Her er første smakebit fra
«Kampen om tungtvannet»

Storsatsning til 70 millioner kronerDet store spillet om tungtvannet under 2. verdenskrig er
utgangspunktet for NRK-serien som starter søndag 4. januar.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Her ser du de første bildene fra «Kampen om tungtvannet», en seks episoders serie i regi av Per Olav Sørensen, mannen bak sist vinters suksess, den kritikerroste «Halvbroren». Serien utspilles i tidsrommet 1933 og 1945.

– Serien handler om langt mer enn den mest kjente tungtvann-aksjonen i Vemork, natt til 28. februar 1943, sier regissør Per Olav Sørensen.

– Vi tar for oss spillet mellom tyskerne og de allierte rundt utviklingen av atombomben. Serien består av tre hoved-akser. Først dreier seg det om den tyske vitenskapsmannen Werner Heisenberg. Han fikk nobelprisen i fysikk i 1933, og ble satt til å lede tyskernes arbeid i å lage en reaktor med kjernefysisk reaksjon.

– Dernest handler serien om engelskmennenes forsøk på å stoppe dette arbeidet. Det tredje sentrale element er Hydro, som både skulle ta vare på norske arbeidsplasser under krigen, samtidig som de handlet med tyskerne. Så kommer sabotørene inn i bildet. Det var fire store aksjoner i forbindelse med tungtvannsproduksjonen på Rjukan, alle er med i denne serien, fortsetter Sørensen.

Serien har et budsjett på rundt 70 millioner kroner. Innspillingen som foregikk i Tsjekkia - som også illuderer Berlin og London - i Oslo og i Rjukan-distriktet tok fem måneder. Et internasjonalt team av skuespillere har sentrale roller.

De tre hovedpersonene er Heisenberg (Christoph Bach), Hydro-direktør Henriksen (Dennis Storhøi) og en av Vemork-aksjonens ledere, Leif Tronstad (Espen Klouman Høiner). Danske Maibritt Saerens, kjent fra TV-serien «Krøniken», spiller Hydro-direktørens kone, mens britiske Anna Friel spiller Tronstads kjæreste Julie Smith, som var med i den engelske etterretningstjenesten.

TUNGTVANN-HELT: Espen Klouman Høiner spiller den sentrale motstandsmannen Leif Tronstad i «Kampen om tungtvannet». Foto: NRK Foto: ,

Interessen for «Kampen om tungtvannet» er stor i flere land. Serien har blant annet engelsk co-produsent.

– På en måte var det veldig inspirerende og befriende å jobbe med en serie som har et slikt internasjonalt nedslagsfelt, sier Sørensen.

– Dette er en serie med bred appell, som tar for seg store spørsmål; det å kontinuerlig ta avgjørelser om man skal drepe eller ikke, om man skal være nyttig slave for nazismen, om det å være norske kollaboratører og om selvmords-oppdrag. I tillegg dreier det seg om fire brutale aksjoner tilknyttet tungtvannet. Blant dem er både den store sprengningen i 1943 og senkningen av fergen DF «Hydro» i februar 1944, der 14 nordmenn og 4 tyskere omkom, fortsetter Sørensen.

Christian Rubeck, Frank Kjosås, Tobias Santelmann og Benjamin Helstad er på rollelisten over de som spiller de norske sabotørene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder