Funnet skyldig - risikerer inntil 30 års fengsel

Skuespilleren Bill Cosby (80) er funnet skyldig i å ha dopet ned og misbrukt en kvinne, Den en gang så populære TV-personligheten risikerer inntil 30 år i fengsel, melder nyhetsbyråene AP og AFP.

  • Jørn Pettersen

Artikkelen er over to år gammel

På vei ut fra rettsalen prøvde han å vinke til noen av de fremmøtte, men da ble han møtt med tilrop som:

– Ikke vink til oss, din pervo.

PÅ VEI BORT: Bill Cosby forlater området utenfor rettsalen og forøker å vinke til noen av de fremmøtte. Foto: DOMINICK REUTER / AFP

– Vi er svært skuffet over kjennelsen. Bill Cosby er ikke skyldig i noe og kampen er ikke over, sier Cosbys forsvarer Tom Mesereau og varsler en anke i følge AP.

Bill Cosby ble funnet skyldig i den første rettsaken hvor en kjent person har sittet på tiltalebenken etter #Metoo. Det er mindre enn ett år siden juryen i den forrige rettssaken mot Cosby ikke kom til enighet. Noe som førte til at hele rettssaken ble annullert av dommeren. Men slik gikk det altså ikke denne gangen. Juryen som besto av syv menn og fem kvinner brukte 14 timer fordelt over to dager på å komme frem til en kjennelse.

Bill Cosby stod tiltalt for å ha dopet ned og misbrukt Andrea Constand i 2004. I tiltalen mot Cosby var det tre punkter, som alle kan gi inntil ti års fengsel. Cosby ble altså funnet skyldig på alle tre punktene. Dermed risikerer han opp mot 30 år i fengsel. Selv hevder han at det som skjedde var samtykkende.

Etter at Bill Cosby ble funnet skyldig i å ha dopet ned og misbrukt en kvinne, langet han ifølge AP ut mot aktor i saken.

Reuters beskriver hendelsen slik:

les også

Bill Cosbys datter Ensa (44) er død

Aktor Kevin Steele ba dommeren om å ta Bill Cosby i varetekt umiddelbart, med begrunnelsen at det var risiko for at Cosby skulle flykte - blant annet fordi han eier et fly.

Cosby svarte:

– Han har ikke et fly, ditt rasshøl!

Dommeren tok imidlertid ikke aktors anmodning til følge, men inndro passet til komikeren og begrenset hans bevegelsesfrihet til kommunen hjemmet hans ligger i.

SMILTE: Andrea Constand smilte og ble omfavnet av familie og venner etter at hun var blitt trodd av juryen og Bill Cosby funnet skyldig i overgrep mot henne. Foto: Mark Makela / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Cosby ble støttet av sin talsperson Andrew Wyatt da han forlot rettsalen like etter at dommen ble opplest. Den andre hovedpersonen Andrea Constand ble omfavnet av familie og venner da hun smilende forlot rettsalen, skriver Huffington Post.

USA Today skriver at Cosbys har en sterkt sviktende helse og at en hver fengselsstraff sannsynligvis være ensbetydende med en dødsstraff for den kjente komikeren.

les også

Slik gikk det da Bill Cosby tvitret koselig bursdagsmelding

Rundt 60 kvinner har tidligere stått fram og anklaget 80 -åringen for overgrep, men forholdene var foreldet slik at de ikke kunne straffeforfølges. Constands sak er den eneste Cosby er blitt tiltalt for - og den saken ble han funnet skyldig på alle punkter.

I rettssalen i Norristown utenfor Philadelphia beskrev hun hvordan komikeren hadde forgrepet seg på henne i 2004 etter å ha gitt henne tre blå piller som lammet henne.

Før den siste runden i saken mot Bill Cosby tillot dommeren at ytterligere fem kvinner som mener seg utsatt for overgrep fra Bill Cosby å vitne i den nye rettssaken. Det ble sett på som en seier for påtalemyndigheten. De ønsket å tegne et bilde av 80 år gamle Bill Cosby som en av Hollywoods verste serie-overgripere.

les også

Janice Dickinson om Bill Cosby: – Han var hele «USAs pappa», og han lå oppå meg

Siden oktober 2014 har det stormet rundt Bill Cosby, ettersom stadig flere kvinner har stått fram og hevdet seg misbrukt av den nå 80 år gamle komikeren.

Cosby har konsekvent nektet for å ha forgrepet seg på det store antallet kvinner som har stått frem med beskyldninger mot ham.

les også

Fem nye kvinner får vitne mot Bill Cosby

Over 50 år har gått siden unge Cosby startet karrieren som standup-komiker på klubber rundt om i USA. Siden fulgte en glansperiode som strakk seg over 30 år uten riper i lakken. Cosby, som har fans i alle aldre, har i alle år blitt betraktet som en av verdens mest folkekjære stjerner og et ikon innen komedie.

Han ga ut en rekke komikeralbum, og markerte seg i 1965 som den første fargede skuespilleren i et TV-drama («I Spy») – noe som resulterte i en rekke priser. Flere andre TV-suksesser fulgte, deriblant barne-TV. Men aller mest kjent er «The Cosby Show», som gikk fra 1984-1992. Det var den første serien som dreide seg rundt en farget familie, og som ble vist i beste sendetid verden over. Også i Norge var Cosby-familien, hvor Bill spilte pappa, et samlingspunkt hver lørdag.

Les også

Mer om

  1. Bill Cosby
  2. Overgrep
  3. USA
  4. TV

Flere artikler

  1. Bill Cosby (81) dømt til minst tre år i fengsel

  2. Bill Cosby i husarrest - kan slippe fengsel

  3. Bill Cosbys kone rykker ut med støtte til mannen

  4. Cosby-krav blankt avvist - nå venter straffen

  5. Fem nye kvinner får vitne mot Bill Cosby

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder