SLUTT: Georg «Goggen» Anker-Hansen (i midten) har siden 2009 vært spilt av Tarjei Westby. Her med Anette «Juni» Hoff (t.v.) og Sølje «Ninni» Bergman. Foto: Espen Solli/tv 2 ,

Tarjei «Goggen» Westby: – Rart, trist og godt

Ute av «Hotel Cæsar» for godt

Tarjei Westby endte sin tid i «Hotel Cæsar» på dramatisk vis. Nå skal 24-åringen ta en mastergrad i teater.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Da den dramatiske sesongfinalen ble spilt inn for snart ett år siden, og Goggen kjørte flyet inn i toppetasjen på Hotel Cæsar, levde alle skuespillerne i uvisse om seriens videre skjebne. TV 2 vurderte på den tiden å legge ned den 17 år lange såpeserien.

Tarjei «Goggen» Westby visste på det tidspunktet at hans tid i TV-serien uansett var over. Det var aldri meningen at Goggen skulle overleve.

– Det var ingen vanlig dag på jobben, forteller han til VG.

Oppdatert? Flere «dør» på TV

– Da vi spilte inn den siste scenen, visste vi ikke ennå om serien ville fortsette, så det var en dag fylt med ærefrykt. Det var stor spenning rundt at dette kunne være tidenes siste «Cæsar»-episode, og at jeg skulle potensielt få avslutte historien om familien Anker-Hansen, føltes både skummelt og stort.

Westby debuterte i «Hotel Cæsar» i 2009. Han tok så en pause i 2011 for å studere skuespill ved The Royal Conservatoire i Skottland før han gjorde comeback i 2014.

Hotel Cæsar-fest. Til venstre: Assad Siddique. og Nikis Theophilakis til høyre. FOTO: TROND SOLBERG/VG Foto: Trond Solberg , VG

– Jeg hadde jo min siste arbeidsdag i februar i fjor, men da føltes det rart, trist og godt på en gang. Vi har hele tiden hatt et veldig godt samhold på arbeidsplassen og er som en familie. Det føltes spesielt å si adjø, innrømmer skuespilleren.

Hva skal du gjøre fremover?

– Nå tar jeg en mastergrad i teater, fordypning skuespillerfag, på Teaterhøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo. Her får jeg muligheten, fasilitetene og midlene til å forske innenfor skuespillerfaget. Jeg har søkt meg inn med et forskningsprosjekt som omhandler viktigheten av ikke-verbal kommunikasjon. Her kommer jeg til å være frem til 2017, og så får vi se hva som skjer etter det.

FEIRET SLUTTEN: Dette bildet av Tarjei Westby og Evelyn Rasmussen Osazuva ble tatt på festen etter at den dramatiske sesongfinalen ble spilt inn for snart ett år siden. Foto: Trond Solberg , VG

Sikkert er det at han ikke kommer tilbake til «Hotel Cæsar». Manusprodusent Marie Hafting forteller at Goggen er ute for godt.

– Det er ikke så mye håp for at Goggen gjenoppstår fra de døde, nei. Men det var med tungt hjerte at vi lot ham dø. En stund tenkte vi at han kanskje kunne overleve dette, men da Tarjei kom inn på master på Teaterhøgskolen, måtte han uansett slutte hos oss. Derfor bestemte vi oss for å la Goggen dø for at historien skulle bli sterkest mulig, sier hun til VG.

Gladmelding til fansen: Det blir mer «Hotel Cæsar»

Vanskelig rolle

Westby har de siste månedene spilt en svært psykisk syk Goggen. Det har han vokst på.

– Naturligvis var det veldig krevende. Det var viktig for meg at vi behandlet temaet med varsomhet og finesse. Man ønsker ikke å støte noen og jeg hadde et sterkt ønske om å belyse Goggens psyke fra flere perspektiver. Det mest krevende var det nok å spille inn scenen der Goggen forsøker å ta selvmord, det er ikke hver dag man står med en løkke rundt halsen. Men det var også tøft å oppdage hvor omfattende en psykiatrisk utredning kan være, og å prøve å forstå hvordan mennesker opplever det å miste sin egen identitet. Som skuespiller var det en gave å få jobbe med denne historien.

Diskuter: Hva synes du om utviklingen i «Hotel Cæsar»? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

2009: Tarjei Westby som «Hotel Cæsar»-nykommer for syv år siden. Foto: Eivind Griffith Brænde , VG

Startet ung

Westby var bare 17 år da han ble med i «Hotel Cæsar» og hadde akkurat flyttet hjemmefra.

– Det var en turbulent tid for meg personlig og denne jobben ble på mange måter «redningen». Jeg fikk bekreftet at jeg hadde en fremtid som skuespiller og jeg ble vist stor tillit av Tom Sterri, som da var kreativ produsent, og resten av teamet. De to årene som fulgte ga meg verdifull mengdetrening og selvtillit som skuespiller. Jeg fikk muligheten til å prøve og feile. Uten denne treningen hadde jeg ikke kommet inn i Skottland, hvor jeg tok bachelorgrad i skuespill fra 2011–2014.

Også den gangen valgte han studier fremfor jobb og sluttet i «Cæsar». Men da han ble oppringt at Hafting på nyåret i 2014 og ble forelagt ideen for Goggens skjebne, sa han ja til å gjøre comeback.

– Når en man stoler på og ser opp til, gir deg en sånn utfordring, er det bare å takke ja. Jeg er stolt over å ha fått lov til å spille en sentral rolle i Norges største TV-drama.

– Hva er det viktigste du har lært?

– At hardt arbeid gir resultater.

– Hvordan er reaksjonene fra fremmede på gaten og i sosiale medier?

– De har vært veldig positive. Spesielt rørende har det vært å motta meldinger fra folk som selv har slitt eller sliter, og som har takket meg for måten jeg har fortalt Goggens historie på. Det er i sånne øyeblikk man skjønner at jobben man gjør, kan ha en større betydning.

– Kommer du fortsatt til å følge med på serien?

– Ja. Det er viktig å holde et øye med familien.

«DØR» OGSÅ: Joey har blitt spilt av Iver Innset. TROND SOLBERG/VG Foto: Trond Solberg ,

«Dør» også

Også rollefiguren Joey Krogstad, spilt av Iver Innset (24), måtte bøte med livet i den dramatiske «Hotel Cæsar»-episoden.

– Vi valgte å la ham dø da det ble klart at Iver kom inn på bachelor-studiet på Teaterhøgskolen. Vi skulle gjerne hatt med både Tarjei og Iver videre, sier manusprodusenten.

Nysgjerrig? Her er ny «Cæsar»-fjes

VG har intervjuet flere av stjernene om den dramatiske utviklingen i serien – les hva de svarte her.

Husker du? Han er «hatet» av «Hotel Cæsar»-fansen

EKS-KOLLEGER: F.v.: Assad Siddique, Tarjei Westby, Sølje Bergman og Nikis Theophilakis på «Hotel Cæsar»-fest i februar i fjor. Foto: Trond Solberg , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder