HAR SAMISK BAKGRUNN: Lars Monsen er stolt av sitt samiske opphav og meldte seg frivillig inn i samemanntallet. Foto: NRK

Lars Monsen: - Jeg er same!

Får skryt fra sametingspresidenten

(VG Nett) Eventyrer og hardhaus Lars Monsen (48) meldte seg selv inn i samemantallet da han fant ut at han hadde samiske røtter.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Den vilmmarkselskende TV-kjendisen fikk bevist at han har samisk blod i årene for fem-seks år siden, skriver Nordlys i dag.

Monsen fant morfaren Lars Olai Pedersen i kirkebøkene i Birtavarre i Kåfjord, og så et bilde av ham i samekofte:

- Da meldte jeg meg inn i samemanntallet. Etter hvert har jeg skjønt hvor den sterke dragningen til naturen kommer fra, sier Monsen til Nordlys, og legger til at han føler seg sterkt knyttet til den samiske kulturen.

Monsen har tidligere nevnt bakgrunnen i forbindelse med ekspedisjonene på Nordkalotten i 2007.

Nå avslører han overfor avisen at han tenker å lære seg samisk.

- Bare positivt

Sametingspresident Egil Olli er godt fornøyd med at en såpass profilert type som Monsen nå «står frem» og snakker om bakgrunnen sin:

SAMETINGSPRESIDENT: Egil Olli berømmer Lars Monsen for å «stå fram» som same. Foto: Scanpix

- Jeg er glad for at alle som er samer står frem og er stolte av sin bakgrunn, det er mye av grunnen til at vi jobber med samiske saker. Monsen er profilert og mye i media, så det er bare positivt, sier Olli til VG Nett.

Olli mener det har blitt lettere å snakke om sin samiske bakgrunn i 2010 enn det var bare for noen år siden.

- At folk er stolte og glade for sin bakgrunn, er noe av det vi har oppnådd gjennom Sametinget. I generasjoner har forfedre gjemt sin bakgrunn. Nå går det andre veien, og det er vi glade for, sier han.

- Overtar for Mari Boine

En annen profilert same, Mikkel Gaup, er også kjempefornøyd med å ha fått med seg Monsen «på laget». Han har en utfordring til eventyreren:

- Nå må han lære seg samisk, og så skal jeg lære han å joike. Han må få lært seg den samiske nasjonalsangen også, sier en fornøyd Gaup til VG Nett og legger til:

- Ettersom Mari Boine ikke vil fronte same-saken lenger, er det fint vi har fått en ny flott samemann til å overta stafettpinnen!

ØNSKER MONSEN VELKOMMEN: Mikkel Gaup er godt fornøyd med at Lars Monsen snakker om sin samiske bakgrunn. Foto: VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder