KJEMPER OM TV-PRIS: Onsdag er det premiere på den nye norske TV-serien «Kampen for tilværelsen ». I dag ble det kjent at serien er med i kampen om hvem som blir TV-drama i år. Foto: Thomas Ekström / NRK Foto: ,

Den nye NRK-serien «Kampen for tilværelsen»: Kjemper om europeisk TV-pris

Premiere onsdag

Allerede før anmelderne og TV-seerne har sagt sitt, er den nye norske dramaserien «Kampen for tilværelsen» nominert  til Prix Europa i klassen for beste fjernsynsdrama.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– «Kampen for tilværelsen» er et høyst originalt TV-drama, og det er flott at serien blir anerkjent på denne måten, sier dramasjef i NRK, Ivar Køhn.

«Kampen for tilværelsen» som er en av høstens store satsinger på NRK, har premiere på NRK1 onsdag. Forfattertrioen Erlend Loe, Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen står bak dramaserien, som gir et humoristisk skråblikk på hvordan vi har det i Norge i dag – egentlig.

Utgangspunktet er den unge, polske akademikeren Tomasz (Bartek Kaminski) som reiser til Norge for å hente penger fra en far han aldri har truffet. Etter hvert kommer han i kontakt med en privilegert og velmenende gruppe borgere i et av Oslos bedre strøk.

– I serien er handlingen lagt til Ullevål Hageby, men den europeiske nominasjonen viser at dette er historier som er gjenkjennelige i et langt bredere perspektiv, sier dramasjef Ivar Køhn.

FORFATTERNE BAK: Erlend Loe (tv), Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannesen er tre av forfatterne bak tv-serien «Kampen for tilværelsen». Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Menneskene her er sunne, hyggelige, miljøvennlige og hoverer ikke med pengene sine. Her er det mye skjult rikdom. Ved første blikk kan man tenke at slik bør Velstands-Norge se ut. Men under overflaten finnes likevel problemene.

Første sesong er på åtte episoder og i rollene møter vi skuespillere som Bartek Kaminski, Lena Kristin Ellingsen, Øystein Røger, Ola G. Furuseth, Tone Mostraum, Trine Wiggen, Mads Ousdal, Kjersti Botn Sandal, Sigrid Husjord, Monica Hjelle, Nils Jørgen Kaalstad, Janusz Chabior, Jakub Kamienski, Nils Sletta, Jannik Bonnevie, Idun og Mikkel Aune Skretting.

«Kampen for tilværelsen» er eneste norske produksjon som i år er nominert til Prix Europa, som regnes som en av Europas gjeveste. Denne prisen gis til en dramaserie av særlig høy kvalitet. Den endelige juryeringen foretas av europeiske bransjefolk i Berlin i oktober.

HEDRET I KOREA: NRK-serien «Mammon» med Jon Øigarden i hovedrollen vant nylig prisen for beste miniserie og regiprisen under Seoul International Drama Awards. Foto:NRK,

Mindre gledelig for det norske drama-miljøet, er det ikke at nominasjonen kommer uken etter at NRK-serien «Mammon» vant prisen for beste miniserie og regiprisen under Seoul International Drama Awards.

– Det viser at satsingen på norsk drama de siste årene har vært vellykket. Akkurat nå er det moro å være norsk i internasjonal TV-drama, sier Køhn.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder