EGET VIKINGSKJEGG: Skuespiller Kåre Conradi under pressetreffet for «Vikingane». Foto: Berit Roald NTB scanpix

Kåre Conradi kjenner seg igjen i den feige vikingen Orm

På barneskolen ble skuespiller Kåre Conradi (44) valgt sist
i dødball. Den følelsen bruker han i rollen i «Vikingane».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I TV-serien om trivielle, mellommenneskelige problemer, lagt til en vikinglandsby i 790, spiller Kåre Conradi Orm. Orm er høvdingens bror og dermed en lederfigur, men er mer glad i strikking og poesikvelder enn vikingtokt. Han blir heller ikke invitert på gilde-vorspiel med de krigerske vikingene.

Fikk du med deg: Skuespillernes barn ble syk - måtte på legevakt i vikingkostymer.

– Orm fremstilles som en ganske stakkarslig fyr. Hvordan var det å spille ham?

– Det er en helt fantastisk rolle. Da jeg leste den første gang syntes jeg det var veldig morsomt. Det er en rolle som man ofte har lyst til å spille, men sjelden får mulighet til, sier Conradi til VG.

Han tror flere løsninger hadde vært vurdert før han prøvespilte for rollen, men for Kåre var det kjærlighet ved første manusblikk.

– Jeg kjente med én gang at jeg likte humoren veldig godt og at jeg kjente meg igjen i mange ting i rollen, sier han.

NTURLIG DÅRLIG Kåre Conradi som Orm som skal forsøke å skyte med pil og bue. Ved siden av står Hildur spilt av Marian Saastad Ottesen. Foto: NRK

– Hva kjente du deg igjen i?

– Han er jo litt feig. Vi har alle våre feige sider. Jeg ble valgt sist i dødball og sånt på barneskolen, og det sitter igjen. Det er veldig lett å finne sånne paralleller – det tror jeg det er for alle, sier skuespilleren smilende.

Les mer: «Vikingane»-Silje blir personlig trener.

Mannet seg opp

I starten er det få kampscener Orm er involvert i, men han får noen sjanser utover i serien.

– Når det først var noen små kampting, med stuntmenn som ble sendt over fra Skottland, som har spilt i «Gladiator» med Russel Crowe, da må du manne deg opp! Men så er det andre ting jeg ikke skulle øve på. Det er jo et klipp ute der jeg skyter med pil og bue. Da spurte de om jeg skulle øve, og jeg sa «Øve? Orm kan jo ikke dette. Bare start kameraet!». Da gikk det helt naturlig dårlig - muligens litt verre enn jeg kan, det får vi aldri vite, sier han.

(Saken fortsetter under videoen)

To timer søvn

– Hva var mest utfordrende ved innspillingen?

– Det vanskeligste var alt arbeidet. Orm er en nervøs, litt følsom og feig fyr, så mennesket snakker jo mye. Det er veldig gøy når du leser manuset, men når du først skal pugge alt sammen – og pugge det på engelsk, og du kanskje har gitt deg med leseprøver elleve på kvelden og skal møte opp i sminkestolen fem på morgenen – og så skal bruke den tiden mellom til å pugge og kanskje få sovet …

Bakgrunn: Stjernespekket storsatsing fra NRK.

Conradi tar en megetsigende pustepause før han fortsetter.

– Det var mange totimers søvn-dager. Så det vanskeligste med perioden var mengden tid som gikk med på forarbeid og tekst generelt. Det var sånn «rive seg i håret og si: «jeg må sove!», «nei, du må ta en runde til!»», for teksten skal ikke bare kunnes - du skal kunne den så godt at du kan den baklengs. Ellers var alt bare gøy!

Serien ble som kjent spilt inn på både engelsk og norsk parallelt, så det var store mengder tekst å pugge. Conradi er teaterutdannet i Storbritannia, og spilte tre Shakespeare-roller, deriblant en hovedrolle, i London i fjor. Marian Saastad Ottesen som spiller høvdingfruen Hildur, røpet til VG at Conradi måtte tøyles fordi engelsken hans rett og slett var for god.

Har du lest: Conradi til Shakespeares «Game of Thrones».

FORLOVET: Conradi sammen med forloveden, artist Lene Marlin, på vei til feiringen av prinsesse Märtha Louises 40-årsdag på Slottet i 2011. Foto: Erlend Aas NTB scanpix

– «Oh, yes indeed », sier Kåre leende når han hører det.

– Det ble litt sånn. Om jeg hadde snakket britisk sånn jeg er vant til i familien og i jobbene jeg har fått lov å gjøre i England, så hadde ikke det vært riktig for Orm. Men når jeg snakker litt fort og stotrende, så har du samme karakteren. Men med britisk engelsk blir han litt mer forfinet, og Orm er jo litt klønete.

Naturlig skjegg

Mens mange av skuespillerne fikk satt på såkalte hår-extensions og skjegg, brukte Conradi sin naturlige manke. Han har fremdeles halvlangt hår og skjegg når han møter VG.

Les mer: Conradi fikk Hedda-pris for kongerolle.

– Jeg gjorde «Richard III» samtidig på Nationaltheatret, og da begynte jeg å gro skjegg. Så da jeg kom på prøvefilmingen for «Vikingane», var jeg allerede i gang med skjegg. De sa de følte det plutselig var en vikingfyr som kom ned gangen, forteller skuespilleren.

– Det er jo synd da, når du endelig begynner å nærme deg en miniversjon av skjegget til Kristofer Hivju, så tenker du at «nå kan jeg gjøre viking-serier», og så får du rollen som en skikkelig feig viking. Jeg kommer jo ikke til å få en eneste ekte vikingrolle etter dette, sier han og ler hjertelig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder