Kong Harald til kamp mot mobbing

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:15

Del saken på:

Lenken er kopiert
TV

Kong Harald tar et oppgjør med mobberne på barne-TV. Han mener vi må skape et trygt oppvekstmiljø for å unngå mobbing.

«Kykelikokos» tok kontakt med Kongen etter at han i sin nyttårstale gikk til angrep på mobberne. I talen tok kong Harald utgangspunkt i et brev fra en niåring om mobbing.

I intervjuet som blir sendt på NRK1 på lørdag morgen, understreker han at det er viktig å bry seg og gjøre noe med mobbingen.

- Jeg tror vi er nødt til å bry oss på en eller annen måte.

- Så man skal sladre? undrer «Kykelikokos»-programleder Lise Marie Mørkved.

- Jeg tror ikke det er sladder. Man skal bry seg, understreker kong Harald.

- Hva kan man gjøre hvis man blir mobbet?

- Det første jeg ville tenkt på, var å fortelle det til en voksen som man stoler på og har fortrolighet til. Da vil jeg tro at den voksne vil hjelpe til.

- Mange blir mobbet hver dag på skolen, og selv om de sier fra, så blir de ikke hjulpet. Hva kan man gjøre da?

- Det tror jeg er de voksnes feil som ikke tar det på alvor. De sier: «Det er ikke så farlig. Det får barna greie opp i selv.» Men det er ikke sikkert at de klarer å greie opp i dette selv. Og jo eldre de blir, jo mer alvorlig blir mobbingen, tøffere og tøffere, sier kong Harald.

Større åpenhet

Kongen etterlyser også større åpenhet rundt mobbing:

- Det er ikke noe stas å fortelle at man er blitt mobbet. Det kan være en av grunnene til at det er vanskelig å snakke om, sier Kongen til «Kykelikokos».

«Kykelikokos»-programleder Lise Marie Mørkved var på kong Haralds kontor en hel time mandag for å snakke om mobbing.

- Jeg tror at han aldri har vært på barne-TV før. Så det var veldig stas å komme på Slottet. Kongen var veldig koselig å snakke med. Etter at jeg hadde sagt «God dag, Deres Majestet», spurte jeg om jeg kunne si du til ham. Da svarte han at jeg burde si du, ellers ville jeg bli så nervøs at jeg bare stotret og stammet, sier Mørkved som tror det er viktig å få Kongen til å snakke om et tema som mobbing.

- Det gir en god signaleffekt for dem som blir mobbet, sier Mørkved, som tror det er viktig at foreldrene er obs på problematikken.

- Jeg oppfordrer alle foreldre til å se sendingen sammen med barna, sier Mørkved.

I «Kykelikokos» på NRK1 lørdag morgen vil også barneombud Trond Waage og statsminister Kjell Magne Bondevik snakke om mobbing.

Denne artikkelen handler om