ANDREPLASSENE: Jan Rudi Bendiksen, Ann Kristin Loraas og Magnus Røberg tapte på målstreken i sine sesonger. Foto:,TV 2

Slik kan Farmen-semifinalistene unngå den bitre 2. plassen

Følg VGs direktesending fra «Farmen»-finalefesten fra rundt kl. 18.30

De satset alt, men tapte på målstreken. Her er «Farmen»-sølvvinnernes beste råd til årets semifinalister.

  • Felicia Alvsing
  • Kristine Hellem Aanstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I kveld skal det kåres en vinner av «Farmen», og de tre gjenværende deltagerne skal gjennom flere konkurranser for å forsøke å sikre seg en plass i søndagens finale. I ni sesonger har mange forsøkt å gjøre det samme, og her gir andreplassene sine råd til årets finalister.

VG går live fra «Farmen»-finalefesten cirka klokken 18.30.Se sendingen her!

Sesong 1 – 2001

Den første sesongen av «Farmen» fant sted på Rime gård i Flå, Hallingdal. Finalen sto mellom Gaute Grøtta Grav og Ronny Edvardsen – en kamp som Edvardsen tapte.

Ronny Edvardsen. Foto:Knut Falch,NTB scanpix

– Først og fremst vil jeg bare si til deltakerne at de må nyte finaleplassen! Det er tross alt det de har slitt i flere uker for å oppnå. Jeg husker selv at jeg var så sliten den siste uken at det var vanskelig å fokusere og forberede seg til en finale.

Edvardsen skulle ønske at han hadde lest seg mer opp til kunnskapskonkurransen.

– Jeg skulle ønske jeg leste mer teori, og vært tryggeri ettersom «quiz» var finaleoppgaven. Å skulle gå «hode til hode» mot gårdsgutten Gaute Grøtta Grav i finalen var tøft, og når vi fikk vite hva finalen bestod i, innså jeg at det ville bli vanskelig å slå ham.

Selv har han ikke sett på årets sesong - og svaret på hvem han håper vinner blir derfor enkelt:

– Jeg heier på vinneren - og enda mer på nummer to, siden jeg selv ble nummer to.

Sesong 2 - 2003

I den andre sesongen av «Farmen» ble serien spilt inn på Horsevika på Grytøya i Bjarkøy kommune i Troms. I finalen var det Bjørn Tore Bekkeli og Aslaug Moi Frøysnes som kjempet om førsteplassen. En kamp Frøysnes tapte.

Aslaug Moi Frøysnes Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

 – Den siste uken var heftig for vi måtte passe gården en dag helt alene. Det var mange oppgaver, matlaging og spørsmål som ble stilt. Når man er inne i finaleuken har man ikke så mye å stille opp med hvis man har oppført seg dårlig. I slutten av dette spillet er det viktig at man har skapt seg gode relasjoner til de tidligere deltakerne - i alle fall var det det da jeg var med i 2003.

Frøysnes forteller at det er viktig å repetere det man har lært i tidligere oppgaver i løpet av sesongen.

– Det er ekstremt lurt å trene seg opp på det man har blitt testet i før. Jeg husker jeg fant ut like før finalen at jeg måtte ha en jakke med store lommer og hvordan man burde slå med hammeren for å få best resultat.

VG+:«Farmen»-deltakerne om semifinalistenes styrker og svakheter

Sølvvinneren fra 2003 har fulgt med på årets «Farmen»-sesong, men synes det er vanskelig å plukke ut en soleklar favoritt.

– Jeg heiet egentlig på Alina, men nå som hun er ute, er det nok Finn Olav som fortjener å få vinnertittelen.

Sesong 4 - 2007

Astrid K. Mjøsund, nå Eide, var 25 år da hun deltok på Farmen i 2007. Foto:TV 2,

Da den fjerde sesongen av «Farmen» rullet over norske TV-skjermer var det Mikkel Isak Eira og Astrid K. Mjøsund, nå Astrid Eide, som konkurrerte mot hverandre i sesongfinalen. Innspillingen skjedde på Fredheim gård i Ny-Hellesund i Søgne i Vest-Agder, og det var Eide som trakk det korteste strådet i kampen.

– Det viktigste jeg gjorde den siste uken var å ha fokus på hver enkelt dag. Man vet aldri hva som kommer, og man kan skremme seg selv for mye med å tenke på alle utfordringene man kan få. Derfor er tipset mitt: Ta en dag av gangen.

Eide har bare fulgt med sporadisk på de siste sesongene av «Farmen», men årets er et unntak:

– Det er veldig underholdende! Man blir både frustrert, irritert og fasinert. Jeg må nok si at Finn Olav har gjort en veldig god figur. Han har vist en tålmodighet og en taktikk som overgår de fleste. Han har vært en liten luring, så jeg håper han vinner.

Sesong 5 - 2008

I den femte sesongen av «Farmen» bodde deltakerne på Bøensætre i Aremark kommune i Østfold. Finalen sto mellom Silje Hvarnes, og Ann Kristin Loraas. En kamp Loraas tapte.

– Når jeg var i finalen så var jeg så utrolig fornøyd med bare det, og fokuset mitt var på at jeg snart skulle få ringe hjem, spise masse god mat og en fest som lå rett rundt hjørnet. Så rådet mitt er vel på ha hodet på plass, og riktig fokus. De burde tenke seg godt om før de svarer, og prøve å være der i øyeblikket.

– Og så må de bare gi jernet, ler hun.

Linn Hege Andersen. Foto:,TV 2

Sesong 6 - 2010

I den sjette sesongen av «Farmen» var innspillingen lagt til Tranøya utenfor Vallersund på Trøndelagskysten. I finalen var det Leif Birger Mækinen som stakk av med seieren foran Linn Hege Andersen.

VG har vært i kontakt med Andersen som for tiden er i Jamaica, og har derfor ikke sett årets sesong.

Sesong 7 - 2011

I den syvende sesongen av «Farmen» bodde deltakerne på gården Storøy, i Telemark. Der trakk TommyRodahl det lengste strået, mens Jan Rudi Bendiksen ble slått på målstreken.

– For min del var fokuset på topp når det nærmet seg finale – så rådet mitt er at selv om du er sliten, så må du holde konkurranseinstinktet på topp, og gi alt du har igjen av energi. Når du kommer til finalen er det kunnskap som er avgjørende, så de burde lese «Farmen»-boken de har, og pugge alt av ukesoppdrag og det de har lært.

Bendiksen har ikke sett alle episodene i årets sesong, men har likevel funnet en favoritt.

– Finn Olav har vunnet tre tvekamper på rad, og har jobbet fra dag én. Han virker som en som fortjener å vinne, sier han.

Joar Søhoel. Foto:,TV 2

Sesong 8 – 2012

I den åttende sesongen hadde «Farmen» flyttet seg til Oppland, og Nordre Landmark gård. Finalen for to år siden sto mellom Ingvild Thygesen og Joar Søhoel, som endte med å tape finalen.

– Jeg anbefaler dem ikke å bruke alt for mye tid på gårdsboken. Jeg sov ikke de siste tre døgnene før finalen, fordi jeg leste i boken. Men når vi kom til finalen så var det ikke et eneste spørsmål fra boken, så jeg burde nok heller prioritert å sove litt mer.

– Og så må de jo ta ut den siste energien. Det gjør jo alle når det er siste uken, og selv om folk var slitne så er det utrolig hva man klarer å hente frem mot slutten.

Søhoel har sett store deler av slutten på årets sesong, og han hadde som Bendiksen lagt pengene på Finn Olav Odde.

– Finn er jo folkets favoritt. Han står på, og er en veldig ærlig person. Det er så mye godt i Finn, og jeg unner ham seieren.

Sesong 9 – 2013

I fjor bodde deltakerne på Berli Gård på Langvik i Grimstad, og i finalen møttes kompisene Morten Heggdal og Magnus Røberg. Det var til slutt Heggdal som stakk av med seieren.

Det har ikke lyktes VG å få en kommentar fra Røberg.

ÅRETS DELTAKERE: Bak fra venstre: Sol Maja Otterstad, Frank Tore Anniksdal, Ørjan Hult, Finn Olav Odde (i finaleuken), Alina Vassnes, Olav Harald Ulstein (i finaleuken), Malin Vassnes, programleder Gaute Grøtta Grav. Midten fra venstre: Daniel Godø, Bjørn Egil Mogenstad, Magnus Melkeraaen, Charlotte Thøgersen (i finaleuken) og Hilde Ostad (i finaleuken). Foran fra venstre: Magnhild Vik (i finaleuken) og Stine Sørum (i finaleuken). Foto:Rolf-Ørjan Høgset,

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder