ANBEFALES: «The Last Panthers», «UnREAL» og «Kingdom». Foto: , HBO Nordic, TV 2

16 strømmeserier du bør få med deg

Enten du i juledagene foretrekker spenning eller underholdning, nostalgi eller nåtid, har VG en rekke strømme-klare serieperler å anbefale deg.

Artikkelen er over fire år gammel

«Gomorrah»: 1 sesong på HBO Nordic og på Viaplay

Italiensk krimserie basert både på boken ved samme navn av Robert Saviano, og på filmen av Matteo Garrone. Den intrikate handlingen utspiller seg i det brutale mafiamiljøet rundt Napoli, og serien er blitt sammenlignet med «The Wire» i måten den portretterer maktspill og organisering i alle deler av gjeng-samfunnet. Sesong to kommer neste år.

Les mer: – Planlegger å drepe mafia-forfatter før jul.

Foto: Emanuela Scarpa , NBO Nordic

Les mer: 6 av 10: – Ja, vi elsker serie-maraton.

«Tyskland 83»: Tilgjengelig på NRK TV til rundt jul og på amerikansk iTunes

Tysk spiondrama lagt til Øst- og Vest-Tyskland når den kalde krigen er i ferd med å koke over. Vi følger Martin Rauch, som motvillig blir spion for Stasi i Bonn. Snart står han til knes i forviklinger, samtidig som han prøver både å blidgjøre familien og forhindre 3. verdenskrig. Godt skuespill, muntre pustehull og fengende musikk gjør serien ekstra severdig.

FORVIKLINGER: Martin Rauch/Moritz Stamm (Jonas Nay) med tanten, Stasi-ansatte Leonora Rauch (Maria Schrader). Foto: Conny Klein , UFA Fiction, RTL

«How to Get Away With Murder»: 1 sesong på Netflix og Viaplay, 2 på amerikanske iTunes

Amerikansk serie fra Shonda Rhimes, der Viola Davis spiller jus-professoren og advokaten Annalise Keating som underviser elevene i hvordan de kan slippe unna med drap. Samtidig blir hun og en gruppe ivrige studenter viklet inn i nettopp drap. Fortellingen hopper i tid mellom forsøket på å dekke over forbrytelsen og opptakten til den.

PRISVINNER: Viola Davis vant en Emmy i år for Beste kvinnelige hovedrolle i dramaserie, for hovedrollen i «How To Get Away With Murder». Foto: Mike Blake , Reuters

«The Last Panthers»: HBO Nordic

Ny fransk-europeisk krimserie i seks deler med blant annet Samantha Morton og John Hurt. Fiksjonsserien er basert på virkelighetens Pink Panthers, en suksessrik slavisk tyveribande som har stjålet juveler til en verdi av 3,6 milliarder kroner i løpet av over 340 ran verden rundt. Her får vi følge både ran og etterforskning Europa rundt.

Bakgrunn: Pink Panthers-medlem tatt for gigantran.

KRIM: Tahar Rahim som politimann som prøver å ferske The Last Penthers. Foto: , HBO Nordic

Har du lest: Styrtrik på strømme-TV.

«UnREAL»: TV 2 Sumo og amerikansk iTunes

Nei, dette er ikke en realityserie, men en skarp, mørk og morsom serie OM realityserier. Shiri Appleby spiller TV-produsent Rachel som er berømt for sin evne til å manipulere deltakerne på «Everlast» - et «Ungkaren»-lignende konsept. Hun vender tilbake til jobben etter et gigantisk, direktesendt sammenbrudd og må balansere jobbhverdagen mot sin kyniske sjef og sine indre demoner. Serien er fornyet for sesong 2.

UVIRKELIG: Shiri Appelby som Rachel Goldberg og Freddie Stroma som ungkaren Adam Cromwell. Foto: , TV 2

«The Jinx»: HBO Nordic og amerikansk iTunes

Over seks episoder i dokumentarserien, går regissør og fotograf gjennom syv år med politietterforskning av tre uløste drapsgåter, som en slags filmatisert «Serial». Den mistenkte, men frikjente, er mangemillionæren Robert Durst - og han medvirker i serien. Rett før den siste episoden ble sendt på HBO i USA i midten av mars, ble Durst arrestert på bakgrunn av uttalelser i episoden, og nå risikerer han dødsstraff. I slutten av november ble det klart at familien til Dursts forsvunne kone saksøker ham for 100 millioner dollar.

VIRKELIG: Robert Durst i retten i New York i desember i fjor. Foto: Mike Segar , Reuters

Mer å lese: Norske Kamilla har suksess i Hollywood.

«The Killing»: 4 sesonger på Netflix og på amerikansk iTunes

Utgangspunktet er danske «Forbrytelsen», men amerikanske «The Killing» får snart sitt eget liv og går egne, bekmørke veier. Samspillet mellom Mireille Enos som spiller Sarah Linden og halvt svenske Joel Kinnaman som plagede Stephen Holder, er halve grunnen til å følge denne sjeldent vellykkede «remake»-serien.

RADARPAR: Joel Kinnaman og Mireille Enos i sesong 4. Foto: Carole Segal , Netflix

Les også: 20 julefilmer du kan strømme.

«The Americans»: 2 sesonger på Netflix, 1 og 3 på amerikanske iTunes

På mange måter «Tyskland 83»s amerikanske tilsvar. Vi følger en tilsynelatende erkeamerikansk kjernefamilie under den kalde krigen, sånn bortsett fra at Elizabeth og Philip Jenner egentlig er russiske spioner og den kalde krigen både varm og blodig. Det falske familielivet blir ikke enklere når en FBI-agent som jobber med kontraspionasje flytter inn i nabolaget. Digger du spionspenning og 80-tallspolitikk, er dette serien for deg. Men den er interessant for resten også. Sesong 4 kommer neste år.

I AKSJON: Keri Russell som Elizabeth Jennings i «The Americans». Foto: Craig Blankenhorn , Ap

«Fargo»: 2 sesonger på HBO Nordic og amerikansk iTunes

TV-versjonen av Coen-brødrenes genistrek av en film fra 1996 overrasket mange med hvor bra den fanget opp filmens snål-sjarmerende tone. Sesong 2 er faktisk enda bedre. Her går vi tilbake i tid og møter en ung Lou Solverson som prøver å komme til bunns i et etter hvert intrikat oppgjør mellom ulike narko-gjenger i Fargo-området på slutten av 70-tallet. Både Kirsten Dunst, Ted Danson og Patrick Wilson er blant forsterkningene.

UNG LOU: Patrick Wilson som Lou Solverson i 1979. Foto: , HBO Nordic

Stor test: De beste strømmetjenestene.

«Marvel’s Agent Carter»: 1 sesong på Netflix, 2 kommer på amerikansk iTunes 19. januar.

«Agent Carter» føyer seg inn i rekken av Marvels superhelt-gjenopplivninger de siste årene, til tross for at Peggy Carter ikke har superkrefter, men er en veltrent superagent. Serien er lagt til tiden etter 2. verdenskrig, hvor Carters mannlige etterretningskolleger ser henne som en sekretær, samtidig som hun må bruke alle agent-triks i boka for å renvaske vennen Howard Stark. Liker du 40-tallet, mørk krim, glamorøs action, og gjesteopptredener fra Marvel-figurer, er dette serien for deg.

TREFFSIKKER: Hayley Atwell som Peggy Carter i «Agent Carter». Foto: Kelsey Mcneal , Ap

«Marvel's Jessica Jones»: 1 sesong på Netflix

Mens vi er inne på Marvel-serier, bør den nye fra Netflix nevnes. «Jessica Jones» er en utypisk superhelt-serie med Krysten Ritter i tittelrollen som den alkoholiserte privatdetektiven med en helt liten grisefarm av svin på skogen. Selve superhelt-aspektet, hovedsakelig at Jones er ektremt sterk og kan hoppe høyt, er nedtonet. Det er mysteriene som står i fokus når hun forsøker å stoppe den manipulative erkeskurken Kilgrave (spilt av «Doctor Who»- og «Broadchurch»-David Tennant) som terroriserer unge kvinner.

HARDHENDT: Jessica Jones (Krysten Ritter, t.h.) er ikke spesielt fintfølende i omgangen med andre mennesker. Her har hun Robyn, spilt av Colby Mifine, i et fast grep. Foto: , Netflix

«Mr. Robot»: Amerikansk iTunes

Første episode om hackeren Elliot drar deg inn i serien med nær hypnotisk kraft. Episoden er regissert av «Menn som hater kvinner»-regissør Niels Arden Oplev, som understreker seriens drømmelignende aspekter og holder deg stadig gjettende om hva som virkelig skjer. Serieskaper Sam Esmail styrer seerne videre gjennom et nett av hacking, cyberterrorisme, kommersielle krefter, paranoia, dop og angst. En serie som er spennende også for oss som ikke skjønner DOS-referanser.

SKUESPILLERNE: Christian Slater, Carly Chaikin, Portia Doubleday og Rami Malek i oktober. Foto: Rommel Demano , Afp

Stor TV-guide: Julens TV-anbefalinger (publiseres 23.12).

«Togetherness»: Sesong 1, HBO Nordic

En smart og til tider ganske mørk komiserie om familieliv og forhold. Serien handler om småbarnsforeldrene Brett og Michelle i Los Angeles, som får ytterligere komplikasjoner i livet når hennes søster Tina og hans bestevenn Alex etter tur havner under deres tak. Underholdende for alle, muligens spesielt for småbarnsforeldre. Sesong 2 kommer neste år.

MOTVILLIGE STRANDLØVER: Amanda Peet, Melanie Lynskey, Mark Duplass og Steve Zissis på stranda i Los Angeles. Foto: , HBO

«Deadwood»: 3 sesonger på HBO Nordic og på amerikanske iTunes

Det er fremdeles et mysterium for meg hvorfor det ikke ble flere enn tre sesonger av denne strålende westernserien. «Deadwood» er både lystig, dyster og brutal, og kan skryte av en utsøkt sammensatt skuespillerstall. Handlingen er lagt til Deadwood i South Dakota på 1870-tallet, og blir besøkt av en lang rekke historiske personer, som Wild Bill Hickok, George Hearst og Calamity Jane. En serie både for historieinteresserte og seere med sans for rå brutalitet.

RIVALER: Timothy Olyphant som sheriff Seth Bullock og Ian McShane som skurken Al Swearengen. Foto: , CBS

«Game of Thrones»: Bilder kan ha gitt svaret på det store Jon Snow-spørsmålet.

«Bloodline»: 1 sesong på Netflix

En serie fra skaperne av «Damages». Handlingen er lagt til varme Florida Keys, men det er mørke familiehemmeligheter som skygger for solstrålene i det som ser ut til å være en familiehistorie om fire søsken. Kontrasten mellom solfylt idyll og iskalde traumer gjør serien ekstra skarp, og det er både spennende og smertefullt å se plottet folde seg ut. Sissy Spacek, Ben Mendelssohn og Sam Shepard er blant skuespillerne vi får se kjempe med Rayburn-familiens hemmeligheter. Sesong 2 kommer neste år.

BRØDRE I BLODET: Brødrene Danny og Roy Rayburn, spilt av Ben Mendelsohn og Kyle Chandler. Foto: , Netflix

«Kingdom»: 2 sesonger på TV 2 Sumo og amerikansk iTunes

Amerikansk serie fra MMA-kampsportmiljøet. Frank Grillo spiller den tidligere mesteren Alvey Kulina som driver sitt eget treningssenter sammen med kjæresten Lisa. Han forsøker å holde det rusfritt, men møter motstand både fra vennen Ryan (Matt Lauria) som nylig har sluppet ut av fengsel, og fra sønnene Nate (Nick Jonas) og Jay (Jonathan Tucker). En serie for både dem som liker familiedrama og for de mer kampsportinteresserte.

Hvilke serier er dine favoritter? Foreslå dem gjerne i kommentarfeltet under!

VENDER TILBAKE: Matt Lauria som Ryan Wheeler, som prøver å få karrieren på beina igjen etter et fengselsopphold. Foto: , TV 2

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder