BEST I NORDEN: «Mammon»s Laura Christensen er sammen med et knippe andre skuespillere valgt ut til å representere nordisk film under den internasjonale filmbransjen i Berlin.

BEST I NORDEN: «Mammon»s Laura Christensen er sammen med et knippe andre skuespillere valgt ut til å representere nordisk film under den internasjonale filmbransjen i Berlin. Foto: Nora Thorp Bjørnstad , VG

«Mammon»-stjernen ønsker flere roller i Norge

Gledet seg til sex-scenene

Siste episode i kveld

BERLIN (VG) Med rollen som Ellen i «Mammon» fikk danske Laura Christensen (32) sitt livs mest utfordrende rolle. Det norske samarbeidet har gitt mersmak.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg følte meg fullstendig trygg og på plass i Norge, selv om jeg var «outsideren» fra Danmark. Hver gang jeg satte meg på flytoget fra Gardermoen inn til Oslo, kjente jeg meg hjemme. Det var takket være den enormt fine gjengen bak «Mammon» som tok veldig godt vare på meg. Dere nordmenn er bare «helt vildt søde», en drøm å jobbe med, sier en entusiastisk Laura Christensen til VG.

Vi møter henne på hotellet hun bor på i Berlin, hvor skuespillerinnen representerer nordisk film under Berlin filmfestival, som startet denne uken. Samtidig sendes siste episode av den politiske thrilleren «Mammon 2» på NRK i kveld, hvor Christensen har en av hovedrollene.

Klart for «Mammon»-slutt: Les om den dramatiske ministerduellen

Sitt livs beste rolle

Hun er kanskje et nytt bekjentskap for noen av dem som følger NRKs suksesserie, men Laura Christensen er langt fra fersk i bransjen. Hun har hatt en sentral posisjon i dansk film- og TV i over tyve år allerede.

UTFORDRENDE: Laura Christensen beskriver rollen som Ellen som den mest spennende i sin karriere. Innspillingen av serien forgikk blant annet i motorrommet på en gammel lastebåt. Foto: Gisle Oddstad , VG

Bare 9 år gammel valgte Lars von Trier henne til å spille i suksesserien «Riget». Senere har det gått slag i slag med danske suksesser som «Kongekabalen» og «Taxa», før norske serieskapere fikk øynene opp for henne da de søkte den rette til rollen som Ellen Claussen i «Mammon». En rolle Christensen nå rangerer aller høyest over roller hun har spilt.

– Dette er det mest spennende jeg noensinne har gjort av arbeid! Jeg har spilt nok av søte ungpikeroller, men Ellen er så kompleks, så mangesidig og så utfordrende, at det ligger på et helt annet nivå enn hva jeg tidligere har brynt meg på. Jeg føler virkelig at overgangen fra ung til voksen kom med rollen i «Mammon», sier hun.

Lest denne? Da «Mammon» ble spilt inn i VG

Så frem til sex-scenene med Øigaarden

I «Mammon» utvikler Christensens rollefigur et forhold til Peter Verås, spilt av Jon Øigarden (44). Serien byr på et par hete sexscener mellom de to, noe Christensen så frem til på grunn av ektheten i forholdet mellom rollefigurene.

KOLLEGER: Jon Øigarden og Laura Christensen Foto : Janne Møller-Hansen/VG Foto: Janne Møller-Hansen ,

– Det er så mye i Ellens rollefigur som hun ikke kan vise, som er hemmelig eller bygger på løgner. Men kjærligheten til Jons rollefigur er helt ekte. De intime scenene var bare «dejlige». Endelig kunne jeg la Ellens følelser slippe løs på riktig. Og Jon er en helt herlig motspiller.

Ansiktet lyser opp når hun snakker om «Mammon»-kollegaen.

– Han er enormt raus og vanvittig morsom. Han gjør narr av dansken min. Jeg lo så jeg grein mellom opptakene. Vennskapet med Jon ble veldig viktig for at jeg kjente meg hjemme på settet.

Heller røde tomatflekker enn rød løper

Under de syv månedene med «Mammon»-opptak pendlet Laura Christensen til Norge. Hjemme i Danmark ventet skuespillermannen Thomas Levin, kjent fra blant annet TV-serien «Borgen», og deres 5 ½ år gamle sønn, Jacob. Med to vellykkede skuespillere i en familie blir det hektiske dager for den lille familien, men Christensen understreker at det slett ikke er så glamorøst i hverdagen.

– Vi gjør som andre barnefamilier. Lager pasta med kjøttsaus, har støv på hyllene og går på foreldremøter. Og nettopp det er så fint. Med et yrke som har så sterkt fokus på deg selv, er det både godt og viktig å flytte fokus ut til noen andre. Gå i dyrehagen og lese nattahistorier. Det er jo det som virkelig betyr noe, smiler hun.

Nysgjerrig? Slik fikk «Mammon» 300.000 flere seere på en uke

Vil ikke «stjele» roller fra norske skuespillere

I bransjen har det i det siste blitt diskutert rundt at de beste kvinnerollene i norske serier nå nærmest konsekvent går til ikke-norske skuespillere.

– Historien gjorde at vi ville ha en dansk skuespillerinne, og vi testet flere dyktige. Men vi falt for Lauras særegne blanding av sårbarhet og styrke, sier en av de to hovedforfatterne bak «Mammon», Gjermund Stenberg Eriksen til VG.

Christensen sier at hun ikke har satt seg nok inn i problematikken til å kunne si om det virkelig er tilfellet, men mener en slik «utveksling» må kunne sees på som noe positivt:

– At vi i Norden holder sammen og benytter oss av gode krefter fra over landegrensene, er en styrke. Det ser jeg særlig her i Berlin, at den internasjonale filmbransjen er opptatt av den «nordiske stilen». Det er tøft å hevde seg på lerretet blant store nasjoner som amerikanere og franskmenn, og sammen stiller vi sterkere. Forhåpentligvis betyr det også at norske skuespillere får jobber i de andre skandinaviske landene. Selv takker hun ikke nei om det kommer spennende jobbtilbud fra nordmenn fremover:

– Jeg er veldig klar for å lage mer norsk film og norske TV-serier! Dere har virkelig en høy standard på produksjonene, et vidunderlig engasjement og ikke minst noen «pisse gode» skuespillere!

Intervju med «Mammon»-Iben: Inspirert av skuespillerkjæresten

Diskuter: Hva synes du om «Mammon»? Hvem er skurk og hvem er helt? Kjør debatt i kommentarfeltet under artikkelen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder