes Skåber og Steenstrup er minst like morsomme, så henger anerkjennelsen fra Jespersen og Nærum høyere», skriver han.

Han understreker imidlertid at han ikke med fornuft kan argumentere med hvorfor det er sånn.

Tidligere stunt: Harald Eia tisset i buksen på NRK.

Tirsdag kveld svarte Linn Skåber på kronikken på NRK Ytring, med en egen tekst som byr på flere spark i retning Eia. I sitt tilsvar røper hun også at hun har fått en SMS av Eia i etterkant av hans kronikk, hvor han skriver at innlegget så litt annerledes ut på trykk enn det han mente.

Hun skriver om 90-tallet og at hun selv var en tur innom NRK hvor Eia jobbet. Her var det ifølge Skåber «(…) svære menn i våte skjorter, dryppende av mannfolksikkel fra andre menn som elsket menn».

Linn Skåbers manager Julie Grønneberg sier til VG at hun ikke ønsker å kommentere kronikken ytterligere.

Stakk av fra miljøet

Skåber skriver i innlegget at kvinnene var i NRK-miljøet, men at de stod mumlende i skyggen av menn.

«Der stod de, mumlende i skyggen av de kule gutta, prøvde seg på vitser de håpet Harald Eia skulle like eller refleksjoner de håpet at han ikke skulle le av. De kunne spart seg bryet. Han var bare ferdig med skulderpartiet til Otto og skulle akkurat til å begynne å væte ryggtavla til Skavlan før han skulle sikle seg videre opp til universitet en tur, til noen mannlige professorer der», skriver hun.

Skåber legger ikke skjul på at hun ikke likte seg i miljøet, og skriver at hun «stakk av» fra NRK-miljøet. I stedet traff hun det hun mener er langt kulere gutter enn Harald Eia.

Har du lest: Komiker Ørjan Burøe truet på SMS.

STAKK: Linn Skåber fikk nok av herreklubben i NRK. Dette bildet er tatt i forbindelse med et tidligere VG-intervju. Foto: Kyrre Lien , VG

Skåber nevner i fleng: Kristopher Schau, Egil Hegerberg, Dagfinn Lyngbø, Jon Øigarden og Jon Schag. «Og jeg har rett og slett lyst til å sende en takk til hele den gjengen nå, jeg, som ga meg så mye selvtillit at jeg nå kan skrive offentlig at jeg VET at de setter skikkelig pris på ros fra meg».

Skåber noterer mot slutten av kronikken at Harald Eia «absolutt kan være en fin fyr», men tar også et oppgjør med kvinnesynet hun mener kommer fram i hans kronikk.

«Hvorfor har mine mest religiøse muslimske venner f.eks., bedre kvinnesyn enn 40–50-åringene i Ullevål Hageby?»

Eia har følgende å si om Skåbers kronikk:

– Det er et veldig morsomt innlegg. Og det hun forteller om følelsen av at vi var en guttegjeng den gangen, det er helt sikkert sant. Jeg synes Linn er helt fantastisk morsom, kanskje Norges morsomste.

– Kom ikke i mål med kommunikasjonen

– Hvilke reaksjoner har du fått?


– De som henvender seg direkte til meg synes det er interessant. Og så ser jeg på Facebook at en del tolker Linns innlegg som at hun slår tilbake mot at jeg på en måte disser henne. Men det var ikke sånn mitt innlegg var ment i det hele tatt. Jeg brukte henne som eksempel fordi hun er morsomst, fordi det er absurd at hennes ros ikke skal bety mest. Jeg prøvde å si at feminister har til dels rett.

Komikeren forteller at han «på bakrommet» har kommunisert med feminister for å få sagt det han mener på riktig måte. Men han tar selvkritikk på at han ikke fikk formidlet budskapet klart nok.

Les mer: Eia på turné med Knausgård og Jo Nesbø.

– Jeg har ikke vært noe profilert feminist på noen områder før. Jeg har sittet på siden. Men nå for første gang prøvde jeg å gå for dette. Likevel ser jeg at jeg ikke kom helt i mål med kommunikasjonen. Til syvende og sist er det mitt ansvar. Jeg skrev at jeg vil ha slutt på at «homososialiteten» flokker seg rundt på hverandre. Men selv om jeg skriver det kommer ikke alltid gjennom.

– Vil det si at du identifiserer deg som feminist?

– Ja. Jeg er i hvert fall helt enig i de diagnosene feministene setter på deler av det norske samfunnet, sier Eia.

– Enig med Simonsen

Også Dagbladets kommentator Marie Simonsen har skrevet et motinnlegg til Eia, der hun hevder det Eia sier ikke er noe nytt, og at det koker ned til makt og posisjon.

– Jeg synes Marie Simonsen har et godt poeng med at makt er en av grunnene til at det er sånn og at endring av maktforholdene også vil endre det. Hun er frisk i stilen, men jeg tenker at vi egentlig ikke er så uenig, sier Eia til VG og fortsetter:

– Alle menn har lyst til å si det ikke er sånn, jeg også, men Marie har også tidligere påpekt en «gutteklubben grei»-tendens, og det er noe der. De damene som sier det tar ikke feil.

Les også: Skåber nakenbadet i 50 millioner kroner.

Komikeren påpeker at han opprinnelig skrev noe om både hva som skaper strukturene og hvordan de kan endres.

– Det som var så ergerlig var at i det opprinnelige innlegget sto en del om at dette handler om makt og om hva som måtte gjøres. Men det var ikke så morsomt, og ble for langt. Så jeg kan skylde meg selv, sier han.

– Lønner seg for menn å omgås kvinner

– Hvordan kan strukturene endres, tror du?

– Det ligger en kraft under her, men det går fint an å motarbeide den ved å være bevisst på hvordan strukturene skapes. Om menn har mer makt enn kvinner forsterkes den tendensen, og når damer er i maktposisjon, svekkes den. Når man legger vekt på at alle er like mye verdt, svekkes den, forteller han og fortsetter:


– Alle menn oppdager til slutt at det ikke lønner seg for dem å bare omgås menn. Markedet tvinger dem også. Det finnes mange verktøy i verktøykassen.

Eia og Tufte Johansen om Downs-debatten: – Folk blir for lett krenket.

Eia bruker et eksempel med en teaterimprovisasjonsgruppe han har møtt i New York som heter All Female Impro Group.

– De består bare av menn. Jentene har sluttet fordi de mannlige komikerne har en så kjip tone. De har beholdt navnet på kødd, men det er ikke bra, og de spiller ikke for mange. Mens i Oslo har vi fulle hus hver kveld. Det er nettopp fordi ikke bare er en gjeng skalla menn som prøver å være morsomme, og da blir det bedre og det kommer flere.

Og forholdet til Linn Skåber er han tilsynelatende ikke bekymret for:

– Jeg har alltid vært fan av Linn, og det vet hun også. Vi har en god tone, hun er ufattelig kul.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder