DEFINITIVT SLUTT: Fredag ble den aller siste episoden av «Lewis» vist på NRK1. Dermed er det også slutt for en kartakter som har eksistert på TV i nesten 30 år. Her er seriens hovedrolleinnehavere: Inspektør Lewis (Kevin Whately, t.v.) og hans medhjelper Hathaway (Laurence Fox).
DEFINITIVT SLUTT: Fredag ble den aller siste episoden av «Lewis» vist på NRK1. Dermed er det også slutt for en kartakter som har eksistert på TV i nesten 30 år. Her er seriens hovedrolleinnehavere: Inspektør Lewis (Kevin Whately, t.v.) og hans medhjelper Hathaway (Laurence Fox). Foto: Granada ,

I nesten 30 år har Kevin Whately vært Lewis på TV, men fredag var det definitivt slutt: Lewis tok farvel i all stillhet - skylder på Morse

TV

Fredag tok «Lewis» i all stillhet farvel med norske TV-seere. Etter 33 episoder er det definitivt slutt. Årsaken skal være hans gamle sjef.

Publisert: Oppdatert: 19.01.16 14:55

- Det er slutt. Nå har vi vist alle episodene av «Lewis». Mange av dem flere ganger, men unntak av de siste episodene, sier Trine Fossan, ansvarlig for innkjøp av dramaserier i NRK til VG. Sist fredag ble det aller, aller siste krimmysteriet med den sympatiske etterforskeren vist.

I nesten 30 år har Kevin Whately vært Robbie Lewis. Først gang i 1987, men da som assistent for og i «Morse» - en av 1980- og 1990-tallets mest legendariske engelske krimserier med avdøde John Thaw i tittelrollen.

Hun spillte Gina i «Med hjartet på rette staden» i 18 år

Siste episode av «Morse» ble vist i 2000 og i 2006, fire år etter at John Thaw døde av kreft i en alder av 60 år, kom Lewis tilbake på TV. Men denne gangen som inspektør med sin egen assistent. Men etter 30 år og 140 oppklarte mord, er det slutt.

- Det har vært en fantastisk reise. Men det har vært viktig for meg at «Lewis» ikke skulle overgå «Morse» som det også ble laget 33 episoder av, sier Kevin Whatley i et intervju med den engelske avisen Daily Mirror.

Trine Fossan forteller at «Lewis» ble første gang vist på norsk TV julen 2007. Etter det har han vært en hyppig NRK-gjest i såvel jul som påske og på andre årstider.

- Jeg tror ikke på noen måte at denne typen detektiver som seerne blir godt kjent med er gått ut på dato, sier Fossan.

Derrick: TV-detektiv med en oppklaringsprosent på nærmere 99 prosent.

502.000 seere tok farvel med «Lewis» på fredag. Han har vært mer populær blant kvinner enn blant menn. Snittallene for 2016 viser at 309.000 kvinner fulgte serien mot 209.000 menn. Kanskje ikke så overraskende var over 400.000 av seerne over 50 år.

- Engelske serier som «Morse» og «Lewis» har alltid vært populært på norsk TV. Går vi enda lenger tilbake i tid, var også en serie «Bergerac» veldig populær, sier analysesjef i NRK, Kristian Tolonen til VG.

Kevin Whately har flere ganger tidligere signalisert at han ønsket å gi seg som «Inspektør Lewis». Første gang Whately virkelig forsøkte å legge Lewis bak seg var allerede i 1997 mens Lewis enda var «løpegutten» til Morse. På det tidspunktet hadde Kevin fått tilbud om å spille hovedrollen i en annen stor serie.

– Man skal aldri si aldri, men jeg tviler sterkt på at jeg noen gang kommer til å spille Lewis igjen, sa Kevin Whately den gangen.

TV-anmeldelse «Lewis»: Litterær IQ-krim

Foruten «Morse» og «Lewis» er Kevin Whately best kjent for rollen som Jack Kerruish i «Landsbylegen» som hadde sin storhetstid på 1990-tallet. En serie som ga ham en årslønn på over ti millioner kroner – men også en serie som bidro til en av de få virkelige skandalene i livet hans.

Han forelsket seg nemlig i sin motspiller Amanda Burton og deres hemmelige stevnemøter ble brettet ut i de fleste engelske tabloidaviser på den tiden.

Men skandalen blåste over og Kevin kom tilbake igjen som Lewis i 2000 for å være med i den aller siste episoden av «Morse», hvor produsentene lar Morse dø. Og da John Thaw døde to år senere, var Whately helt sikker på at han aldri skulle trenge å spille Lewis igjen.

Les også: «Lewis» var påskens mest populære krimhelt

Trodde han. Helt til han noen år senere ble kontaktet av TV-selskapet ITV, som i sin tid sto bak «Morse». De hadde fått en god idé til en ny TV-serie hvor handlingen i likhet med Morse, var lagt til Oxford, men denne gangen var det Lewis som var sjefen. Han hadde virkelig steget i gradene.

– Jeg syntes det var en merkelig idé. forteller Kevin Whately.

Men han lot seg overtale i den tro at dette kunne det da ikke bli mange episodene ut av. Samtidig har han alltid vært ydmyk og takknemlig for Morse og alt han fikk ut av rollen som Lewis.

– Jeg har mye å takke «Morse» for. Tross alt har jeg brukt 13 år av mitt yrkesaktive liv på denne serien, sa han i forbindelse med innspillingen av den første Lewis-serien.

Så prøvde han å slippe unna «Lewis» i 2012 og sist i 2014. Men da var det kona som fikk han til å gå på en ny runde.

– Jeg nøt min tidligpensjonist tilværelse med å være hjemme og hjelpe til med pass av barnebarn, men det ble for mye for kona. «Jeg orker ikke ha deg gående hjemme», sa hun – og da måtte jeg bare gi meg og takket i stedet ja til nye episoder av «Lewis», sa Kevin Whately i et intervju med Daily Mail.