VG Fredag: Mitt fristed med Anders Baasmo Christiansen på toget til Trondheim Foto: Mattis Sandblad/VG Foto: Mattis Sandblad VG

Gullruten-nominert for fjerde gang for samme rolle

Anders Baasmo Christiansen (40) er nominert til Gullruten for fjerde gang av fire mulige for rollen som Benedikt i «Dag».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Selv var skuespilleren ikke til stede under offentliggjøringen av de nominerte til årets «Gullruten»-priser fredag, fordi han hadde aller siste dag med restopptak til «Børning 2».

Men Baasmo Christiansen ble nominert i kategorien Beste mannlige skuespiller, for rollen som Benedikt i sesong 4 av TV-serien «Dag». 40-åringen har dermed blitt nominert til prisen for alle fire sesongene, og har vunnet to ganger så langt. Totalt har han tre Gullruten-priser på seks nominasjoner.

Bakgrunn: Se alle de Gullruten-nominerte her.

– Jo det er alltid gøy å bli nominert, det er veldig stas. Og så var det morsomt at det var med Benedikt igjen, han er «still going strong», sier Baasmo Christiansen til VG under en pause i innspillingen.

KAMERATER: Atle Antonsen som Dag Refsnes og Anders Baasmo Christiansen som hans drikkfeldige kamerat Benedict Skovrand. Foto: Ingeborg Klyve TV 2

Representerer familien

Sesong 4 er også nominert i kategorien Beste TV-drama, der den kniver mot «Kampen for tilværelsen» sesong 2, «Skam» og «Unge lovende».

– Først og fremst synes jeg det var veldig hyggelig at serien ble nominert i Beste drama. Den håper jeg vi vinner, for det er siste sjanse. «Dag» har blitt litt en familie-greie, og jeg representerer familien, sier skuespilleren.

Den norske serien ble sendt på TV 2 første gang i 2010, og vi har siden da kunnet følge den tilbaketrukne og nevrotiske samlivsterapeuten Dag gjennom fire sesonger. På Gullruten i 2012, da serioen også var nominert, men ikke vant, spådde Baasmo Christiansen at «Dag» ville vinne Beste drama året etter. Men i 2013 vant «Halvbroren».

I fjor var det slutt etter fire sesonger, men da ble serien sendt i Storbritannia - og fikk en varm mottakelse.

Har du lest: «Dag» tar britene med storm.

– Har du fått noen henvendelser fra utlandet etter at «Dag» begynte å gå der?

– Jeg skal til Danmark og gjøre dansk film nå, og det tror jeg er en direkte konsekvens av at de hadde sett på «Dag», forteller Baasmo Christiansen, som foreløpig ikke vil røpe mer om filmen.

– Vil seg selv veldig, veldig godt

Benedikt er Dags håpløse venn som er veldig glad i kvinner og alkohol.

– Gjennom fire år i rollen, plukket du med deg noe av Bendikt over på privaten?

– Han sitter under huden, men jeg håper jeg er såpass profesjonell at jeg ikke gjorde det. Men man må som i alle andre roller finne nøkkelen som forsvarer karakteren. Jo mer ekstrem en karakter er, dess morsommere er det å jobbe. Nøkkelen jeg tidlig fant med Benedikt er at han vil ingen vondt, men han vil seg selv veldig, veldig godt, forklarer skuespilleren.

Mer å lese: Anders Baasmo Christiansen tok en pause fra alkohol.

BILFILM: Anders Baasmo Christiansen som Roy i «Børning». Foto: Erik Aavatsmark SF Norge

I kategorien Beste mannlige skuespiller konkurrerer Christiansen mot Eivind Sander for «Det tredje øyet» sesong 2, Bartek Kaminski for «Kampen for tilværelsen» sesong 2 og Ingar Helge Gimle for «Mammon» sesong 2.

– Av dine med-nominerte, hvem heier du på?

– Eivind hang jeg mye med og var nær venn med for noen år siden, så det er kjempehyggelig at han er nominert. Ingar Helge kjenner vi alle og han er superdyktig og gjorde fin figur i sesong 2. Bartek... for det første er «Kampen for tilværelsen» veldig bra, og han er en av Norges morsomste menn. Vi gikk på teaterhøgskolen sammen. Det er en fin gjeng å være nominert sammen med, men hvem jeg heier på holder jeg for meg selv!

Fikk du med deg: «Downton Abbey»-skuespiller til «Dag».

Vil jobbe med «Dag»-gjengen igjen

«Dag» fikk etter hvert et bredt skandinavisk rollegalleri, og Baasmo Christiansen spilte mot blant annet Rolf Lassgård, Tuva Novotny og Iben Hjejle i tillegg til Atle Antonsen og Agnes Kittelsen.

– Hva slags kontakt har du med de andre i «Dag»-familien etter at serien sluttet?

– Vi kjenner hverandre godt og er gode venner, både Atle, Tuva og Agnes ser jeg rett som det er. Vi holder kontakten og er enige om at vi gjerne vil gjøre mer sammen som et ensemble - der selvsagt også Jon Øigarden og Rolf Lassgård hører med. Det er en fin gjeng, men alle var syntes det var griet å ta fatt på et nytt univers nå, sier Bendik-tolkeren før han vender tilbake til settet av «Børning 2».

Atle Antonsen: Det er forskjell på meg og Julia Roberts

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder