«Kampen om tungtvannet»-skuespillernes egne bilder

Det er klart at den fem måneder lange innspillingen av  «Kampen om tungtvannet» etterlater noen gode minner. Her er skuespillernes egne behind-the-scenes-bilder.

 • Felicia Alvsing

Artikkelen er over fem år gammel

«Kampen om tungtvannet» er blitt en stor suksess for NRK, og ligger an til å bli den mest sette dramaserien statskanalen har vist. De første fem episodene ble i gjennomsnitt sett av 1,272,800 seere.

I fire uker har TV-seerne fulgt sabotørenes kamp om tungtvannet, i serien som tok skuespillerne med til både Praha, Oslo og Rjukan i Telemark. Under de fem månedene de spilte inn serien til 70 millioner jobbet de hardt – men de hadde det også gøy mellom slagene. Det tyder i hvert fall behind-the-scenes-bildene VG har fått av skuespillerne på.

VG+: Fikk hjelp av sabotørheltens enke(krever innlogging)

Sabotør Eirik Evjen jobber til daglig som fotograf, noe han under innspillingen av NRK-serien fikk bruk for. Han tok mange bilder både før og under innspillingen, og deler gledelig med bildene sine med VGs lesere.

Rett etter pressekonferansen i Oslo, hvor skuespillerne ble presentert som de ulike tungtvannsheltene, ble skuespillerne satt på en buss og sendt til Notodden på bootcamp. Her skulle de for det første være uten moderne teknologi i tre dager – og i tillegg skulle de få kjennskap til historie, få militær grunnopplæring med treningsopplegg samt våpenopplæring. I tillegg fikk gjengen gå den samme ruten som tungtvannssabotørene gjorde i 1943.

Store deler av innspillingen skjedde i Praha, bortsett fra scenene på Hardangervidda og scenene på Vemork-anlegget på Rjukan.

Evjen forteller at de under innspillingen av «Kampen om tungtvannet» hadde en del ventetid mellom scenene. Dødtiden ble ofte brukt til å spille sjakk, og et bilde av ham og Tobias Santelmann, som spiller Joachim Rønneberg i serien, i snøfonna med sjakkbrettet mellom seg er noe Evjen vil huske lenge. I løpet av innspilling spilte de to sikkert 50 runder sjakk, men kun denne ene gangen kunne Evjen gå seirende ut av duellen.

DUELL: Tobias Santelmann (tv) og Eirik Evjen spilte sikkert 50 runder sjakk sammen, uten at Evjen fikk vinne en eneste gangen. Denne runden, som ble dokumentert med et bilde, vant imidlertid Evjen. Foto:Per Olav Sørensen,

Seriens regissør, og fotograf av bildet over, Per Olav Sørensen la bildet ut på sin Facebook, og skrøt uhemmet av skuespillerne.

«Det jeg virkelig elsker når det kommer til norske skuespillere, er selvbeherskelsen. Uansett forhold, finner de alltid måter å gjøre det beste ut av det, uten unødvendig drama. For eksempel, imellom tagninger, laget de eget sjakkspill i 12 minusgrader».

VG+:Barna forteller: Slik var tungtvann-heltene(krever innlogging)

Med litt blod i pannen, og et stort smil om munnen annonserte seriens Leif Tronstad, Espen Klouman Høiner, at innspillingen var ferdig.

http://instagram.com/p/kjzwAGQMTf/

Flere bakombilder kan du se når NRK lørdag sender en dokumentar om innspillingen av «Kampen om tungtvannet», der Evjen har bidratt med mye bilder.

Siste episode av den kritikerroste serien kan du se søndag på NRK1.

Les også

 1. «Kampen om tungtvannet» slo egen rekord

  For to uker siden hadde NRK-serien «Kampen om tungtvannet» et av tidenes høyeste dramatall.
 2. Slik var virkelighetens tungtvannshelters tur over
  Hardangervidda

  Én måned fikk den fire mann store gruppen til å komme seg til Møsvann.
 3. Ordfører i tysk uniform skaper reaksjoner

  Flere i lokalmiljøet mener ordføreren i Hjartdal burde unngått rollen som tysk soldat i TV-serien «Kampen om…
 4. Øker fra episode til episode og setter nye seerrekorder: «Kampen om tungtvannet» herjer på TV-toppen

  Den norske dramaserien «Kampen om tungtvannet» får stadig flere seere. Søndag var det hele 1.319.

Mer om

 1. NRK

Flere artikler

 1. Slik var virkelighetens tungtvannshelters tur over
  Hardangervidda

 2. «Tungtvann»-kvinnene: Slik forberedte de seg

 3. Hennie fikk hovedrollen i NRKs nye krigsdrama

 4. Kjosås om Haukelid: Han gjorde som han fikk beskjed om

 5. «Kampen om tungtvannet»: Skuespillerne spår seertall

Fra andre aviser

 1. Travel på TV og teater

  Bergens Tidende
 2. Karrieren går i mange retninger

  Bergens Tidende
 3. Kampen om tungtvannet: Hva skjedde i virkeligheten?

  Aftenposten
 4. - Det var bikkjekaldt

  Fædrelandsvennen
 5. Kampen om tungtvannet slutter aldri å fascinere

  Aftenposten
 6. - Tungtvann-serien med grov historieforfalskning

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder