Nøtter hele året

Roald Øyen klar med «Sommer-nøtter»

NRK-veteran Roald Øyen er spørsmålenes herre på TV. Hver lørdag i sommer er han på lufta med «Sommernøtter».

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

BARE SPØR: Roald Øyen er blitt en mektig populær spørsmålstiller i NRK. Neste lørdag er han klar med sommernøtter. Til høsten er han prosjektleder for en helt ny spørrekonkurranse, med Claus Wiese som programleder, på NRK1. Foto: Jørgen Braastad

Og i dag begynner innspillingen av 10 nye spørreprogrammer med Claus Wiese. Det er Roald prosjektleder for.

- Ordentlig morsomt, sier Roald Øyen til VG.

Snart er det ikke den årstid som ikke er dekket opp av nøtter fra Roald Øyen. Julenøtter, påskenøtter, sommernøtter. Og med den nye «Anno Domini», hvor Claus Wiese er programleder, klarer Øyen jammen å sette sitt spørsmålstegn på høsten også.

Sommersatsing

- Men «Sommernøttene» blir veldig annerledes enn jule- og påskenøttene. Det er bare ett spørsmål - og bare ett svar. Utgangspunktet er en historie fra virkeligheten. Ideene til disse spørsmålene har jeg hentet i bøker jeg har lest, sier Roald Øyen.

«Sommernøtter» inngår som kjent som en del av årets store sommersatsing på lørdager fra NRK1, «Sommerlørdag». Seks programmer med seks forskjellige programledere: Marit Åslein (36), Noman Mubashir (30), Synnøve Svabø (33), Brita Garden (38), Øystein Bache (44) og Olav Viksmo Slettan (40). Første mann ut er Bache allerede neste lørdag.

Vanskeligere

- Det er ingen tvil om at sommernøttene kommer til å bli mye vanskeligere enn man er vant til fra de andre konkurransene. Jeg tviler på at man vil klare å finne frem til riktig svar uten å måtte lete på nettet eller i bøker. Men jeg kommer til å legge ut mange ledetråder når jeg presenterer spørsmålene, så her gjelder det å følge med, sier Roald Øyen.

Men når det gjelder jobb er sommeren for lengst forbi for Roald Øyen. I dag begynner han innspillingen av NRKs nye spørrekonkurranse «Anno Domini» (I det Herrens år) med Claus Wiese som programleder. En programserie på ti som skal erstatte «Det svakeste ledd» på mandager.

- Håper bare at ikke vi blir det svakeste ledd, sier en lattermild Roald Øyen.

Opplegget går ut på å tidsbestemme forskjellige historiske begivenheter. De aller fleste deltagerne er plukket ut allerede, men helt umulig er det ikke å hive seg med.

- I så fall må man ta kontakt med Rubicon, produksjonsselskapet som er ansvarlig for denne programserien, sier Roald Øyen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder