GJENSYN: Det står fremdeles utfordringer i kø for f.v: Lady Edith (Laura Carmichael), grevinne Cora (Elizabeth McGovern) og Lady Mary (Michelle Dockery). Foto: Nick Briggs , Carnival Film & Tele

TV-anmeldelse: Godsets gang

Aller siste sesong av «Downton Abbey» er her

Det er vakkert og velspilt, men Julian Fellowes har skjemt oss bort. «Downton Abbey» har vært enda bedre.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 4 prikker

«Downton Abbey», sesong 6

Britisk dramaserie i 9 deler

NRK1, søndager kl. 21.10

Vi har kommet til 1925 når vi tar turen tilbake til Downton Abbey for aller siste gang. En haug uforløste tråder følger med fra sesong 5: Carson har fridd til Mrs Hughes og fått ja, men når skal de gifte seg? Mary vil ta over driften av godset etter at Tom tok med Sybil og flyttet til Boston, men kan en kvinne det? Og selvfølgelig henger det en sky over godsets aller mest ulykksalige par: Mr og Mrs Bates.

Bakgrunn: Offisielt slutt for «Downton Abbey».

I tillegg slenges selvfølgelig et par nye utfordringer med i miksen. Aristokratiet moderniserer og kutter ned på tjenerstaben. Et nærliggende gods blir tvunget til å selge alt på konkurssalg. Lady Mary innhentes av fortiden, og et regionalt sykehus ønsker å ta over driften av landsbysykehuset som Isobel Crawley styrer. Enkegrevinne Violet rasler derfor med sablene så det suser i underkjolene, og det ligger an til en ny maktkamp mellom Downtons to eldste stabeiser.

HERSKAPELIG: Casten i «Downton Abbey» sesong 6. Foto: , Carnival Film & Television Ltd

«Downton Abbey» er fremdeles storslått, vakker og velfortalt. Kameraet glir sømløst mellom «upstairs» og «downstairs», og langs korridorene av intriger bygget byr på. Musikken fremkaller dramatisk god-kribling og skuespillerne er akkurat så irriterende dyktige de alltid har vært.

Har du lest: 10 ting du ikke visste om «Downton Abbey»-finalen.

Men. Jeg skulle så ønske det ikke var et men. Det virker som om undertonen av humor serieskaper Julian Fellowes har hatt slengende som en sporadisk pisk med snertne replikker i de tidligere sesongene, nå har tatt litt overhånd. Det er litt for mange og litt for tydelige oppspill til latter.

Det betyr ikke at alt er fryd og gammen – lang derifra. De nevnte Anna og John Bates er fremdeles så ulykkelige at det faktisk begynner å bli litt for mye. Anna er fremdeles, etter seks sesonger, i tvil om Bates kan elske henne, og skyggen av Mr. Green, som vi så i sesong 4 og deretter har hørt om i hver episode siden, forfølger dem stadig. Når Bates sier av «ingen par har måttet lide så mye som oss», ser de ut til å glemme Marys avdøde Matthew, Toms avdøde Sybil, og Ediths avdøde Michael Gregson. Sånn utenom Romeo og Julie.

Når det er sagt, å pirke på «Downton Abbey» føles som å kritisere et da Vinci-maleri. Det er fremdeles et deilig stykke TV-drama.

Fikk du med deg: Slik blir seriehøsten på TV.

INGVILL DYBFEST DAHL

Anmeldelsen er basert på første episode.

Anmeldelser av tidligere sesonger:

Sesong 2 - terning 6

Sesong 4 - terning 5

Sesong 5 - terning 5

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder