HØSTKLAR TIL HEST: Aksel Hennie som løytnant Erling Riiser i «Nobel» som kommer 25. september. Foto: Erik Evjen Monster/NRK

Hennie og hester i NRK-høsten

Krigsdrama fra samtiden og heste-reality er blant programmene som traver inn i gullrekka på NRK denne høsten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fredag formiddag la statskanalen fram sin programmeny for høsten, og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen innledet høstlanseringen på Marienlyst med å si:

– Vi har denne lanseringen for å melde at vi har mer å melde enn «Skam».

Han lovet videre at denne høsten vil NRK gjøre mer av innholdet sitt tilgjengelig digitalt, og at nye serier vi legges ut på NRK TV-spilleren før de sendes lineært.

Bakgrunn: Hennie fikk hovedrollen i nytt krigsdrama.

Fra før av var det kjent at vi får storsatsingen «Nobel», med en rekke kjente norske og utenlandske skuespillere i rollene, i slutten av september.

Trente tre timer daglig for rollen

Aksel Hennie har tidligere fortalt til VG at han trente med spesialsoldater for å forberede seg til rollen som løytnant Erling Riiser. Fredag forteller han at to daglige økter på halvannen time måtte til for å nå riktig form som operativ soldat.

– Det er en tidligere FSK-operatør som har vært med og preppet oss. Han er blant de mest trente menneskene jeg vet om, sier Hennie.

Har du lest: Aksel Hennie trener med spesialsoldater.

Han medgir at han også bli «gal i hodet» av å ha et så enormt fokus på kropp og trening for en rolle.

– Å ha et så usunt forhold til kropp og diett blir du farget av. Når målet er å bli så stor og sterk som mulig, er det uoppnåelig: Det vil alltid være noen større og sterkere, sier skuespilleren, som for tiden holder på å gå ned i vekt for en rolle.

Les også: Slik blir seriehøsten 2016.

Stumme om «Skam»

NY SESONG: Jonas (t.v.), spilt av Marlon Langeland, og Isak, spilt av Tarjei Sandvik Moe i en tidligere sesong. Foto: NRK

Store forventninger er også knyttet til når ungdomsserien «Skam», NRKs største nettsuksess noensinne, kommer tilbake på skjermen med sin tredje sesong, noe rikskanalen ikke ville røpe noe om på dagens lansering.

Mer om «Skam»: NRK letter ikke på «Skam»-sløret.

På humorsiden får vi blant annet et skråblikk på vikingtiden med «Vikingane, en serie produsent Anders Tangen har kalt «en krysning mellom «Monty Python» og «Game of Thrones»». «Vikingane» er en komiserie fra år 790 med blant annet Nils Jørgen Kaalstad, Trond Fausa Aurvåg, Kåre Conradi og Silje Torp.

«VIKINGANE»: Fra venstre til høyre: Silje Torp (Frøya), Mads Jørgensen (Viljar), Jon Øigarden (Jarl Varg), Nils Jørgen Kaalstad (Arvid), Mariann Saastad Ottesen (Hildur), Henrik Mestad (Høvding Olav), Mikkel Bratt Silset (Ragnar), Kristine Riis (Liv), Kåre Conradi (Orm), Øystein Martinsen (Kark) og Trond Fausa Aurvåg (Rufus). Foto: Glenn Meling/Finn Erik Johannessen NRK

Les mer: Stjernespekket storsatsing fra NRK.

– Det var veldig gøy å spille inn. Noen av oss måtte lære å skyte med pil og bue og å svinge tunge sverd i kampscener, forteller Torp.

Faktisk svingte hun sverdene så heftig i rollen som Frøya at hun pådro seg en «sverdalbue».

Hun og Trond Fausa Aurvåg forteller at serien er full av drøy humor, men samtidig la stor vekt på å være historisk korrekt.

Har du lest: «Skam» sesong 3 blir uten William.

Fra miljøsvin til miljøvennlig

På den mer miljøbevisste siden, får vi Live Nelviks nye program, «Live redder verden. Litt», der hun utforsker hvordan vi kan få mer bærekraftige liv.

– Det å gå fra å være et miljøsvin, for jeg var virkelig det, til å bli miljøvennlig, er ekstremt krevende, forteller Nelvik.

Hun fikk heller ikke vervet mannen Tore Sagen til å samarbeide på prosjektet:

– Tore var på ingen måte med, noe som på ingen måte gjorde jobben noe lettere, sier Live.

Derfor slutter han: Thomas Hayes om livet som «Skam-William» (VG+)

Også Hasse Hope og Erik Solbakken, som ledet høstlanseringen, forteller at de har en ny humorserie på gang som angivelig har premiere om fem uker - men så langt har de hverken programtittel eller noen ferdig klipp klart.

Dette kommer også på NRK i høst:

«Ku’damm 56»: Tysk TV-serie om 50-tallet, kommer søndag 21. august.

«Bedrag»: Dansk krimserie med Nikolaj Lie Kaas, kommer mandag 22. august.

«Ut av skapet»: Norsk dokumentarserie om unge skeive på vei ut av skapet, som bor sammen i et bofellesskap. Kommer 22. august.

TYSK NOSTALGI: Caterina Schöllack (Claudia Michelsen) med sine døtre Eva (Emilia Schüle, v.), Monika (Sonja Gerhardt) og Helga (Maria Ehrich) hjemme hos seg selv i «Ku'damm 56». Foto: Stefan Erhard UFA FICTION

«Draumehuset»: Norsk livsstilsserie, kommer 22. august.

«Når kjemien stemmer»: Ny norsk reality der man bruker sansetester for å finne den rette. Kommer 25. august.

«Live redder verden. Litt»: Ny serie der Live Nelvik utforsker hvordan hun kan gjøre hverdagen mer bærekraftig. Kommer 25. august.

«Det store spranget»: Ny realitykonkurranse i gullrekka, der seks hestejenter kniver om å lære opp fedrene til å bli en best mulig rytter. Kommer 26. august.

NY I GULLRKKA: Deltakerne i heste-realityen «Det store spranget»: F.v. Amanda og Sune Hansen, Helene og Espen Winther, Marit og Kjell Enberget, Aurora og Marcel van der Velpen, Hedda Hansson Rudi og Einar Rudi, Elise Englund Berge og Stian Berge. Foto: Hans Olav Forsang NRK

«Nytt på nytt» sesongpremiere, kommer 26. august.

«Stjernekamp» sesong 5, kommer 27. august

«Lindmo» sesongpremiere, kommer 27. august

«Side om side» sesong 4, kommer 27. august.

«O.J. Simpson - Made in America»: dokumentarserie fra ESPN, kommer på NRK2 29. august (og alle 5 episodene legges ut på NRK TV)

«Maigret»: Britisk krimdrama fra ITV med Rowan Atkinson, kommer til 2. september. Enkeltstående episoder.

«NOBEL»: Aksel Hennie som Erling Riiser og Tuva Novotny som kona Johanne. Foto: Eirik Evjen Monster/NRK

«London Spy»: BBC-krim med Ben Winshaw, kommer 8. september.

«Skavlan» er tilbake 9. september.

«QuizDan»: ny versjon i sesong 3 kommer 11. september.

«Nobel»: Norsk nåtidig krigsdrama fra Norges medvirkning i Afghanistan. Kommer 25. september.

NY NORDISK KRIM: Fire av de mest sentrale skuespillerne i «Midnattssol»: f.v Peter Stormare (advokat Burlin), Leila Bekthi (etterforsker Kahina Zadi), Gustaf Hammarsten (Anders) og Richard Ulfsãter (helikopterpiloten Thor). Foto: Ulrika Malm SVT/Nice Drama/Canal+

«Midnattsol»: Svensk spenningsserie med Peter Stormare, kommer i oktober.

«Vikingane»: Norsk humordrama, kommer tentativt oktober.

BRØDRE PÅ BYEN: I første episode av «BroShow» sjekker Aon Naqva, Abiel Tesfai og Mikkel Niva hvordan det er å være på begge sider av loven, kriminell eller politi. Foto: Hans-petter Skolsegg NRK

«BroShow»: Et urbant talkshow der Abiel Tesfai, Aon Naqva og Mikkel Niva utforsker blant annet om man kan si ordet «neger» og om man kan lukte hvor folk kommer fra. Kommer på NRK TV i oktober.

«Beat for beat», ny sesong emd Atle Pettersen, kommer 28. oktober.

«Line dater Norge»: Line Elvsåshagen ber følgerne sine på sosiale medier om hjelp til å finne den store kjærligheten. Kommer på NRK TV i oktober.

«Victoria»: Britisk kostymedrama om dronning Victoria, kommer i november.

HISTORISK DRAMA: Jenna Coleman har hovedrollen i kostymedramaet om dronning Victoria. Foto: - ITV Global Entertainment

«Monsen på villspor», ny sesong kommer sent i høst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder