DA OG NÅ: Til venstre Priyanka Chopra som Indias Miss World-kandidat i 2000 og til høyre skuespilleren på rød løper i New York i mai 2016. Foto: Hugo Philpott, Brad Barket AFP

Fra Bollywood til Hollywood: – Jeg liker å være en rebell

LONDON (VG) Priyanka Chopra (33) har vært Miss India, artist og filmprodusent. Nå spiller hun terrormistenkt på amerikansk TV i «Quantico».

Artikkelen er over tre år gammel

Hun er bare 33 år, men har rukket å jobbe med film i 15 av dem. Karrieren startet da Priyanka var 17, og moren sendte inn bilder av henne til en missekonkurranse. Året etter var hun vinner av Miss World.

VG møter Chopra i London under et pressetreff for ulike TV-serier, der hun representerer spenningsserien «Quantico» som i Norge sendes på TVNorge.

Så du: Kit Harington stilte på «Game of Thrones»-audition med blåveis.

– Jeg kaller meg en «selvgjort» kvinne fordi jeg egentlig skulle bli ingeniør. Ingen i min familie har noensinne vært i underholdningsbransjen, sier skuespilleren og oppsummerer karrierevalget slik:

– Plutselig sendte moren min inn bilde av meg til Miss India uten å fortelle meg det, og jeg vant det. Så sendte de meg til Miss World i London, og jeg vant det også da jeg var 18. Etter det fikk jeg filmtilbud fordi det var lukrativt å ha Miss World i en film. Jeg ante ikke om jeg kunne spille skuespill, jeg visste bare at jeg liker å vinne. Og jeg visste at den eneste måten å vinne på er om du er kunnskapstørst og lærer deg nye ting. Da jeg var på filmsettet spurte jeg om hvordan alt ble gjort, og lærte meg det. Med den første filmen vant jeg mange priser, og etter det har jeg aldri sett meg tilbake.

Mer om TV: «Grey's Anatomy» nye mann om sexen: – Jeg ble sjokkert.

– Blir «gal»

Det vitner også CV-en om: Hele 58 skuespill-prosjekter har Chopra rukket på 15 år, ifølge filmdatabasen IMDb. De siste årene har hun vekslet på å spille inn den fysiske krevende serien «Quantico» i Montreal i Canada, spille i Bollywood-filmer i India og å spille inn filmversjonen av «Baywatch» i Miami.

VINNER: Chopra på scenen etter å ha blitt kronet til Miss World 2000 i konkurranse med 94 andre misser. Foto: Jonathan Evans REUTERS

– Hvordan takler du arbeidspresset, fysisk og mentalt?

– Jeg blir gal av det, jeg skal ikke lyve! Så mentalt er jeg litt i ubalanse, men jeg tror du må være litt «gal» for å gjøre dette. Jeg har to veldig aktive karrierer på to helt ulike kontinenter og jeg har ikke tenkt å svikte noen av dem. Mens jeg spilte inn «Quantico» sesong 1, fullførte jeg en indisk film som jeg jobbet på i helgene, sier hun til VG og forklarer logistikken:

Leste du: Kristian Valen selger luksushuset i Hollywood.

– Jeg pleide å fly fra Montreal fredag kveld, lande i India søndag morgen, filme scener, reise søndag kveld, lande mandag morgen for å spille inn «Quantico». Jeg spilte også inn «Baywatch» samtidig med «Quantico». Jeg vet ikke hvordan Paramount og ABC klarte det, men de snakket sammen og fant ut av hvordan jeg kunne få kombinert det. Du må være litt gal – du må tøye grensene. Om du ønsker noe, finner du en måte å løse det på!

«QUANTICO»: Chopra (t.h.) er blant FBI-rekruttene vi følger i TVNorge-serien «Quantico». Foto: Guy D'alema ABC

Bryter barrierer

Det kan se ut som hun har lykkes, for i år var Priyanka på Time Magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike menneskene i verden, blant navn som Adele, Barack Obama og Leonardo DiCaprio.

Ny O. J.-avsløring: Derfor passet ikke hansken.

At hun er en rollemodell går hun likevel ikke umiddelbart med på, i hvert fall ikke at hun har prøvd å bli en.

– Jeg har ikke tatt noe bevisst beslutning om å bli en rollemodell, men jeg er veldig takknemlig for at jeg har levd et liv der folk opplever at jeg har knust en stereotypi eller brutt noen barrierer, som gjør at de får styrke nok til å ville gjøre det selv, sier Chopra.

Feminisme er et viktig tema for henne, spesielt i India.

Ønsker femi-revolusjon

– Jeg tror tiden er inne for at feminismen må bli en revolusjon. Feminisme trenger først og fremst mer kjærlighet kvinner imellom. Kvinner må støtte hverandre og stille opp for hverandre. Og: feminismen trenger menn! Feminisme handler ikke om å kritisere menn eller hate menn, feminisme sier bare at kvinner har blitt behandlet som annenrangs borgere i en evighet, og nå ønsker vi bare friheten til å ta våre egne valg uten å bli dømt, slik som menn har, oppsummerer hun.

Chopra om Bollywood: – Filmkarrieren har vært ensom.

RØD LØPER: Chopra er en stigende stjerne i Hollywood. Her fra Oscar-utdelingen i februar, der hun delte ut en pris. Foto: Lucy Nicholson Reuters

– Verden trenger å bry seg litt mer om dette. Alle kan gjøre noe, fastslår hun.

Selv bryr Chopra seg såpass at hun er Goodwill-ambassadør for UNICEF, og hun har startet en egen veldedig organisasjon som støtter jenter i India som vil ta utdanning. Ti prosent av inntektene hennes går hit, ifølge Glamour.

– Det er en morsom historie hvordan den startet. For rundt 11 år siden hadde jeg i hjemmet mitt i India en hushjelp med to barn. Mens hun lagde mat en dag så jeg datteren på rundt syv som satt utenfor og leste i en bok. Hun elsket å lese. Så jeg spurte hvorfor hun ikke var på skolen, og da sa hun at hun ikke gikk på skolen lenger. Da jeg spurte moren hvorfor, svarte hun at hun ikke hadde råd til å sende begge barna på skolen, «så da sender jeg sønnen min, for hun skal jo bare gifte seg uansett».

Fikk du med deg: Nysingle Wilmer Valderrama til «NCSI».

Skuespilleren gaper for å demonstrere hvor sjokkert hun ble. Selv ble hun oppdratt likt som broren sin.

PRISVINNER: Skuespilleren mottar en Padma Shri-pris, den fjerde høyeste æren en sivil person kan motta i India, fra den indiske presidenten Pranab Mukherjee i New Dehli i april. Foto: Subhav Shukla Ap

– Jeg skjønte det ikke, men det skjer flere steder i hele verden, at jenter nektes basale rettigheter som utdanning, levemåte eller valgmuligheter, bare fordi de er jenter. Det ryster meg til beinet, sier hun.

– Det sjokkerte meg virkelig, for jeg var ikke oppdratt til å tenke sånn. Jeg vet ikke hva jeg fikk over meg, men jeg snakket med moren min og sa at jeg ønsker å sende denne jenta på skolen. Så det startet med bare den ene jenta. Men nå kan alle mine ansattes barn eller barn som ønsker en høyere utdannelse, få det gjennom den organisasjonen. Det er noen og sytti barn nå.

Så du: Bollywood-stjernen Pratyusha Banerjee er død, bare 24 år gammel.

Rebell

GALLAKLEDD: Chopra sier hun liker å overraske. Her er hun i dress på Time-galla i New York i april. Foto: Dimitrios Kambouris Afp

I «Quantico» spiller hun FBI-rekrutten Alex som blir hovedmistenkt etter et terrorangrep, og må prøve å renvaske seg samtidig som resten av FBI jakter på henne. Serien foregår både i nåtid og fortid og vi ser Chopra i mange krevende situasjoner.

– Jeg har nok blitt urettferdig dømt privat. Siden jeg har vært en offentlig person halve livet mitt har jeg blitt dømt uten at noen har spurt om min side av saken. Men ikke på det nivået Alex blir mistenkt, understreker hun.

Inderen bodde hos familie i USA fra hun var 12 til hun var 16, og har kjent på skjønnhetspress både der og i India.

Mer om Bollywood: Bollywood-stjerne dømt til 26 års fengsel for blasfemi.

– I starten ga jeg også etter for presset og følte jeg måtte kle meg eller oppføre meg på en bestemt måte. Men jeg var bare 17 år, og skjønte ikke hva individualitet var for noe. Med årene har jeg fått mer selvtillit som kvinne, og jeg opplever ikke at jeg gir etter for presset nå. Faktisk liker jeg å være litt utenfor normen. Jeg liker å være litt anti: Jeg liker å gå i drakt når jeg burde gå i kjole, eller gå i kjole når jeg burde kle meg i sari. Jeg liker å være en rebell, fastslår den stigende stjernen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder