PLATESELSKAP: Bobby Canavale, Ray Romano, Olivia Wilde og Birgitte Hjort Sørensen er blant skuespillerne i Martin Scorsese og Mick Jaggers nye TV-serie, «Vinyl». Foto: , HBO Nordic

TV-anmeldelse: Scorseses «Vinyl»

Brautende bransjekalas

Gamle Scorsese-sanger om igjen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 4 prikker

TV-PREMIERE: «Vinyl».

Dramaserie i åtte deler.

Premiere på HBO Nordic 15. februar.

Regi: Martin Scorsese m.fl. Med: Bobby Cannavale, Olivia Wilde, Ray Romano, Emily Tremaine.

Jeg har ofte drømt om å klare å gjenskape følelsen man fikk da man så «Goodfellas» for første gang. Jeg kan ikke vite, men jeg er ganske sikker på at Martin Scorsese også mange ganger har drømt om å gjenskape følelsen han fikk da han lagde «Goodfellas».

EKTEPAR: Bobby Canavale som Richie Finestra og Olivia Wilde som kona Devon. Foto: , HBO Nordic

Både «Casino» og «The Wolf of Wall Street» fulgte trygt i kjølvannet, og med piloten for TV-serien «Vinyl» er Scorsese i gang med å sveive i gang den gamle grammofonen enda en gang. Litt diggbart, men litt trøttende også, spesielt dersom du mener filmhistorien allerede har nok mannsjåvinistiske skrytepaver som sier «fuck» i hver setning.

Det er lett å forstå at den gamle mesteren droppet iskulde i Oslo og «Snømannen» fremfor skitne, dopbefengte, farlige New York anno 1973. Miljøskildringene er superbe, «Vinyl» er «Mad Men»s breiale, utspjåka fetter.

Vi møter en nedkjørt Richie Finestra i det han er i ferd med å «score» kokain i en lurvete bakgate før han ramler inn på konsert med protopunkerne New York Dolls (sjekk den David Johansen-kopien!). Finestra er sjef for American Century. Han har ikke hatt en hit på lenge, han er i ferd med å selge ut til Tyskland, og han har kanskje fått signaturen til Led Zeppelin (se opp for klin gærne managere og overdreven cockney-dialekt!). Her er vi ved et av de diggbare trekkene ved «Vinyl»: Høyst reelle band artister og band fra rockhistorien mikses med band som kunne holdt på eller vært i støpeskjeen på den tiden.

HVER SIN SIDE AV BORDET: Juno Temple spiller den ambisiøse kontordamen Jamie Vine i plateselskapet American Century. Hun finner tonen med rockeren Kip Stevens, frontfigur i punkbandet The Nasty Bits. Stevens spilles av Mick Jagger sønn, James Jagger. Foto: , HBO Nordic

I piloten stifter vi bekjentskap med The Nasty Bits, et band som lydmessig kan minne om Ramones og Undertones, med en karismatisk britisk frontfigur som gir Sid Vicious-vibber. I tilbakeblikk treffer vi Richie da karrieren tok fart ti år tidligere, og han fant blues-helten Lester Grimes. Og det er her «Vinyl» begynner å bli ordentlig spennende og vi for alvor blir nysgjerrige på Richie Finestra.

Samtidig, i 1973 igjen, fem dager forut for dophandelen i åpningsscenen har Finestra havnet i alvorlig trøbbel. Serien får et krimplot på si’ og «dette må jeg se»-knappen skrus for alvor på.

Han pøser kanskje på og formulerer ting hakket for karikert innimellom, men å lage knalltøff, effektiv underholdning, dét kan fortsatt Scorsese.

ØYSTEIN DAVID JOHANSEN

OBS: Anmeldelsen er basert på den to timer lange pilot-episoden regissert av Martin Scorsese.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder