«Mammon»-Iben: – Det er fortsatt jeg som tar bildene når folk stopper Jakob.

Det vanskelige skuespiller-valget ** Inspireres av kjæresten Jakob Oftebro ** Humor i lettkledd-scener

Før kjente skuespiller Iben Akerlie (27) kameraet brenne på kroppen. Nå synes hun det er grusomt ikke å jobbe.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I løpet av det siste halvåret har hun vært å se som band-frontfigur i «Dryads – Girls Don’t Cry», som spinnvill blogger i TV-serien «Hæsjtægg», og vært nominert til kortfilmpris i Danmark. Nå spiller Iben Akerlie, som er kjæresten til Jakob Oftebro, statsminister-datter i sesong to av «Mammon».

Les mer: Drap på VG-journalist sentralt i nye «Mammon».

– Jeg var gjennom tre eller fire castingrunder som var ganske lange og harde. Jeg føler jeg kjempet ganske hardt for den rollen, og da er det desto mer givende å få den, sier hun til VG.

Les også: VG anmelder «Mammon»

Men det tok tid før hun fikk vite akkurat det.

– Det gikk over et halvt år. Hvis man har veldig lyst på rollen er det litt uutholdelig. Men det var en sommerferie i mellom der, det handlet ikke bare om at jeg ble satt på pinebenken, understreker hun og ler.

– «Wow»-opplevelse

Ifølge Akerlie er Trond Espen Seim, som spiller statsministeren i serien, en fyr det er morsomt å være på jobb med.

Trond Espen Seim: Tok skjegget for statsminister-rolle.

– Han er veldig leken og åpen, forsikrer hun og fortsetter:

– Han er en veldig flink medskuespiller, og veldig omsorgsfull, også ut over det som forventes. Han passet på at jeg fikk den støtten og hjelpen jeg trengte. Det var, om ikke et far-datter-forhold, et slags mentorforhold. Jeg håper jeg også kommer dit en dag at jeg kan gi tilbake på den måten han støttet meg!

FAR OG DATTER: Trond Esepn Seim som statsminister Woll, sammen med Amelia, spilt av Iben Akerlie. Foto: , NRK

For å kunne fremstå som en politisk engasjert tenåring oppvokst med politikken, dro Akerlie til Stortinget for å gjøre research.

– Da jeg leste «Mammon»-manuset syntes jeg det var veldig snedig gjort, og det blandet veldig mye emosjon og intriger inn i politikken. Når jeg ser «Borgen» har jeg tenkt at det bare er sånn på film, men når man snakker med folk som faktisk er i politikken, og hører hvor ekstremt mye personlighet og hvem du er har å si i den verdenen... Det var ikke åpenbart for meg i det hele tatt, så å få det konstatert, var en «wow»-opplevelse, samtidig som det ga mening.

«Victoria»-Iben: – Var ulykkelig forelsket hele ungdomstiden.

Spiller tenåring

Rollen som Amelia i «Mammon» er den fjerde tenåringsrollen 27-åringen gjør på film og TV.

– Hva er det med deg og yngre roller?

– Jeg tror det har noe med hvordan ansiktet mitt ser ut, som gjør at jeg kan se litt yngre ut. Så er det visst ungdom jeg er veldig god til å spille. Jeg har et eller annet tenåringsaktig ved meg jeg ikke blir kvitt sier hun og ler.

Ifølge Akerlie blir hun ofte tatt for å ha en ubestemmelig alder.

– Folk sier de ikke kan se på meg om jeg er 21 eller 28. Jeg tenker man som skuespiller har et godt utgangspunkt om man kan vippe begge veier, men det er kanskje på det siste nå at jeg kan spille tenåring.

SKUESPILLERPAR: Iben Akerlie og Jakob Oftebro på Filmfestivalen i Haugesund i august. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

Gjennombruddet kom med tittelrollen i Torunn Lians filmatisering av «Victoria» i 2013, der hun spilte mot Jakob Oftebro, som hun nå er kjæreste med.

I et intervju med VG i februar det året, var Akerlie usikker på om hun skulle satse på videre skuespillerkarriere eller ikke. Men allerede i april fikk hun rollen i «Dryads», noe som hjalp henne å ta valget.

Akerlie om rollen: – En breial og ufin type.

– Det var en veldig lang død-periode etter at jeg hadde laget «Victoria», hvor jeg begynte på Blindern igjen og virkelig ikke visste helt hva jeg ville med livet. Det var ikke noen depresjon eller noe sånt, det var bare at jeg ikke visste hva jeg ville velge. Inntil da hadde jeg hatt røtter på universitetet og hatt det veldig bra med det, men samtidig hatt en veldig fin erfaring med å lage «Victoria», forteller hun og fortsetter:

– Det var et veldig vanskelig valg å ta. Det tok meg ganske lang tid å skjønne at jeg måtte ta et valg, og så å ta det valget. Og etter at du har tatt valget om å bli skuespiller, er det også en ganske treg prosess å være i den bransjen.

Iben smiler. Hun erklærer seg «veldig, veldig heldig» som har hatt mulighet til å kombinere film- og TV-jobbing med å jobbe litt som spesialpedagog.

– Det er først nå i høst det har vært sånn «bom – dødtid». Da har jeg kjent på lediggang og tenkt «gud, skal jeg venne meg til dette her, det er jo helt grusomt». Så først erfarte jeg at det er veldig hardt å lage film og TV, og nå har jeg erfart at det også er veldig hardt å få de jobbene. Det kommer «realitetssjekker» hele tiden. Samtidig føler jeg jeg har vært veldig heldig, understreker hun.

– Hjelper det da å ha en kjæreste som også er skuespiller og har vært gjennom den kverna?

– Han er ekstremt hardtarbeidende, så det er klart at det er inspirerende. Da holder man hjulene i gang, sier hun.

Les mer: Kjæresteparet Akerlie og Oftebro i samme serie.

– Humor rundt kropp

Med mer erfaring som skuespiller, har hun også fått et litt annet forhold til filmkameraet. I 2013 fortalte hun VG at hun syntes det var ubehagelig å stå foran kameraet, samtidig som det var en drivkraft for å levere.

– Det føler jeg erfaringen har eliminert. Jeg husker det veldig tydelig fra «Victoria»-perioden, men også at det svant hen. Akkurat det å ha kameraet på seg kunne føles brennende før, men det har jeg ikke noe følelse av nå.

SOM BLOGGER: Akerlie som bloggeren Thale i «Hæsjtægg» på TV 2. Foto: , ANTI TV/TV 2

Hun er fortsatt ubekvem med fotokameraer, men å spille den ofte lettkledde bloggeren Thale i «Hæsjtægg», som lagde video-leksjoner av typen «How to get stiff nipples all day long», trivdes hun med.

– Det blir bare veldig mye humor i det. Jeg har et helt crew på andre siden av kameraet som holder på å le seg i hjel. Det blir på ingen måte seksuelt eller provoserende, det blir komisk og keitete og helt sprøtt. Og sånn var det å spille inn også. Det blir veldig mye humor rundt kropp, uten at det blir på bekostning av kroppen. Den balansen liker jeg, fastslår Akerlie, og legger til med et smil:

– Men hun er jo helt spinnvill, den rollefiguren. Sammenlignet med hvor mye film vi har, er «Hæsjtægg» klippet veldig ned, så det har vært noen sjokkerende øyeblikk som ikke har kommet med. Det var ekstremt morsomt å lage.

Oftebro om Øigarden i «Mammon»: – Vi er litt Hardy-pappa og Hardy-gutt.

– Beskyldt for nykker

– Du har også fortalt at du følte et fysisk ubehag av å ta plass, og når har du spilt flere roller som tar mye plass. Hvordan ser du på det nå?

– Jeg synes det er en fysisk påkjenning å være sint og snakke høyt og være utagerende på den måten. Og selv om jeg spiller de rollene, føler jeg ikke at jeg tar mye plass på settet, sier skuespilleren før hun legger til:

– Det må jo andre bedømme. Men kanskje spesielt om du har en utagerende rolle, prøver du virkelig å tone ned når du står i kaffekøen. Jeg har blitt beskyldt for å ha noen nykker, som når du plutselig ikke merker at noen kler på deg. Du har blitt så vant til en helt absurd oppvartning, at du bare strekker ut en arm – og må ta deg i det.

I MAMMON: I front statsminister Michael Woll (Trond Espen Seim), med f. v.: kunnskapsministeren (Bjarte Hjelmeland) datteren Amelia (Iben Akerli), rådgiverne Johs Hansen (Anders Danielsen Lie) og Inger Marie (Anna Bache-Wiig). Foto: Glenn Meling , NRK

På spørsmål om hvordan hun vil beskrive det siste året, sier Akerlie:

– Fra sommeren 2014 til sommeren 2015 har det vært et veldig bra år. Nå har det gått slag i slag, men etter «Mammon» kommer det nok en lang periode hvor man kanskje ikke ser meg så mye, for sånn er det jo. Men jeg har vært veldig privilegert det siste halvannet året!

– Merker du at du er blitt mer synlig, når du er ute blant folk?


– Jeg føler ikke at folk kjenner meg igjen, det er i så fall folk innad i bransjen. De kommer i hvert fall ikke bort til meg. Det er fortsatt jeg som tar bildene når folk stopper Jakob, sier hun og ler.

– I fjor sa du til Dagbladet at du regnet med å måtte leve lenge i skyggen av Jakob Oftebro. Hva tenker du om det nå?

Har du lest? Iben kapret «Norges mest sexy mann».

– Det er en posisjon jeg gledelig tar. Det kan være litt ork med presse og intervjuer og bilder. Noen ganger tenker jeg det hadde holdt med én i familien som var skuespiller. Men jeg klager ikke på det! Det er en veldig nødvendig del av det man driver med, sier hun og utdyper:

– Det er jo ikke slik at jeg lever i skyggen av Jakob på privaten, ei heller er det et mål i forholdet vårt å være mest synlig. Det er en del av jobben, som også følger av type arbeid man gjør og hvor man er i karrieren. Generelt sett kan jeg si at vi har et sunt skille mellom jobb og hjemme, selv om vi arbeider med samme ting.

– Hva håper du skjer i 2016?

– Jeg ønsker meg jobb. Jeg håper på noen kule prosjekter! Reise og jobb i god kombinasjon, skal jeg jobbe for.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder